Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Daniel Rubio al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

La rebaixa de l'IBI per instal·lar plaques solars a Reus rep 36 sol·licituds el 2021

Per al 2022 s'allarga de dos a cinc anys el període bonificat | La rebaixa és del 50% si s'instal·len plaques per cobrir un 30% de la potència contractada

La bonificació del 50% l'IBI per als immobles que instal·lin plaques solars a Reus s'allargarà fins als cinc anys. La mesura es va aplicar ja a les ordenances fiscals d'enguany per als dos primers anys. El 2022 aquesta bonificació s'allarga fins als cinc anys.

Quan les ordenances fiscals s'aprovin definitivament, el període d'aquesta mesura quedarà perllongat. Així ho ha detallat el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, després que la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, presentés l'expedient fa uns dies. El requisit mínim per accedir-hi és obtenir, a través de plaques fotovoltaiques, el 30% de l'energia que es consumeix.

Serveix tant per a particulars com per a empreses, i durant l'any en curs se n'han presentat 36 sol·licituds. Rubio ha detallat que aquesta trentena llarga d'instal·lacions suposa que, a la ciutat, ara es generin 750 quilowatts més que el 2020. De fet considera «molt alt» l'interès que ha despertat entre la ciutadania la bonificació fiscal.

Es tracta d'una bonificació fiscal que, tal com s'estableix la normativa vigent, està orientada a les naus industrials i els habitatges unifamiliars. El regidor de Medi Ambient apunta que, mentre no canviï la legislació estatal, s'opta per bonificar una part de l'IBI dels blocs de pisos. En concret en aquells on les plaques que instal·lin al terrat generin el 10% del consum energètic comunitari.

Davant d'aquesta situació, «s'estan treballant altres línies». Actualment s'estudia la manera que els pisos i el comerç a peu de carrer «també sigui susceptible d'adherir-se a iniciatives públiques». En concret, a través de les comunitats energètiques, que també s'estan estudiant jurídicament.

En el cas de Reus es desenvolupen la del barri Gaudí i una altra al polígon AgroReus. La primera fase de tot aquest desplegament consisteix a dibuixar un mapa de la ciutat amb les zones on es poden instal·lar plaques solars. 

Una trentena de sol·licituds presentades el 2021

Vuit de les 36 sol·licituds ja s'han concedit, tres de les quals ja han rebut el reintegrament de la bonificació. Les altres cinc «es procedirà al seu retorn a l'exercici 2022», ha detallat. Durant el darrer ple municipal, la regidora del PSC Anabel Martínez va criticar aquesta dinàmica.

Denunciava que, tot i haver-hi la bonificació fiscal, hi havia hagut ciutadans als quals se'ls havia cobrat l'IBI íntegre i se'ls havia tornat la part bonificada al cap dels mesos. Rubio ha admès que s'ha pogut produir alguna situació com aquesta. Tot i això, apunta que «és una qüestió molt nova i estem treballant en els aspectes tècnics interns perquè no sigui així».

La resta de sol·licituds s'estan tramitant i, segons està establert, se'ls bonificarà l'IBI de l'exercici 2022. Rubio ha recordat que la primera vegada que es va tenir en compte la instal·lació de plaques solars es va establir una referència cadastral. En funció del valor cadastral de l'habitatge o el local es bonificava una proporció diferent de l'IBI.

Aquest criteri va desaparèixer a les següents ordenances fiscals, les del 2021. El motiu va ser, segons ha explicat, que «enteníem que la referència del valor cadastral de l'habitatge no havia de marcar les emissions de CO2». «Com més gran és un habitatge i sobretot una indústria, més gasos d'efecte hivernacle emet» i, per tant, es va optar per retirar el criteri.