Un autobús municipal de Reus de la línia del barri Gaudí passant pel passeig de Mata

Picabaralla política a Reus per la polèmica compra de carregadors per a busos elèctrics

La CUP qualifica la proposta d'absurda mentre el govern ho justifica amb un canvi notable en els plans previstos

La CUP de Reus ha carregat, aquest divendres, contra el govern municipal i la seva gestió de l'empresa Reus Transport. A través d'un comunicat han denunciat «la mala gestió» que s'hi fa arran de les candidatures als fons europeus Next Generation. Tal com critiquen els cupaires, s'ha demanat una subvenció per comprar carregadors elèctrics per a autobusos.

El cas és que la flota reusenca no compta amb cap autobús elèctric. La possibilitat va quedar descartada pel govern l'anterior mandat. De fet, aquest mes de maig encara mantenia que, si s'incorporaven vehicles elèctrics, no seria a curt termini.

Així ho apuntava Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, durant una prova pilot feta amb un autobús elèctric. La flota d'autobusos es va acabar de renovar enguany, i la seva vida útil era d'uns deu anys i, per tant, en principi no s'hauria de renovar fins al 2030.

Aquest és un dels punts que critica la CUP, que ja va demanar que s'estudiés la possibilitat d'incorporar autobusos elèctrics o de gas quan es va renovar la flota. Aleshores el govern municipal —el regidor de l'àmbit era Marc Arza— ho va descartar completament. Els cupaires consideren que demanar fons europeus per adquirir uns carregadors que ni es necessiten ni es poden fer servir és absurd.

El govern afirma, ara, que sí que estudien ampliar la flota amb busos elèctrics

A més també carreguen contra Josep Maria Adserà, gerent de Reus Transport. Segons la formació, «va admetre que el dia que la ciutat tingui autobusos elèctrics, segurament aquests carregadors hagin quedat obsolets». Una altra possibilitat que hauria plantejat Adserà seria que s'hagués implantat la tecnologia d'hidrogen verd.

Mònica Pàmies, regidora cupaire, també considera que la sol·licitud de Reus podria deixar sense aquests carregadors alguns municipis que sí que els necessitin. Carreguen també contra el «malbaratament de recursos» que suposaria. Els fons europeus no cobreixen mai el 100% de la inversió.

En el millor dels casos cobriran el 90% del cost d'aquests carregadors, i serà «la ciutadania» qui acabi abonant, com a mínim, el 10% restant. Encara contra Reus Transport, la formació critica que el consell d'administració no votés si es demanaven els carregadors. El cas és, segons denuncien, que la sol·licitud ja s'havia presentat, i l'únic que es passava a votació era la seva ratificació.

Arran d'aquestes crítiques, des de Reus Transport s'ha assegurat que «estem planificant com ha de ser el transport de Reus els pròxims anys, en què arribaran autobusos elèctrics». Així doncs, el que l'estiu del 2018 no era possible ni viable, ara s'estudiaria com una opció plausible. Segons aquestes fonts municipals, els carregadors es volen adquirir perquè es preveu comprar autobusos elèctrics entre el 2022 i el 2024.

Tenint en compte que la flota s'ha acabat de renovar el gener del 2021, aquests vehicles suposarien una ampliació de la flota municipal. Segons les previsions del govern i de Reus Transport, «és probable que l’any que ve la Unió Europea tregui noves ajudes per la compra d’autobusos elèctrics». Amb aquesta perspectiva, afegeixen, es vol tenir «la nostra infraestructura preparada», motiu pel qual s'hauria demanat la subvenció per als carregadors elèctrics.