Pere Segura, alcaldable del PDECat a Vila-seca.

Pere Segura guanya sense majoria absoluta les primeres municipals sense Poblet a Vila-seca

L'hereu de Josep Poblet suma 8 regidors i necessitarà el suport de Cs o Decidim (ERC) per ser alcalde

Pere Segura, l'hereu polític de l'històric Josep Poblet, ha guanyat de forma clara les eleccions municipals de Vila-seca aquest diumenge. L'alcaldable del PDECat —sota la marca local Vila-seca Segura— ha sumat 8 regidors i gairebé 3.000 vots en la seva estrena com a polític de primera línia. Ha perdut la majoria absoluta que havia heretat de Poblet, però ho té tot de cara per ser el pròxim alcalde de Vila-seca, on podria escollir soci de govern: o Ciutadans o la marca local d'ERC, Decidim Vila-seca.

Els taronges són segona força amb 5 regidors, seguits d'En Comú Podem i Decidim Vila-seca, amb 3 cadascun. Els altres dos regidors se'ls ha emportat el PSC, en uns resultats similars als de l'any 2015 a excepció de dos grans apunts:  l'antiga Convergència perd la majoria absoluta i el PP queda sense representació. La majoria, a l'Ajuntament de Vila-seca, són 11 regidors.

L'antiga Convergència perd la històrica majoria absoluta de Josep Poblet a Vila-seca

Pere Segura
Pere Segura, en el moment de votar aquest diumenge al matí | Pere Segura

 

Ha passat el que fa uns anys semblava impossible:  la històrica Convergència de Josep Poblet ha perdut el control amb mà de ferro a l'Ajuntament de Vila-seca.  Si vol seguir manant, necessitarà fer-ho a través de pactes amb altres formacions polítiques. L'aritmètica, però, no convida a pensar en cap altre alcaldable amb opcions de fer ombra a Pere Segura, l'home que tenia el difícil repte de gestionar l'herència de Poblet al capdavant de la seva llista, en aquest cas camuflada sota la marca de Vila-seca Segura.

Malgrat perdre la majoria absoluta, la victòria de Segura ha estat incontestable: vuit regidors. Són tres menys dels que va sumar Poblet el 2015, però segueixen suposant un marge majúscul  amb els seus perseguidors. L'hereu de l'històric alcalde convergent de Vila-seca necessita establir un soci per convertir-se en el nou batlle del municipi, i l'aritmètica li permet tres possibles aliats: En Comú Podem —sembla improbable—, Ciutadans — tampoc sembla una opció clara—  i la marca local d'ERC, Decidim Vila-seca — una oposició molt crítica amb la formació de Segura—. En qualsevol dels casos, la suma seria suficient.

Josep Forasté (Decidim): «Comença una nova etapa de governança local»

L'alcaldable Segura ha atès amablement a aquest mitjà pocs minuts després de conèixer els resulats electorals, però ha declinat fer valoracions i avançar-se a possibles pactes postelectorals. Sí que ha recollit el guant el republicà Josep Forasté, qui ha valorat que «estem molt contents amb el resultat obtingut» però alhora ha reconegut que «esperàvem una mica més». Decidim Vila-seca ha aconseguit tres regidors, un més dels que ja tenia.

Tot i la claredat dels números, Forasté ha aclarit que no oferiran cap xec en blanc a Segura. «Hem trencat, per fi, la majoria absoluta de Poblet que hem patit tants anys», ha etzibat.  «Ara comença una nova etapa de governança local, i si Pere Segura vol governar haurà de fer-ho d'una manera ben diferent del que hem vist fins ara», ha advertit el regidor de Decidim. Una mà estesa que exigeix una nova manera de fer política. Decidim Vila-seca se sap decisiu, i vol jugar les seves cartes.

Josep Poblet i Pere Segura durant l'acte central de la candidatura
Josep Poblet i Pere Segura, durant l'acte central de la candidatura | cedida

 

Juan Antonio Ramírez (Cs): «Un possible pacte amb Segura? Està molt complicat»

Aritmèticament, un altre soci que podria fer alcalde a Pere Segura seria Ciutadans, qui tampoc ha amagat les seves serioses diferències amb l'hereu de Josep Poblet. «El missatge és molt clar: Segura ha guanyat però ha tornat a perdre», ha valorat en referència a la pèrdua de la majoria. Sobre un possible pacte amb el guanyador de les eleccions, no han amagat el seu escepticisme. «Avui no és dia de parlar de pactes, però sincerament crec que està molt complicat», ha avançat.

En paral·lel, Ramírez, sí que ha volgut reivindicar el creixement dels taronges, que passen de 3 a 5 regidors i es consoliden com el segon partit més votat al municipi, tal com ja va succeir l'any 2015. Pere Segura ha guanyat les primeres eleccions on ha optat a l'alcaldia de Vila-seca,  però ara s'obre un escenari obert que fa molts anys que no s'albirava al municipi. Els pròxims dies seran cabdals per veure com i amb qui es resol el buit que ha deixat l'hegemonia de Josep Poblet.

També et pot interessar