Un autobús urbà aturat a una de les parades de la plaça de les Oques de Reus

La Generalitat dona el vistiplau al trasllat dels autobusos interurbans de la plaça de les Oques de Reus

El canvi no ha d'afectar els autobusos urbans

Els autobusos interurbans que ara fan parada a la plaça de les Oques de Reus deixaran de fer-ho definitivament. La conselleria de Territori i Sostenibilitat ha confirmat a TarragonaDigital que ha donat el seu vistiplau al projecte presentat per l'Ajuntament, que ha de servir per habilitar una nova zona de parades al carrer del Doctor Frias i instal·lar-hi les noves marquesines.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

El projecte es va anunciar ara fa dos anys amb la previsió inicial de traslladar aquestes parades a l'actual zona blava situada davant de la Biblioteca Central Xavier Amorós l'estiu del mateix 2019. Finalment serà just al costat, al carrer del Doctor Frias, el que transcorre paral·lel entre l'espai d'aparcament i l'Estació Enològica, i ara sí que podria ser una obra que es projectés a curt termini —el govern local l'havia anunciat per a principis d'enguany—.

Anys de reivindicació veïnal

A la plaça de les Oques fa molt de temps que s'hi poden veure pancartes que pengen de les finestres reclamant aquest trasllat. Els veïns de la zona recorden que fa molts anys que el reivindiquen perquè consideren que s'havia convertit en una estació d'autobusos encoberta.

Critiquen els problemes de mobilitat i la contaminació que suposa el trànsit constant d'autobusos, urbans i interurbans, per una plaça que no pot assumir-lo. Entenen que s'hi aturin els vehicles de Reus Transport, però fa molts anys que reclamen que els que fan les rutes entre Reus i els municipis del voltant deixessin de fer-hi parada.

El govern local els donava la raó, almenys en aquest darrer aspecte, i és que, a més, el projecte anunciat establia que els autobusos urbans seguiran aturant-se a la plaça de les Oques. A principis del 2019, quan es va anunciar, Carles Pellicer, alcalde de Reus, admetia que «la parada de la plaça del Nen de les Oques és insuficient per absorbir el volum de trànsit habitual».

El projecte del 2019 preveia suprimir el 40% dels aparcaments de la zona blava de davant de la Biblioteca Central per ubicar-hi les noves parades. L'entitat ecologista Gepec va denunciar aleshores que, segons la planificació urbanística de l'Ajuntament de Reus, aquella zona blava era provisional, i ha d'acabar havent-hi una zona verda.

Una situació que es va incorporar al projecte per plantejar les noves parades al carrer del Doctor Frias. Entre aquest canvi i l'impacte de la pandèmia, ara fa gairebé mig any el govern local contemplava haver fet les obres per poder completar el trasllat a principis d'aquest 2021.

No es coneixen detalls del projecte que ara que ha rebut llum verda per part de la Generalitat i que l'Ajuntament de Reus té la potestat per executar. A la pràctica, els autobusos urbans de Reus Transport seguiran fent parada a la plaça de les Oques, mentre que els que connecten Reus amb la resta de municipis seran els que es traslladaran al nou espai.