Imatge del sociosanitari Monterols de Reus

La situació al sociosanitari Monterols empitjora i ja hi ha més de 50 contagiats

La plantilla denuncia que només cinc persones s'han d'ocupar de 150 pacients

ACTUALITZACIÓ 16.15 h

A través d'un comunicat de premsa, la direcció del centre sociosanitari Monterols ha rebatut algunes de les informacions publicades per membres de la plantilla. Asseguren que els pacients afectats per coronavirus són 22 i que es troben en protocol d'aïllament a la planta baixa i primera del centre.

Tots dos pisos es troben al 50% de l'ocupació total, i als 22 pacients s'hi sumen 18 professionals que han donat positiu als tests i que es troben aïllats en confinament domiciliari. En total, per tant, 40 persones amb Covid-19 segons la direcció del centre. Una darrera desena de persones es troben hospitalitzades a les dependències que l'Institut Pere Mata té dins de l'Hospital Sant Joan.

En el mateix comunicat s'assegura que «la direcció del centre ha contractat des del primer moment tot el personal que ha estat necessari per suplir aquestes baixes laborals, i s'ha reforçat la planta 0 i 1 amb una persona més d’Infermeria per torn, que representa un increment de 6 infermers».

Pel que fa als protocols, la direcció explica que «els familiars de les persones afectades reben diàriament informació de l'evolució dels pacients i es fan neteges i desinfeccions intensives i constants a totes les dependències, segons els protocols establerts».

Per últim, es manté que s'informa diàriament al departament de Salut, la Regió Sanitària i al Ministeri dels nous casos, i que es treballa estretament tant amb el departament com amb l'Agència de Salut Pública «per a una correcta atenció de les persones afectades».

NOTÍCIA 12.50 h

El centre sociosanitari Monterols de l'Institut Pere Mata de Reus viu una situació crítica segons denuncien fonts de la plantilla i segons ha fet públic Marea Blanca, una plataforma en defensa de la sanitat pública de Catalunya. Des del centre sociosanitari no s'ha respost la petició d'informació i valoracions feta per part de TarragonaDigital.

Qui sí que s'hi ha pronunciat és el director gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Ramon Descarrega. En una roda de premsa virtual sobre l'actualitat de la Covid-19 a la zona, ha confirmat l'existència del brot al centre. Afirma que s'han fet les proves pertinents al personal, i que és la direcció del centre qui ha d'aplicar el protocol d'aïllament i sectorització que consideri.

Asseguren que el brot de Covid-19 que s'hi ha produït ja acumula 50 persones malaltes i ha deixat només cinc membres del personal d'infermeria per ocupar-se de 150 residents. El sociosanitari Monterols va detectar els primers positius de coronavirus fa tres setmanes, i uns dies després la situació ja era de brot epidèmic.

Salut i Benestar donen suport als centres desbordats

En un primer moment es van traslladar els residents que havien donat positiu a les instal·lacions que l'Institut té dins de l'Hospital Sant Joan, i on alguns familiars van denunciar el tracte que rebien els pacients. Actualment hi ha una planta del sociosanitari Monterols aïllada per contenir la Covid-19, però la plantilla denuncia que no s'està aconseguint.

Segons exposen, hi ha 50 persones malaltes i l'impacte en l'àrea d'infermeria ha fet que només quedi una persona per cada planta —amb 40 residents per planta— excepte de la planta aïllada, on n'hi ha dues. Des de la Regió Sanitària s'apunta que el protocol habitual en aquests casos, explica Descarrega, és que «en cas que l'entitat no pugui donar resposta a les seves necessitats, el departament de Salut i el de Benestar donem suport».

Per garantir que l'assistència al centre no es veu interrompuda. Una mesura que es desenvolupa a través de la borsa voluntària de personal del territori disposat i capacitat per posar-se a treballar en casos com aquests.

Denuncien la insuficiència de la plantilla actual

En total, denuncien, «cinc infermeres per 150 persones amenaçades per la Covid-19». Segons aquestes fonts hi ha 40 pacients i 13 professionals amb coronavirus, i l'epidèmia s'estaria estenent per una segona planta a banda de la que s'havia aïllat. Les altres dues plantes «de moment estan netes però, com es pot intuir, amenaçades», alerten.

Les xifres de personal que exposen, i a les quals sumen quatre auxiliars d'infermeria, corresponen al torn de dia, matisen. Al torn de nit, des d'aquesta setmana, asseguren que el desenvolupen tres membres d'infermeria i cinc auxiliars gràcies al reforç de les dotacions que s'hauria implantat les darreres hores.

«Com sol passar a moltes residències, la proporció entre el nombre de persones residents/pacients i els professionals és clarament insuficient, fins i tot, ofensiva», etziben des de la plantilla del centre. Denuncien, també, que «les desinfeccions es fan a les zones comunes però no a les habitacions», una mesura que intueixen que podria explicar la contínua expansió del virus.

Sense les mesures necessàries

En aquesta publicació s'assegura que «a la tensió generada per l’escassetat de professionals s’hi suma haver de fer els torns amb els EPI posats més estona de l’admissible». L'ús dels tests de detecció de Covid-19 tampoc consideren que hagi sigut el correcte perquè «es van fer a correcuita i sense les garanties necessàries».

En concret, critiquen, «alguns dels tests els van haver de fer els professionals del centre sense formació prèvia; cadascú es feia el frotis». La situació ha acabat provocant que, aquesta setmana, s'estiguin tornant a repetir alguns dels tests després que membres de la plantilla hagin començat a tenir febre.