La pandèmia del coronavirus ha fet canviar molts hàbits entre la població, un fet del qual no se n'ha escapat pràcticament ningú. Tampoc el col·lectiu musulmà del Camp de Tarragona que, a banda de viure un Ramadà molt diferent, també ha vist alterat la manera com habitualment es gestionava l'enterrament dels seus difunts.
Amb el tancament de fronteres decretat a mitjans de març, els musulmans del Camp de Tarragona han vist impossible poder repatriar els cossos dels seus difunts al seu país d'origen, com feien habitualment. En lloc d'això, han hagut de buscar opcions per enterrar els morts a la seva zona de residència.
El cementiri de Reus habilita un espai pels musulmans
El cementiri de Reusva començar a acollir difunts musulmans fa tot just dos mesos. Tot i que ja s'estava treballant i la possibilitat existia, va ser amb la pandèmia de la Covid-19 que es van començar a dur a terme enterraments segons la tradició musulmana al Cementiri General de Reus.
L'Ajuntament de Reus considera que s'ha pogut donar una resposta «ràpida i satisfactòria a noves necessitats d'enterraments que s'han generat a conseqüència de l'emergència sanitària i les mesures de prevenció decretades», segons detalla Montserrat Flores, regidora de Serveis Generals de Reus i consellera responsable de l'empresa Serveis Funeraris Reus i Baix Camp.
Fins a 26 inhumacions
Fins ara s'han fet 26 inhumacions de difunts de la comunitat musulmana local. Tal com explicaven tant la regidora com el portaveu de l'Associació dels Musulmans de Reus i Comarca, Mohamed Said Badoui, la preferència fins ara era repatriar el cos al país d'origen, fins que el confinament i les restriccions que els governs van prendre al respecte ho van fer impossible.
Des del govern reusenc s'explica que les mesures sanitàries han estat compatibles amb la posada a disposició de les famílies musulmanes de sepultures que s'ajusten a la seva tradició i credo. La possibilitat d'enterrar els difunts al Cementiri General de Reus no és nova, però no es feia servir.
Fins ara, s'explica tant des del govern com des de l'Associació dels Musulmans de Reus i Comarca, generalment s'optava per repatriar els cossos als països d'origen. Flores exposava que és una dinàmica habitual en processos migratoris on, les primeres generacions, encara tenen més lligams amb el seu lloc d'origen i els seus avantpassats.
Buscant un espai al Vendrell
També el col·lectiu musulmà del Vendrell ha tingut contactes amb l’Ajuntament per poder tenir un espai on poder enterrar els seus morts. Fins abans de l’estat d’alarma, l’habitual era repatriar-los al seu país, perquè fossin enterrats als seus pobles d’origen. Amb les fronteres tancades, l’opció que els ha quedat ha estat enviar-los a València o a Reus perquè siguin enterrats allà.
«Afortunadament en aquests dos mesos només hem patit una mort, i no per Covid-19, però veiem necessari poder disposar d’un espai al Vendrell», ha explicat a aquest mitjà Anas Rhouni, vicepresident de l’Associació Cultura y Jovenes de la capital del Baix Penedès. De moment, des del consistori apunten que no hi ha cap espai lliure al cementiri municipal, però que aquesta és una opció que s’ha de contemplar quan es faci una ampliació.
El ritual d’enterrament que fixa l’islam consisteix en orientar el cos cap a la Meca, sempre a terra, i no es permet fer una incineració. Els morts es posen sense fèretre, amb un sudari, i tombats de costat. Els musulmans que viuen a Catalunya paguen una assegurança per poder repatriar els cossos quan moren.