Les Madrigueres del Vendrell.

La moratòria urbanística inclou les Madrigueres, però no la Plana del Castell i Miramar

El Vendrell té 34 sectors afectats per la suspensió de llicències, amb un potencial per fer-hi 11.800 habitatges

La comissió de territori de Catalunya va aprovar fa uns dies l'avanç del Pla Director Urbanístic (PDU), per revisar els plans de 41 municipis del litoral català. La idea és reduir les noves construccions i protegir el paisatge. Al Baix Penedès, la revisió urbanística afecta el Vendrell, Calafell i Cunit.

A més d'aquesta revisió, el PDU inclou una moratòria de diferents projectes d'urbanització, amb una suspensió de les llicències d'un any. Al Baix Penedès, la moratòria afecta 34 sectors del Vendrell, amb potencial per fer-hi 11.800 habitatges, i tres de Cunit, amb opció de fer 410 habitatges. 

Les Madrigueres, en suspens

Un dels sectors que queda paralitzat és el de les Madrigueres del Vendrell, entre la platja de Sant Salvador i el sector del Sanatori. Aquest és l'únic espai verge del litoral baixpenedesenc, i s'ha convertit en un símbol de lluita pels ecologistes. A les Madrigueres s'hi podrien aixecar fins a 1.482 habitatges en una superfície de 46 hectàrees.

És un dels sectors que ha quedat en suspens on més habitatges s'hi podrien fer. També formen part de la moratòria la Creu del Vendrell (1.769 habitatges), el Pinell (1.173), les clotes 3 (1.171), Mas d'en Gual 3 (1.133) o Masia Francàs (1.131).

La regidora d'Urbanisme del Vendrell, Núria Rovira, ha recordat que l'Ajuntament ja ha anunciat la revisió del POUM expansiu del 2000. Rovira espera que la revisió ordenada per la Generalitat permeti «reequilibrar l'urbanisme a favor dels espais lliures i verds».

La regidora creu que es podran refer els plans dels sectors afectats per la moratòria i negociar el volum d'edificabilitat. Tot i això, ja ha avançat que el consistori no podrà «hipotecar-se» si ha de pagar eventuals compensacions.

Protesta contra la tala d'un bosc mediterrani a Cunit.
La urbanització del sector Miramar de Cunit ha provocat protestes. | GEVEN

La Plana del Castell i Miramar, en revisió

A Cunit, els sectors afectats per la moratòria de llicències són 3, Cunit Sud, les Pedreres i Cal Santó. Des del govern local ja han apuntat que ara s'obre la porta «a redefinir el model del poble per afavorir el respecte al patrimoni natural».

Dos dels projectes més controvertits, com són els de Miramar i la Plana del Castell, no formen part de la moratòria. Sí que estan inclosos dins del llistat de sectors que la Generalitat considera que cal revisar. Des del col·lectiu ecologista Geven han lamentat que s'hagi exclòs aquests dos projectes i han apuntat que demanaran que s'incloguin a la llista.

Ricardo Collado, president de l'entitat, creu que aquest és «un primer pas» per preservar espais susceptibles d'edificar. Però creu que caldria ampliar les zones assenyalades i, en el cas de les Madrigueres, aparcar de forma definitiva el projecte urbanístic. ERC de Cunit, per la seva banda, ha reclamat un procés participatiu perquè els veïns «puguin decidir el model urbanístic del municipi».