Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un autobús elèctric aturat a l'avinguda de Sant Jordi de Reus

Reus Transport estudiarà, ara, la viabilitat d'incorporar autobusos elèctrics a llarg termini

El canvi no arribaria fins que acabés la vida útil de la flota actual, que s'ha acabat de renovar enguany

Els autobusos de Reus podrien fer el salt a la mobilitat elèctrica si els fons europeus Next Generation facilitessin molt el seu finançament. L'actual flota de vehicless'ha acabat de renovar aquest mes de gener passat i se li preveu una durada de deu anys. Una vida útil que podria escurçar-se si les condicions per renovar-la abans d'hora en format elèctric fossin avantatjoses.

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat i presidenta de Reus Transport, Marina Berasategui, ha deixat clar que no s'incorporarà cap vehicle elèctric durant la vida útil de l'actual flota d'autobusos. «Si hi hagués una oportunitat de finançament molt, molt, molt avantatjosa, ens podríem plantejar renovar la flota».

Un canvi que, en aquest escenari, arribaria abans dels deu anys d'amortització previstos. Preguntada sobre la possibilitat que s'adquirís algun vehicle durant aquest 2021, la regidora ha respost que «existeix probabilitat perquè, ara mateix, amb els fons Next Generation, la línia de la mobilitat i la descarbonització de la mobilitat és una aposta bastant important».

Insisteix que «tenim el servei cobert, tenim la flota renovada, que és més eficient i té menys emissions (que l'anterior), però estem pendents de la tecnologia i de la mobilitat elèctrica en transport col·lectiu», exposa. També s'està estudiant la infraestructura necessària per implantar una flota de vehicles elèctrics que solen tenir una autonomia de 300 quilòmetres.

Segons ha detallat Berasategui, arran de converses mantingudes amb l'empresa homòloga de Barcelona, TMB, hi ha dues modalitats. Una és la instal·lació d'estacions de recàrrega urbanes en punts del recorregut dels autobusos. La segona és equipar les cotxeres per fer la càrrega durant la nit, fora de servei.

El govern canvia de postura

Tot plegat es planteja ara «perquè sabem que en algun moment es pot donar una oportunitat d'un finançament extern que ho pogués permetre, però no ho tenim previst». «La flota està coberta, però treballem anticipadament i molt en contacte amb el mercat per estar atents a l'última novetat tecnològica per estar al corrent i preparats per quan vingui el pròxim canvi», argumenta la regidora.

«En els pròxims deu anys hi haurà molts canvis tecnològics i nosaltres els tastarem a mesura que vagin arribant», insisteix, i manté que la mobilitat elèctrica «és l'horitzó on les ciutats haurem d'arribar en algun punt». És precisament aquesta postura la que defensaven, ara fa dos anys, la CUP i Cs.

Quan el plenari va debatre la renovació de la flota d'autobusos, tots dos partits van plantejar que s'estudiés la possibilitat d'incorporar vehicles elèctrics o de gas. Dues modalitats que l'aleshores regidor responsable de l'àmbit, Marc Arza, va sentenciar que no eren viables, motiu pel qual la flota s'ha renovat amb vehicles de gasoil.

Va ser per això que tots dos partits van demanar no renovar la flota d'autobusos de cop, sinó progressivament,  per poder-hi incorporar vehicles elèctrics quan fos viable. Una opció que, segons el regidor, tampoc era viable perquè la flota s'havia adquirit el mateix moment dotze anys enrere i, per tant, havia arribat al final de la seva vida útil també el mateix moment.

Actualment, segons les dades exposades per Marina Berasategui, el cost d'incorporar un autobús elèctric de vuit metres a la flota de Reus Transport és de 300.000 euros. La comparativa son els entre 240.000 i 250.000 euros d'adquirir un autobús de gasoil de dotze metres.

Conductors de Reus Transport fan una prova pilot

Amb la idea de copsar la viabilitat d'aquest canvi i si els vehicles s'ajustarien a les necessitats de Reus Transport es duu a terme, aquest divendres, una prova de conducció per part de la meitat dels conductors de l'empresa municipals. Es tracta de veure sobre el terreny com va un autobús elèctric de vuit metres de llarg —els de Reus en fan dotze— en alguna de les rutes de la ciutat.

«És un bus que ens han cedit avui perquè el nostre cos de conductors pugui fer proves amb les nostres rutes, provar l'arrencada, la frenada i la recollida de passatgers», ha explicat Marina Berasategui. No recull passatgers, sinó que l'objectiu és fer una enquesta als conductors quan acabi la prova, tot i que durant les primeres hores d'avui «sembla que la sensació és bona». Es tracta d'un vehicle model Atak Elèctric de l'empresa Karsan a través de la seva filial a l'Estat espanyol, e-busKar.