Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Marta Llorens, Aleida López i Mariona Quadrada durant la roda de premsa a la plaça de la Ràdio

La CUP de Reus critica el Sant Pere d'enguany i reclama plantejar les Festes de Misericòrdia

La formació exigeix que s'activi l'anunciat Consell Municipal de Cultura com a eina de treball útil

La CUP de Reus reclama plantejar-se un canvi de model de Festa Major. Fent una valoració negativa de Sant Pere i amb la voluntat de començar a treballar les Festes de Misericòrdia, reclamen impulsar definitivament el Consell Municipal de Cultura com a eina perquè tots els actors implicats puguin debatre i proposar un canvi radical en la manera d'entendre les festes reusenques.

Pel que fa a Sant Pere, la membre de l'assemblea cupaire de Reus, Aleida López, ha admès que la situació amb la qual es va trobar el govern local per preparar la Festa Major no era fàcil. Tot i això, ha criticat, «L'equip de govern, davant d'aquesta situació, va optar per fer un Sant Pere confinat».

Un Sant Pere que, segons han resumit aquest dijous, «ha deixat insatisfets als que són molt convençuts i participen activament cada any de les festes i indiferent a la gran majoria de la població, que ni se n'ha adonat, del que estava passant».

Denuncien falta de flexibilitat per Sant Pere

«És cert que el repte no era gens fàcil, però el resultat de la decisió de l'equip de govern ha estat el d'una Festa Major enfocada a una minoria, de missa i campanar», ha etzibat. Ha criticat, concretament, la prohibició per part de la Guàrdia Urbana que un grup de grallers toquessin matinades.

López ho ha contrastat amb els actes a la Prioral. «La imatge de la missa solemne del dia de Sant Pere amb les primeres files ocupades pel govern de l'Ajuntament i la Prioral plena fins al límit de l'aforament contrasta amb la de la Guàrdia Urbana prohibint actuar a un petit grup de músics que, espontàniament, s'havien autoorganitzat per actuar per matinades i que respectaven les normes de seguretat».

Considera, de fet, que «en aquell moment es va perseguir la cultura popular i la celebració se centrava només en l'aspecte religiós de la festa, que com totes sabem no és només l'únic element encara que pugui ser-ne la partida». Durant la compareixença de premsa d'aquest dijous ha criticat la manca de cintura del govern de Reus.

Tal com va explicar el govern, el plantejament de Sant Pere es va fer mesos abans i en consonància amb les opinions que havien traslladat les entitats implicades. Aquesta dinàmica és un error segons el parer de l'assemblea cupaire. «La responsabilitat era de l'equip de govern, a qui li ha mancat flexibilitat per adaptar-se a la situació en la qual ens hem trobat més tard, i sobretot li ha mancat imaginació», ha reblat López.

Amb l'espectacle de música i llum Il·luminem la Festa Major es volia convertir el campanar de la Prioral en el punt neuràlgic del Sant Pere d'enguany. «Les veïnes del centre van patir un so eixordador de la megafonia i, en canvi, els barris perifèrics ni se'n van assabentar; Reus són tots els barris, no només el nucli antic», ha criticat.

Des de la CUP exposen que «és evident que actes multitudinaris com l'encesa de la Tronada, que a tothom ens agrada tant, aquest any no podia tenir lloc i s'havia de prioritzar, en tot moment, la salut dels membres de les colles i del públic en general». Amb tot, asseguren, «es va perdre l'oportunitat d'apropar la festa a les cases de la gent en forma de guarniment de l'espai públic o de música al carrer».

Marta Llorens, Aleida López i Mariona Quadrada durant la roda de premsa a la plaça de la Ràdio
La CUP de Reus reclama constituir el Consell Municipal de Cultura per poder preparar Misericòrdia | TarragonaDigital

La programació d'estiu en contraposició a la de Sant Pere

Mariona Quadrada, exregidora de la CUP de Reus i integrant de l'assemblea local, ha valorat positivament la programació d'estiu que ha anunciat aquesta setmana el govern. «Valorem positivament que s'hagi fet aquesta programació de música en directe i de cinema a la fresca», ha assegurat.

Ha matisat, això sí, que «també veiem que molta part de tot això és de pagament, encara que sigui un pagament que, per algunes persones, és insignificant, però en aquest moment a tothom li representa alguna cosa». El que ha destacat, però, ha estat la diferència que hi troben respecte a la programació de Sant Pere.

«Ens preguntem que, si ara podem desenvolupar aquests actes, per què això no es podia aplicar durant la Festa Major? L'excés de prudència no ens ha de fer perdre la implicació institucional de suport als moviments culturals», ha reivindicat. Ha posat sobre la taula, de fet, que precisament activitats culturals com aquestes podrien suposar la creació de llocs de treball.

