El nou carril bici que s'ha fet a la zona dels Bulevards.

El Vendrell vol impulsar una xarxa de carrils bici que recorri el municipi

Completat el tram de la zona escolar i els Bulevards del nou carril, ara començaran els treballs a l’avinguda de Jaume Carner

El Vendrell ja ha completat el primer tram del nou carril bici que uneix la zona escolar amb el centre. Aquest és un projecte cofinançat pels fons FEDER, amb un cost total de 275.000 euros. Són dos quilòmetres que surten de la zona escolar, passen pels Bulevards i segueixen fins a l’estació de tren per l’avinguda de Jaume Carner.

Les obres d’aquest primer tram han durat poc més de dos mesos, aprofitant que a l’estiu no hi ha activitat a les escoles. La segona part es farà tot seguit per la carretera de Tarragona i l’avinguda de Jaume Carner. Es tracta de la part més delicada, ja que les obres afectaran una de les vies amb més trànsit de la ciutat.

Tal com ja ha passat a la zona dels jutjats, el carril bici suposarà la pèrdua de diverses places d’aparcament a l’avinguda de Jaume Carner. També haurà de sortejar punts complicats com l’estació d’autobusos. Aquest carril, però, només és el primer de diversos més que es volen fer a tot el municipi.

Una xarxa de carrils bici

«La idea és tenir una xarxa de carrils bici per anar a diferents punts», explica a TarragonaDigital l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez. «Tenim un municipi que, topogràficament, és molt pla, la qual cosa és ideal per desplaçar-se en bicicleta», segons el batlle. Per això les actuacions urbanístiques s’estan enfocant cap a aquest objectiu.

D’una banda, amb l’ampliació de l’illa de vianants a les Quatre Fonts, Cristina Baixa i el Pont de França. De l’altra, amb l’increment d’infraestructures per on puguin circular les bicicletes. «El carril que fem connectarà amb la via verda per anar a les platges, però també amb el carrer de la Cristina Baixa», avança Martínez.

Una intersecció del carril bici del Vendrell.
Caldrà definir bé la convivència entre vianants, ciclistes i el trànsit rodat. | BP Diari

Les futures obres per convertir aquest carrer en zona per a vianants s’acompanyaran de la construcció d’un carril bici, i el carrer estarà segregat. La idea és que el carril segueixi després pel pont de França, tot i que en aquest vial l’espai és més just. «Ens hem d’adaptar a la realitat física que tenim, però això no pot ser una excusa per a no fer-ho», sentencia l’alcalde.

Per això serà important definir com haurà de ser la convivència entre vianants, bicicletes i altres vehicles de mobilitat personal, com els patinets. Des del grup d’ERC-Som Poble ja han reclamat que s'actualitzi la normativa de circulació, per evitar conflictes amb els vianants. De la mateixa manera, han recordat que, en llocs com Barcelona, el RACC ha demanat que els carrils bici no vagin per les voreres.

Cap a Sant Vicenç de Calders

Una altra connexió que tindrà el nou carril bici serà a la part nord, per anar cap al poble de Sant Vicenç de Calders. La Diputació de Tarragona ha d’ampliar aquesta carretera l’any vinent, en un projecte on també es preveu un carril per a bicicletes. La previsió és que aquestes actuacions estiguin enllestides abans d’acabar l’actual mandat.