En Comú Podem Reus eleccions municipals

En Comú Podem Reus qüestiona la cessió que l'Ajuntament fa de la via pública en campanya

Denuncien que el govern municipal utilitza dos criteris diferents a l'hora de permetre mítings polítics

En Comú Podem Reus posa la cessió de via pública per a actes polítics durant la campanya en el punt de mira. Els comuns qüestionen la gestió que en fa l'Ajuntament, i asseguren que els partits amb representació municipal compten amb una sèrie d'avantatges als quals no tenen accés els partits que opten a entrar al consistori amb les eleccions municipals del pròxim 26 de maig.

Acusen el govern local d'actuar amb una doble vara de mesurar

Quan hi ha eleccions, els Ajuntaments posen una sèrie d'espais tant de la via pública com de les instal·lacions municipals a disposició de la campanya electoral. Aquest llistat d'espais es notifica a la Junta Electoral de Zona (JEZ), i és on els partits polítics es dirigeixen, habitualment, per organitzar els seus mítings. En el cas de Reus, i de cara a les campanyes de les eleccions generals i municipals, aquests espais són la plaça del Baluard i la sala de l'antic Hospital Sant Joan.

Així ho han explicat representants d'En Comú Podem Reus aquest dijous a la tarda. El cas és, segons han denunciat, que l'Ajuntament de Reus té una segona via per demanar espais que no coneixen els partits que no tenen representació. Els comuns han denunciat a la JEZ el míting que ERC va fer aquest dimecres a la plaça de la Llibertat —la JEZ l'ha arxivat—, i durant la roda de premsa d'aquest dijous també han posat d'exemple l'acte de Junts per Catalunya a la plaça del Teatre d'aquest dilluns.

míting ERC eleccions generals Reus
En Comú Podem Reus ha denunciat el míting d'ERC a la Junta Electoral, que ho ha arxivat | Jordi Olària Gras

 

La possibilitat d'ocupar la via pública

En aquestes dues situacions, els partits havien sol·licitat a l'Ajuntament l'ocupació de la via pública i, per tant, eren les mateixes formacions qui es feien càrrec de la infraestructura necessària, com les cadires o l'escenari. En el cas de la plaça del Baluard i la sala de l'antic Hospital, és l'Ajuntament qui s'encarrega d'aquesta infraestructura. La possibilitat de demanar ocupació de la via pública, afirmen des d'En Comú Podem Reus, no es fa arribar a les formacions polítiques que no tenen presència al consistori.

De fet, afirmen, l'any 2016 van demanar fer un míting a la plaça del Teatre i, des de l'Ajuntament, se'ls va negar l'espai al·legant, expliquen, que s'havien de limitar als espais cedits a la Junta Electoral Per tot plegat, considera el número dos a les eleccions municipals d'En Comú Podem Reus, Ricardo Redondo, «el Butlletí Oficial de la Província és paper mullat». És el document on es publica la cessió d'espais, «l'argument sempre ha sigut que el format míting és el que es limitava als espais cedits». «La resta de poblacions tenen aquesta limitació», afegeix Pilar Flamenco, cap de llista a les municipals de la coalició.

«Quin sentit té donar dos espais gratuïts si hi ha dos partits que, si ho demanen, se'ls cedeixen altres espais?», es pregunta Flamenco. Han exposat que la denúncia que han presentat a la JEZ ha provocat que alcaldia es pronunciés informant que l'ocupació de via pública per organitzar mítings no es limita als espais cedits a la JEZ. Per tant, auguren, els partits sense representació que es presentin a les municipals podran disposar de qualsevol plaça de la ciutat per fer campanya.

En Comú Podem Reus està organitzant un míting pel pròxim dia 25 d'abril que, a priori, s'havia de celebrar a la plaça del Baluard. Veient que poden demanar ocupar la via pública a través de l'Ajuntament, volen traslladar-lo a la plaça del Teatre on, aquesta mateixa setmana Junts per Catalunya va organitzar un acte de campanya.