Passadís central del Mercat Central de Reus

El canvi d'horari del Mercat Central de Reus podria ajornar-se fins al 2021

El projecte de venda per internet es posaria en marxa abans

El canvi d'horari del Mercat Central de Reus podria tornar-se a ajornar, ara a principis del 2021. És la previsió que en fan alguns paradistes, entre ells el seu portaveu, Ildefons Vidal. L'impacte de la Covid-19 ha congelat les negociacions i, des del seu punt de vista, «no sóc partidari de fer canvis d'aquesta mena en èpoques amb augment de vendes com Nadal».

La campanya nadalenca era l'horitzó que s'havia marcat el govern de Reus per implantar-ho. Els paradistes, que van rebre l'anunci del govern com una imposició, consideren que ajornar la seva aplicació permetria seguir-ho negociant i arribar a un acord que satisfés el govern, titular de l'equipament, i una majoria dels paradistes.

Opinions diverses sobre l'ampliació d'horari

L'aposta municipal és obrir dilluns de nou del matí a dues del migdia, de dimarts a divendres fer-ho de manera contínua de nou del matí a vuit del vespre, i els dissabtes obrir de vuit del matí a tres de la tarda. Una proposta que, per part dels paradistes, va rebre almenys una contraproposta.

Per una banda, part dels paradistes es mostren contraris al canvi horari perquè consideren contraproduent endarrerir l'horari d'obertura. Entremig hi ha el grup de paradistes que opta per reclamar una negociació i arribar a un terme mitjà entre l'anunci del govern local, d'obrir quatre tardes a la setmana migdies inclosos, i la situació actual en la qual s'obre només la tarda de divendres.

En paral·lel hi ha, també, qui planteja l'esforç que suposa haver d'ampliar l'horari d'obertura. Principalment, apunten, perquè en força casos implicarà ampliar la plantilla. Poder negociar aquesta ampliació horària i no implantar-la durant la campanya de Nadal, però, no són els únics arguments per ajornar-la a principis del 2021.

Es calcula que serà llavors quan s'hauran pogut consolidar les reformes, ampliacions i incorporacions de parades que està en marxa i previstes. L'Ajuntament va treure a concurs públic alguns dels espais buits, mentre que altres es van reservar per ubicar-hi espais de taules i cadires i altres serveis que es plantegen implantar.

A la dreta, una de les parades del Mercat Central de Reus tapada per una lona perquè s'hi fan reformes
Ampliacions i incorporacions han d'ocupar les parades buides | Jordi Olària Gras

La culminació del procés de renovació del Mercat Central

Alguns els negocis existents han ampliat l'espai que ocupen, altres tenen previst fer-ho, i alguns dels que es van interessar per ocupar parades durant el concurs públic han d'anar-s'hi instal·lant els pròxims mesos. Alguns d'aquests està previst que acabin obrint la parada durant els primers mesos del 2021.

En alguns casos, tal com explicava el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, fa uns mesos, «hi ha gent que ens ha demanat d'entrar amb activitats que no es podien acollir a l'oferta comercialitzadora, moltes lligades a l'àmbit de la degustació i la restauració; estem estudiant la manera de poder-los incorporar al Mercat».

Per tot plegat, una opinió força compartida entre els paradistes és la d'ajornar el canvi horari a principis de l'any vinent. Aquí cal sumar-hi, també, l'entrada de la venda per internet. Durant el confinament ja hi va haver parades que portaven el seu producte a domicili d'alguns dels clients habituals, i d'altres que van començar a comprar-hi arran de la pandèmia.

El pròxim pas, més consolidat i hegemònic, és l'aplicatiu comú a través d'Ulabox. El servei de venda per internet s'estava preparant per entrar en funcionament quan es va decretar el confinament, i això sumat a la situació posterior l'ha anat endarrerint.

Fins ara s'estava treballant per ampliar el radi d'influència on es podria repartir la comanda del Mercat Central, així com amb la incorporació de nous negocis. Encara sense noves notícies al respecte, fonts coneixedores del projecte apunten que els pròxims dies es podria produir l'impuls definitiu perquè es posi en marxa.