Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del Mercat Central de Reus, el matí d'aquest dissabte, 14 de març

El futur pròxim del Mercat Central de Reus: noves parades, reformes a les actuals i nous espais

Ha acabat el termini per explotar una parada de l'espai municipal | S'incorporaran sectors alimentaris que ara no hi són

Imatge del Mercat Central de Reus, el matí d'aquest dissabte, 14 de març
Imatge d'arxiu del Mercat Central de Reus | Jordi Olària

El Mercat Central de Reus comença a mirar-se el futur amb optimisme. Aquest dimarts a les dues del migdia s'ha acabat el termini per presentar una oferta per explotar-hi una parada, l'Ajuntament de Reus habilitarà un espai amb taules i cadires, i una desena de negocis invertiran en reformes per ampliar o millorar el negoci.

Tot plegat, a més, en paral·lel a la posada en marxa definitiva de la venda per internet a través d'Ulabox, que després de veure's afectada pel confinament, aquest estiu hauria de funcionar al 100%. Tot plegat suposarà, tal com ho veuen alguns dels paradistes, una alenada d'aire fresc per a l'equipament.

Nous paradistes i nous negocis

El govern de Reus no detalla quantes ofertes han rebut per explotar una parada al Mercat Central. Segons expliquen algunes fonts, s'ha d'acabar de tancar el procés burocràtic. Tampoc la coneixen els paradistes; el seu president, Ildefons Vidal, exposa que «suposo que durant aquesta setmana ens diran els moviments que hi hagi hagut i ens diran quantes persones hi ha interessades».

D'entre aquests nous paradistes, segons han confirmat algunes fonts pròximes, hi hauria diversos negocis de sushi que, com a mínim, s'haurien interessat per les condicions i l'espai disponible. Es tractaria d'un sector que ara mateix no hi ha al Mercat i que, a més, aniria en la línia de la venda i degustació conjunta.

També algun empresari del sector de la restauració s'hauria interessat en aquesta oferta de parades al Mercat Central, tot plegat reafirmant l'aposta que es planteja actualment de convertir-ho en un espai on no només es compri, sinó on també s'hi passi estona i es mengi.

Aquí cal sumar-hi, encara, les reformes que estan fent els negocis existents per una banda, i la intenció que tenen alguns de créixer en espai per l'altra. Vidal considera que «tot això ajudarà a donar un aire fresc al Mercat, i que tant clients com paradistes obrim els pulmons, tinguem més aire per seguir venent i que la gent vingui a gust i es trobi bé al Mercat, que no el vegi una mica deteriorat, o que cada vegada hi ha menys parades, que és una mica la sensació que tenim ara».

Recorda que «aquesta setmana s'està enderrocant tota una illa de parades per fer una zona nova que quedarà molt bé, quan acabin aquella en començaran una altra, i a més hi ha set negocis que invertiran en el seu espai per reformar-lo en algun sentit o altre».

Diverses parades del Mercat Central de Reus tapades amb lones mentre s'hi duen a terme obres de reforma
Diverses parades fan reformes mentre l'Ajuntament n'enderroca alguna per habilitar-hi un espai amb taules i cadires | TarragonaDigital

La venda per Internet, endarrerida però no aturada

«La prova va començar dues setmanes abans de confinar-se», recorda Ildefons Vidal. Lluny de ser un entrebanc, però, admet que els va anar bé aquesta coincidència, «hi havia poques comandes i vam poder aprendre a fer anar l'aplicació, que és molt senzilla i pràctica».

La dinàmica, recorda, era anar comprovant «el temps de preparar les comandes, deixar-les al lloc on les havíem de deixar, com disposar el producte perquè arribi bé a casa del client...». De fet, durant el confinament també es van habilitar altres canals per vendre a distància.

«El confinament va portar un esclat de comandes, i va ser un problema perquè se'ns van ajuntar les fetes per Internet amb les dels clients que ja tenies a través del Whatsapp o el telèfon, que les portàvem a casa», recorda Vidal. «Era una situació complicada per tothom i ens va fer posar les piles força de pressa».

La prova pilot duta a terme fins ara «ha anat bé, molt bé», resumeix. «Quan hem anat avançant les fases d'obertura ha anat reduint-se el volum de comandes per totes les vies, i ara està una mica estancat perquè encara estem a la fase pilot». El cas és que no s'ha pogut posar plenament en funcionament.

La compra a través d'Ulabox, en marxa els pròxims dies

Dels set negocis que inicialment van activar la fase de proves de l'aplicatiu s'ha de passar als catorze que hi ha d'haver. «Arran del confinament no s'hi han pogut incorporar les set empreses que faltaven, i fins la setmana passada no van poder fer les fotos dels productes».

Davant d'aquesta situació, «vam trobar oportú que tant Ulabox com el Mercat no publicitessin gaire tot això per no donar favoritismes a uns i perjudicar els altres; ho vam aturar una mica pel que fa a les promocions i la publicitat». Una situació que ha de canviar aquests dies, quan ja haurien d'aparèixer totes les parades que hi participaran de moment.

«En qüestió d'un mes el client ja podrà comprar conjuntament al mercat i al supermercat, i Ulabox ja podrà publicitar l'oferta del Mercat Central de Reus als seus clients potencials i crec que tornarà a haver-hi un augment d'aquest canal de venda», explica Vidal.

Augura que entre finals de juliol i principis d'agost ja hauria d'estar tot en marxa, tant l'aplicatiu per a totes les empreses implicades com les campanyes de promoció. L'objectiu principal és, a banda de facilitar la compra als clients habituals que puguin necessitar-ho, «arribar a un client nou que, fins ara, no teníem».

El següent pas és ampliar la llista de municipis des d'on es poden fer comandes a domicili del Mercat Central. Actualment el servei cobreix Reus, Alcover, Almoster, Cambrils, Castellvell del Camp, La Canonja, La Selva del Camp, Montbrió del Camp, Salou, Vila-seca i Riudoms. La idea, segons exposa Ildefons Vidal, és «ampliar a municipis com Vilaplana, l'Aleixar i Maspujols i, fins i tot, arribar a algun altre del Tarragonès».