Una àvia és traslladada de la residència de Calafell.

Inquietud i neguit entre els familiars dels usuaris de la residència de Calafell tancada

El trasllat dels més de 60 residents es completarà aquesta setmana

El Departament de Salut va començar aquest dimarts 13 d'octubre a reubicar els usuaris de la residència Calafell Park de Segur de Calafell afectada per un gran brot de coronavirus, després que el Departament de Treball i Afers Socials decidís el seu tancament cautelar en el marc de l'expedient sancionador obert a l'empresa que s'encarregava de la gestió. El trasllat dels més de 60 residents es completarà entre dimecres i dijous, i els usuaris es traslladaran a diferents residències del territori.

Familiars acomiaden els seus parents

Aquest dimecres al matí, diverses ambulàncies recollien els residents al davant del geriàtric, mentre alguns familiars havien aprofitat per acudir a l'exterior i poder veure des de lluny els seus parents. Tots amb els que ha pogut parlar TarragonaDigital han expressat el neguit que els suposava que es traslladi els interns a centres més allunyats, com ara a Reus, Tarragona o els Pallaresos. També lamentaven que la comunicació no ha estat fluida aquests dies.

Tot i que l'auditoria feta a l'empresa gestora va concloure que hi havia «mancances materials i assistencials de gravetat», els familiars que avui s'aplegaven al davant asseguraven a aquest mitjà que no estaven descontents del tracte que rebien els residents. «La residència perfecta no existeix, però la meva mare ha estat en tres centres diferents i aquest era el millor, jo li posaria un set en una escala de zero a deu», afirmava una veïna de Santa Oliva que té la seva mare en aquesta residència des de fa més de dos anys.

L'empresa gestora rebutja les acusacions

En paraules similars s'expressava una jove de Segur de Calafell, que té la seva àvia en aquest centre des de fa un any. «Estava ben tractada i confiem que pugui tornar aviat aquí», assevera. Diversos dels treballadors de l'empresa que gestionava el centre rebutgen les conclusions de l'expedient. És el cas de Montserrat Fernández, directora en funcions de la residència, que lamenta que l'auditoria es va fer «en uns dies que estàvem en quadre per l'alt nombre de treballadors que estaven de baixa».

Una àvia és traslladada de la residència de Calafell.
Els usuaris de la residència s'estan traslladant a altres centres. | BP Diari

Segons Fernández, fins a 41 dels 48 treballadors de la residència es van contagiar, amb el qual «els set treballadors que vam quedar no podíem més». El brot de coronavirus va ser introduït per un treballador i va contagiar fins a 62 dels 67 usuaris, amb un total de cinc morts, segons Fernández. Abans d'això, la residència no havia patit contagis de Covid-19 i feia PCR massius «cada quinze dies, que sempre havien donat negatiu». Tot va canviar a partir del 24 de setembre.

La treballadora afirma que no tenen informació sobre què passarà un cop tots els usuaris s'hagin traslladat, però espera que el tancament «sigui temporal». De moment, s'estan traslladant els residents que ja han donat negatiu a la prova PCR, mentre que els que encara són positius estan aïllats a les seves habitacions.