Façana principal del Mercat Central de Reus

Alerten que la inversió milionària al Mercat Central de Reus no està assegurada

La CUP de Reus fa públic que s'hi preveu una aportació d'1,2 milions d'euros | El 90% del pressupost es vol cobrir amb fons europeus que no estan assegurats

El Mercat Central de Reus té prevista una inversió milionària per al 2022. Segons ha detallat aquest dimecres la CUP de Reus, el govern planteja una injecció d'1.237.000 euros en quatre partides diferents. Els cupaires alerten, però, que el 90% de la inversió prevista depèn d'uns ajuts europeus que no estan assegurats.

Aquest matí, la portaveu i la regidora de la formació, Marta Llorens i Mònica Pàmies respectivament, han carregat contra el govern local. Han anunciat el seu vot contrari als pressupostos i les ordenances municipals, que s'aprovaran divendres. Entre altres arguments, han posat en dubte que es puguin executar les inversions previstes.

Segons han exposat, «la majoria» d'aquestes previsions es basen en fons i ajuts europeus que no estan ni assignats ni assegurats. Dubten, per tant, que l'Ajuntament de Reus pugui dur a terme les inversions previstes per si sol si les subvencions europees són menors del previst o són denegades.

ACTUALITZACIÓ: Bona part d'aquest pressupost correspon al projecte d'obrir un espai de restauració de gestió privada a la façana sud del mercat. El govern de Reus assegura que la voluntat de Reus Mobilitat i Serveis de tirar endavant el projecte «és ferma». Consideren una nova oportunitat de finançament la via dels fons europeus, però no es veu com imprescindible.

Si la subvenció es resol tal com s'ha demanat, podria implicar rebaixar els 700.000 euros actualment previstos d'inversió privada o l'aportació pública prevista per l'Ajuntament. En cas que els ajuts europeus fossin menys dels que s'han demanat o no arribessin en absolut, el govern manté que el projecte seguiria endavant. Tot i que no les detallen, asseguren que hi ha «altres vies de finançament previstes».

La inversió milionària al Mercat Central depèn d'Europa

L'exemple més clar de la incertesa de les inversions que denuncia la CUP és el del Mercat Central. Marta Llorens afirma que se li preveu «una inversió d'1.237.000 euros suportada per l'ajuda d'uns fons europeus». Mònica Pàmies ha aclarit que el govern preveu cobrir el 10% de la inversió amb fons propis i el 90% amb fons europeus.

Alerta, per tant, que «han fet aquesta petició, però això no vol dir que el fons et doni el 90%». De fet planteja que «et poden donar el 30%, el 20% o directament denegar-t'ho perquè no consideren que compleixes els requisits». Segons han exposat aquest matí, el govern preveu destinar 123.000 euros al Mercat Central de Reus i rebre 1.114.000 euros més de fons europeus.

Amb aquesta premissa Llorens es pregunta «si aquests fons europeus no arriben, l'Ajuntament de Reus tindrà capacitat pressupostària per seguir fent aquesta inversió?». Segons ha detallat Pàmies, dins d'aquesta inversió s'hi contemplen quatre partides diferents. La més important és de 605.000 euros, que es destinarà a renovar el sistema de climatització.

Una altra partida, de 578.000 euros, es destinarà al nou espai de restauració que s'ha anunciat a la façana sud. La regidora critica que primer es faci aquesta inversió per després externalitzar el servei. Ho considera un greuge comparatiu perquè, als paradistes del Mercat, se'ls lliura un espai amb punt d'aigua i llum, sense cap inversió en infraestructura.

La penúltima partida prevista és de 45.000 euros per la compra d'una màquina per compactar residus. Finalment, amb 9.850 euros es crearà un nou web. Pàmies lamenta que no es preveu que serveixi per vendre per internet, sinó que serà «simplement un web aparador».