La mossa ferida el 18-A a Cambrils: «El vehicle tenia la intenció de matar-nos»

La policia que va ser atropellada pels terroristes a Cambrils, des de terra, va poder avisar per ràdio per activar més patrulles dels Mossos: «Atemptat! Atemptat!»

«Atemptat! Atemptat!». Aquestes va ser les dues primeres paraules que l'agent dels Mossos d'Esquadra que vigilava, en el marc de l'operatiu Cronos, una de les entrades del passeig Marítim de Cambrils va cantar per l'emissora quan faltaven pocs minuts per la una de la matinada del 18 d'agost de 2018, ara fa un any, el dia dels atemptats de Cambrils i Barcelona.«Sí, informi, exacte, exacte, a on? Quin lloc?» va ser la resposta que va rebre des de la sala de coordinació del cos, de l'agent que estava a l'altre costat de l'emissora. «Al Nàutic de Cambrils, si us plau, agent ferida», va contestar ella. Aquestes paraules la mossa les va dir estirada a terra, un segon després de ser atropellada pel cotxe dels terroristes de Cambrils.

Van entrar a tota velocitat a la rotonda, la que dóna accés al passeig Marítim, es van trobar de cara amb la patrulla i van decidir iniciar la seva bogeria en aquell precís moment. Van atropellar els agents de Seguretat Ciutadana i la mossa va quedar a terra. Va ser des d'allà, amb molta sang freda, tot i estar ferida, que va poder avisar per ràdio. Va ser clau per evitar una desgràcia major. Les patrulles es van poder dirigir fins al punt de l'atemptat i un cotxe de paisà dels Mossos, a 500 metres, va poder abatre el cinquè terrorista, Said Aalla, quan es dirigia cap una terrassa amb molta gent.

Mentrestant, amb pocs segons de diferència, el company d'ella, armat amb un subfusell, va poder disparar contra el cotxe que els acabava d'atacar, van accelerar i van bolcar. Quan van sortir del cotxe ell mateix en va poder abatre quatre —els germans Mohamed i Omar Hychami, Al-Houssaine Abouyaaqoub i Moussa Oukabir— davant del Nàutic. Ella, des de terra, fent ús de l'arma curta que porten de dotació els agents, també va disparar contra el cotxe dels terroristes.

Dos dels terroristes abatuts pels Mossos, davant del Nàutic de Cambrils.
Dos dels terroristes abatuts pels Mossos, davant del Nàutic de Cambrils. | TarragonaDigital

El vehicle tenia «la intenció de matar-nos»

L'agent dels Mossos que va resultar ferida lleu de l'atropellament va haver de ser ingressada tot i que en cap moment es va patir per la seva vida.  La mossa ha parlat, per primer cop, en un documental que el cos ha realitzat per fer valdre la feina que els agents van fer durant les hores posteriors als atemptats de Barcelona i de Cambrils de l'agost de 2017. L'agent ha explicat que «vaig entendre que allò va ser un atemptat en tota regla. Ho vaig percebre rapidament. El vehicle havia impactat amb la intenció de matar-nos».

El documental sencer, d'una durada d'uns 15 minuts, amb imatges inèdites i àudios de les emissores de les diferents unitats d'aquells dies, s'estrenarà aquest divendres, 17 d'agost, i portarà el nom de «Cronos. Dies de foscor», el nom de l'operatiu que el cos va activar després de saber que l'atropellament massiu de Barcelona va ser un atac terrorista.

Imatge del vehicle on circulaven els terroristes
Imatge del vehicle on circulaven els terroristes, a la rotonda del Nàutic de Cambrils. | TarragonaDigital

 

Els dos agents, amb atenció piscològica

Segons ha pogut saber TarragonaDigital, els dos agents que van intentar ser atropellats pels terroristes de Cambrils es van posar en mans dels serveis psicològics del cos, que en va seguir la seva evolució, com la d'altres agents del cos, des de la mateixa nit dels atacs. Els dos integrants de la patrulla que va evitar una massacre a Cambrils s'han anat incorporant a la feina en algunes èpoques i han estat de baixa en altres. «Han passat moments de tot», asseguren fonts de la policia catalana, i han explicat que els agents seguiran sota control mèdic encara durant mesos.

Notícies relacionades:

— Especial de TarragonaDigital dels atemptats

11-S a 17-A, els gihadistes des de Tarragona

— Les últimes hores dels terroristes de Cambrils al «camí sense retorn»

— Cronos, l'operatiu de Mossos que va salvar moltes vides

— La casa del terror d'Alcanar, on va començar i acabar tot