Foto de família de la inauguració de la Ganxet Pintxo

La Ganxet Pintxo de Reus torna a encendre els fogons

Aquest dimecres al vespre s'ha inaugurat l'edició de tardor d'enguany després de dos anys d'aturada | Al matí s'ha fet la tradicional foto de família amb els establiments participants

La Ganxet Pintxo de tardor 2021 ja està en marxa. Aquest vespre s'ha inaugurat oficialment la divuitena edició, la de la represa després de dos anys sense aquesta ruta de tapes de Reus. Tal com ja es va presentar, des de l'organització es reivindica més que mai l'esperit fundacional de la iniciativa: donar un cop de mà a la restauració local.

Durant els parlaments inaugurals s'ha recordat la situació del sector gastronòmic, un dels més afectats per les restriccions decretades arran de la pandèmia. Per part de la Cambra de Comerç, el president Jordi Just ha definit aquesta edició com la de «la reconquesta dels carrers». Ha fet èmfasi en l'elecció d'Ariel Santamaria pel cartell d'enguany pel seu positivisme, que confien encomanar a restauradors i públic.

També ha aprofitat per destacar la presència de productes de proximitat a l'oferta de tapes d'enguany. Jordi Just ha fet incís en el «matrimoni no de convivència sinó per necessitat» entre Cambra i Ajuntament. CarlesPellicer, alcalde de Reus, ha arrencat preguntant-se «hi ha una ciutat que enganxi més que la nostra?».

Ha volgut reivindicar els restauradors de Reus com un exemple de l'empenta reusenca que, afirma, la fa una ciutat única. «Tampoc hi hauria Ganxet Pintxo sense la ciutadania», ha afegit en aquest sentit. La tallada de cinta també s'ha impregnat de reusenquisme amb una senyera on s'havien cosit les roses de Reus a la part central. 

El tall inaugural l'ha fet Ariel Santamaria, protagonista del cartell d'enguany. L'acte ha comptat, també, amb una cançó del cantautor juantxi. Per a l'ocasió ha volgut «fer un himne RTV de la Ganxet Pintxo». 

La inauguració d'aquest vespre ha servit per lliurar els premis a la fidelitat. La Cambra de Comerç ha volgut reconèixer, així, persones, entitats i empreses que han participat o col·laborat amb la Ganxet Pintxo al llarg dels deu anys. S'han lliurat una vintena de guardons en total.

D'aquesta manera s'ha premiat la perseverança dels establiments Bon Mar, Casa Coder, Taverna Despertaferro, La Presó, ADN Sistaré, Restaurant 158, l'Estel, el Museu del Vermut i la Confiretia Poy. També la implicació del Centre de Normalització Lingüística, el Banc de Sang, l'Ajuntament de Reus, Reus Promoció i els Mercats de Reus. Per últim, s'han lliurat guardons al patrocinador principal, Damm, a Ovni Comunicació i a títol personal al xef executiu de Port Aventura Jaume Solé, al restaurador Joan Pere Ferran i al fotògraf Ferran Estivill.

Foto de família dels participants a la Ganxet Pintxo de tardor 2021
La Ganxet Pintxo de tardor 2021 reivindica de nou la restauració local | Jordi Olària Gras

La Ganxet Pintxo celebra deu anys reivindicant la restauració local

Aquesta edició de tardor suposa el desè aniversari de la Ganxet Pintxo. Fins al 14 de novembre, una trentena de bars i restaurants tornaran a oferir una tapa i una consumició per 3,5 euros. També ha tornat, aquest matí, la tradicional foto de família amb els establiments participants.

S'han reunit a la plaça del Prim juntament amb la Cambra de Comerç i l'Ajuntament de Reus. Com ja han deixat clar durant els parlaments inaugurals, totes dues institucions donen molt de valor a la ruta de tapes. I més després d'haver-ne hagut de suspendre tres edicions consecutives a causa de la pandèmia.

Primavera i tardor del 2020 van quedar estroncades per l'esclat de la pandèmia i les restriccions decretades. Tot plegat va arribar, de fet, dies abans de començar l'edició de primavera de l'any passat. Enguany, encara amb restriccions severes per al sector de la restauració, tampoc es va poder celebrar la tanda de primavera

 Ara, finalment, s'ha pogut recuperar un esdeveniment que reivindica més que mai el seu esperit fundacional. Tal com es va recordar durant la presentació de la ruta, l'any 2011 es va posar en marxa com una iniciativa per ajudar la restauració local. Deu anys després torna a tenir el mateix objectiu, donar un cop de mà al sector.

Tal com recorden des de la Cambra de Comerç, és un dels més afectats per les restriccions decretades arran de la pandèmia. Segons expliquen des de la institució, els establiments que ja participaven a la Ganxet Pintxo han sobreviscut a la crisi actual. Apunten, però, que sí que s'ha notat a la restauració de Reus en general, motiu pel qual insisteixen que la ruta té, més que mai, el sentit amb el qual es va idear.