De cara a l'estiu, critica Quadrada, «ens sembla molt preocupant que no s'estigui parlant en absolut de les festes de barri; crèiem que era l'oportunitat de potenciar aquestes festes de proximitat per tots els racons de la ciutat, i que aquí s'hi hagués implicat tot l'associacionisme festiu local, comptant amb les entitats pròpies dels barris».

Com en el cas de Sant Pere o de Misericòrdia, tampoc ha volgut plantejar propostes gaire concretes, sinó la necessitat de treballar-les de manera participativa. «Tampoc som nosaltres qui ho ha de decidir, són les entitats amb les institucions pertinents, però sopars a la fresca, per exemple, podria ser una cosa regular que aquest estiu s'hagués pogut anar desenvolupant».

La CUP reclama el Consell Municipal de Cultura

La portaveu de la CUP a Reus, Marta Llorens, ha deixat clar que la intenció de la roda de premsa no era proposar un programa d'actes i activitats per a les Festes de Misericòrdia. «Creiem que no ens pertoca ni a l'oposició ni a les entitats de Reus», ha afirmat.

«És responsabilitat del govern que, amb les aportacions i el treball conjunt de les entitats i els professionals, faci la seva actuació de dissenyar aquest programa de Misericòrdia». Una tasca que considera que ja hauria d'haver començat. «Si ara hem acabat les festes, per què no ens posem a treballar des d'ara conjuntament a l'espai del Consell Municipal de Cultura?».

Ha recordat, de fet, «que era una proposta dins del programa de diverses formacions polítiques, la d'ERC precisament ho portava». «Encara no sabem de l'existència d'aquest Consell Municipal de Cultura i creiem que té una funció merament decorativa», ha criticat.

De fet, el regidor de Cultura de Reus, Daniel Recasens, el considerava un pilar fonamental de la regidoria durant aquest mandat i, darrerament, ha mantingut la seva creació com un objectiu a assolir. Un Consell Municipal de Cultura que, segons ha explicat Llorens, podria servir per estudiar com generar ocupació cultural, com es treballa amb les cooperatives del sector o quin model de patrocinis i esponsorització s'aplica.

«Per què no comencem a abordar quin model de subvenció o d'esponsorització tenim i que no sigui vinguda d'FCC o de l'empresa Repsol de les petroquímiques?». La portaveu cupaire considera que el Pla d'Acció Municipal «s'ha deixat de banda» amb el Pla de Reactivació com a excusa, segons el seu parer.

Afirma, de fet, que totes dues coses són compatibles, com «el punt clau de fomentar el treball comunitari per a la inclusió social de totes les persones de la ciutat; amb aquesta Festa Major de Sant Pere no hem assolit aquest objectiu de cap de les maneres».

La CUP de Reus vol canviar la manera com s'entenen les festes

Segons han explicat aquest dijous, la CUP aposta per un canvi radical de model, no per una adequació a la realitat actual de crisi sanitària, sinó per plantejar la Festa Major des d'una premissa diferent de l'actual que serviria, també, per adaptar-se millor a circumstàncies com les actuals.

«Aquest govern ha sigut capaç, en una o dues setmanes, de dissenyar un programa musical que, per nosaltres, és bo, però que ha estat dit i fet», ha destacat Llorens. «Si hi ha capacitat de generar aquesta mena de propostes, creiem que d'aquí al setembre també, totes i tots, serem capaces de generar una proposta adient de les Festes de Misericòrdia per a tothom».

No considera que, tal com s'explica des d'ERC, la participació sigui un dels eixos de la seva manera de treballar. Apunta, de fet, que «el model que s'ofereix és un model de participació paternalista, és a dir, infantilitzant les propostes de les entitats». Pel que fa a la preparació del programa de festes, reclamen emmirallar-se, per exemple, amb Tarragona.

Llorens ha carregat contra el govern reusenc per comparar-se amb altres ciutats només per treure pit, i no quan es poden millorar actuacions o maneres de fer. Ha fet incís en el color polític que governa Tarragona, ERC, el mateix del regidor de Cultura de Reus.

«Tarragona ha ofert una sèrie d'activitats durant tot l'estiu i està encarant les festes de Sant Magí i Santa Tecla», ha posat sobre la taula. De la feina anunciada per Tarragona n'ha destacat la rotació d'espais, de públic i d'artistes, «però sempre amb un treball conjunt de totes les entitats que hi participin».

Encara referint-se al govern de Reus, Llorens ha criticat que «no sabem res, encara, del pressupost que estava destinat prèviament a la Festa Major de Sant Pere i del qual no se'ns ha fet cap mena de trasllat de la despesa final». L'única dada que es va fer pública, quan es va presentar el cartell i el programa, van ser els 50.000 euros de pressupost per enguany, però no es va voler detallar ni quin pressupost inicial s'havia previst, ni quina ha estat la despesa final.