Marc Robert, de SP-ERC.

Som Poble-ERC ofereix un acord de ciutat per canviar el model urbanístic del Vendrell

La formació creu que l'actual Pla Director de sòls no sostenibles suposa una «oportunitat immillorable» de revertir la situació

El grup municipal de Som Poble-ERC ha allargat la mà al govern del Vendrell per impulsar un canvi en el model urbanístic de la ciutat. La coalició ha ofert un «acord de ciutat» mitjançant el qual es reverteixi l'actual model expansiu que deriva del POUM del 2000.

Creuen que el nou Pla Director Urbanístic de revisió de sòls no sostenibles de la Generalitat suposa «una oportunitat immillorable» per fer aquest pas. «És el moment de revertir una situació que ha constituït un autèntic desastre pel territori», ha afirmat Marc Robert.

Una oportunitat

El PDU dels municipis costaners que ha elaborat la Generalitat inclou la revisió de 44 sectors del Vendrell, 34 dels quals tenen ja una moratòria. Des de SP-ERC creuen que obre una finestra d'oportunitat per canviar el model urbanístic. «Fer-ho a través del POUM seria més llarg i laboriós», ha admès Robert.

Per això el principal grup de l'oposició ha proposat el govern de PSC, CS i AVP que es faci una «revisió conjunta» d'aquests sectors. «Podem acordar quins canviem, quins mantenim o quins eliminem directament», ha detallat Marc Robert.

Bona sintonia

El partit creu que aquest és un àmbit en el qual hi ha bona sintonia amb el PSC. De fet, han recordat que el POUM del 2000 va ser aprovat per CiU i el PP, i que el PSC, aleshores a l'oposició, va votar en contra. «També va tenir un gran rebuig de la societat i de les entitats ecologistes com el Geven», recorda Robert.

El temps, creuen, els ha donat la raó. Segons el regidor de Som Poble, el POUM del 2000 va comportar una «amenaça constant de creixement desorbitat» i «cap aportació de riquesa». Ha deixat «4.200 pisos buits» al municipi, «amb un atur dels més alts i unes rendes de les més baixes» del país.

660 hectàrees urbanitzables

Els 44 sectors del Vendrell que formen part del PDU ocupen 660 hectàrees, una extensió similar a tots els nuclis del Vendrell i les platges. Hi ha capacitat per fer-hi 14.500 habitatges, segons SP-ERC. Entre aquests sectors n'hi ha alguns de controvertits com el dels Masos Oest o el del Pla de Mar

El principal partit de l'oposició veu que ara és el moment de canviar el model urbanístic que ha regit els últims vint anys, per fer una ciutat més sostenible. Des del govern del Vendrell, la regidora d'Urbanisme, Núria Rovira, ja es va expressar en termes similars. Ara tenen l'oportunitat de treballar de forma conjunta per fer-ho realitat.