El saló de plens de Reus amb alguns regidors en taules i cadires en primer pla i altres a les bancades al fons

El govern de Reus aprova pressupostos i ordenances sol i entre acusacions d'opacitat

JxC, ERC i Ara Reus han aprovat, en solitari, el pressupost municipal i les ordenances fiscals per al 2022

Tal com marcava el guió previst, el govern de Reus ha aprovat en solitari el pressupost municipal i les ordenances fiscals per al 2022. JxC, ERC i Ara Reus no han comptat amb el suport de cap grup de l'oposició. De fet, tots els han criticat les dificultats que consideren que els posa el govern per tractar aquests expedients.

La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha anunciat que el pressupost consolidat és de 202 milions d'euros, un 13% menys que el d'enguany. Es tracta de la suma del pressupost de l'Ajuntament i el de les empreses municipals i els organismes autònoms. Ha detallat que s'han sol·licitat fins a tres milions d'euros de fons europeus.

S'ha fet a través de Reus Mobilitat i Serveis per al projecte del Mercat Central i per implantar actuacions en l'àmbit de la mobilitat sostenible i el Pla de la Bicicleta. Al pressupost també hi figura un endeutament de 24,6 milions d'euros per finançar inversions. Uns quinze d'aquests milions serviran per al projecte de l'antiga Hispània.

Els nou i mig restants es destinaran a inversions ordinàries. Caballero ha defensat els expedients que s'havien anunciat en un debat que ha durat més de tres hores i mitja. L'oposició en bloc ha considerat que el paquet de pressupost i ordenances evidenciava que el govern no és conscient de la situació social actual.

L'oposició critica les traves que els posa el govern

Tots els grups han insistit repetidament que el temps que el govern dona a l'oposició per tractar els expedients és insuficient. També reclamen més agilitat en algunes peticions d'informació. Entre altres qüestions concretes, han reclamat repetidament agilitzar comissions com la d'Hisenda per permetre'ls tractar les qüestions amb condicions.

En temes concrets, el regidor no adscrit Raúl Meléndez s'ha mostrat contrari als canvis previstos en algunes categories de la zona blava reusenca. Ha assenyalat que la filosofia d'aquest model d'aparcament era el de motivar la rotació de cotxes aparcats. Un objectiu que queda «polvoritzat» amb l'ampliació del temps d'aparcament fins a 12 hores en alguns casos.

Considera, de fet, que canvis com aquest suposen la «privatització» de l'aparcament a la via pública. Pel que fa als pressupostos ha començat carregant contra la presentació d'uns comptes inferiors que els de l'any passat. També ha criticat el plantejament de l'antiga Hispània.

Ha resumit el fet que implica un pressupost de «gairebé 10 milions per la construcció de 65 habitatges de protecció pública». Ha reflexionat «que surten a uns 240.000 euros per habitatge de construcció en quatre o cinc anys». Meléndez ha etzibat que «la importància de l'antiga Hispània era l'habitatge públic, veritat?».

Cs carrega contra l'«abisme» entre govern i ciutadania

Com han anat fent tots els portaveus, la de Cs, Débora García, ha qualificat l'actitud del govern d'«obscurantisme». També considera que l'anunci dels pressupostos i les ordenances s'ha fet amb «vacuïtat, autobombo i un excessiu postureo». Segons la formació taronja les previsions són «fictícies» i suposen un «sablazo» per als ciutadans.

García ha sentenciat que «hi ha un abisme entre què necessita Reus i els pressupostos de Junts, Esquerra i Ara Reus». Ha denunciat que aquest 2021 les bonificacions de l'IBI no es van poder demanar fins a mitjans d'any. Ha afegit, de fet, que tot i les bonificacions es va cobrar de manera íntegra i es va demanar el compte corrent a les famílies per retornar-ne la bonificació posteriorment.

La CUP insisteix que no hi ha arguments per retirar el pla de reactivació

La CUP ha insistit en el discurs que la formació va fer públic aquesta setmana. La regidora Mònica Pàmies ha acabat etzibant que «vostès retiren ajudes i incrementen impostos i taxes, el cop que rebrà la ciutadania serà increïble». La intervenció cupaire l'ha acabat la portaveu, Marta Llorens.

Ha començat preguntat a Mariluz Caballero pels detalls d'algunes de les inversions previstes. Ha volgut evidenciar que ni a les comissions informatives ni a les rodes de premsa s'han donat detalls del pla d'inversions. El govern tampoc ha aclarit en cap moment els dubtes que genera l'anunci general d'aquestes inversions, com les previstes als mercats o als equipaments esportius.

Tampoc s'ha respost aquest divendres al ple malgrat les preguntes concretes fetes, en aquest cas, per Marta Llorens. La CUP ha tornat a criticar que es doni per acabat el Pla de Reactivació sense haver valorat en cap moment l'impacte de les seves mesures ni la necessitat d'allargar-les o no. Per part del PSC, el posicionament a les ordenances l'ha defensat Daniel Marcos.

El PSC recorda el compromís de 1.000 habitatges protegits

Novament ha exposat que les ordenances no s'ajusten, des del seu punt de vista, a la situació econòmica general. Ha tornat a insistir que la taxa de la brossa ha de tenir en compte el nivell de reciclatge de cada família. També ha reclamat que l'Ajuntament pagui l'aigua que consumeix a Aigües de Reus per evitar apujar el cost del servei a la ciutadania.

El portaveu Andreu Martín ha pres el relleu de Marcos. Ha començat dirigint-se a Mariluz Caballero afirmant que, la sessió plenària, era la primera explicació dels pressupostos o i les ordenances que feia a l'oposició. Pel que fa als pressupostos ha recordat, de nou, els 1.000 habitatges de protecció oficial als quals es va comprometre Carles Pellicer en campanya electoral.

Arribats a la meitat del mandat, ha valorat Martín, se n'haurien d'haver incorporat 500 al mercat públic. «La ciutadania no entén que, amb una mobilització de recursos com la de la Hispània, el màxim que puguin posar a disposició siguin 60 habitatges». Ha recordat la línia de comprar habitatges buits, que de fet el mateix govern va plantejar al principi del mandat.

Des d'aleshores, però, no s'ha dut a terme cap compra d'habitatges. Malgrat les queixes de l'oposició per falta de temps i de recursos, Mariluz Caballero ha criticat no haver rebut aportacions dels grups municipals. Sí que considera, al contrari del que ha apuntat tota l'oposició, que el pressupost s'ajusta a la realitat.

De fet ha desafiat els grups municipals a presentar-li «les demoscòpies» que demostrin que no s'hi ajusten. Un desafiament que el PSC ha respost recitant missatges a les xarxes socials en contra d'algunes inversions. Per part de la CUP s'ha considerat contradictori que el govern demani a l'oposició el que no s'ha fet per justificar el pressupost.