El Mercat Central de Reus està vivint un moment d'inflexió. S'estan fent canvis en diversos fronts, des de l'ampliació i reforma d'algunes parades fins a la incorporació de nous horaris passant per l'arribada de nous negocis de sectors que fins ara, no hi eren o la posada en marxa de la venda per internet.
Uns canvis que ja s'estan començant a palpar amb les primeres reformes acabades, que no seran les últimes. Passada la campanya de Nadal es preveu que segueixi havent-hi parades que ampliïn l'espai que ocupen i que reformin les seves instal·lacions.
La reforma de parades, «necessària» per al futur del Mercat
Fins ara, els paradistes que s'hi han implicat han invertit un total d'1,3 milions d'euros. Ho veuen com una línia de treball necessària per garantir el futur del Mercat Central i de compromís per part seva. Una d'aquestes parades és la Cantonada; Susana Pérez, una de les seves sòcies, explica que «estàvem en un espai molt reduït, la vam reformar el 2007, però ampliar, com que va per concessions, si se'n quedava buida una de fruita, havies de posar-hi fruita, per tant, no pensàvem que poguéssim fer un salt».
Quan Reus Mobilitat i Serveis va obrir la possibilitat de trasllats i ampliacions dins del Mercat Central van decidir aprofitar-la. «S'havia de fer, hi ha parades que no han canviat gairebé un fluorescent, per les circumstàncies que siguin, i aquestes reformes d'ara són una injecció necessària, i està quedant tot molt bonic».
També han reformat la parada a Martí Gisbert Fruites. Anna Martí reivindica que «si hem fet reformes és perquè apostes pel Mercat, perquè tens ganes que la cosa vagi endavant, està quedant un Mercat molt bonic». De la mateixa manera ho veuen bona part de la resta de parades que han fet ampliacions o reformes.
Restauració, degustació i nous sectors gastronòmics
Un altre dels canvis que viu l'equipament és el d'ampliar l'oferta. L'arribada d'una parada de vins i productes gurmet o d'àmbits gastronòmics que fins ara no hi havia n'és un exemple. Un altre, tot i que probablement serà temporal, és l'obertura de parades de torrons.
També la incorporació de nous serveis. Algunes de les illes de parades buides s'han enderrocat per instal·lar-hi zones amb taules i cadires. Actualment estan tancades, però quan la pandèmia ho permeti l'Ajuntament vol obrir-les al públic. Es vol fer en paral·lel a la incorporació d'ofertes de restauració que puguin arribar al mercat i esperant que les parades actuals comencin a oferir degustacions preparades per consumir-se directament.
En aquesta línia s'espera l'obertura d'un negoci de sushi, i no es descarta, a un termini no tan curt, que un bar o restaurant pugui ocupar l'espai on hi havia hagut el supermercat Caprabo. La majoria dels paradistes consultats veuen amb bons ulls tant l'arribada de nous negocis com que s'habilitin les zones per menjar dins del Mercat Central.
Alguns apunten que cal definir bé què es busca a l'hora d'obrir aquest filó. «Aquí ja hi ha parades que venen menjar cuinat, però la gent ho pren cap a casa; personalment crec que pot tenir sentit si és més de cara a la degustació», opina Montse Bigorra, per exemple.
L'ampliació d'horaris, temporal durant la campanya de Nadal
Una altra de les línies de treball actuals és l'ampliació d'horaris. Durant la campanya de Nadal s'obre de vuit a dues els dilluns i dimarts, de vuit del matí a set del vespre de dimecres a divendres, i el dissabte de dos quarts de vuit del matí a tres. Suposa no tancar al migdia tres dies a la setmana, però també obrir més tard del que es feia fins ara i tancar més aviat del que es tancava els divendres.
La primera setmana, de fet, a les set de la tarda del divendres el volum de clients al Mercat Central no va permetre tancar a l'hora prevista. Es tracta d'una ampliació temporal, i és que a partir del mes de gener es tornarà a l'horari habitual. A més de voler facilitar les compres durant la campanya nadalenca, també es vol fer servir com una primera prova de cara a una futura ampliació definitiva.
Així ho veu Ildefons Vidal, president dels paradistes, que apunta que «si els clients ens ho demanen, haurem d'oferir més hores d'obertura». Considera aquesta campanya de Nadal un punt de partida, «ja valorarem si funciona o no funciona, crec que amb un mes no n'hi ha prou».
El sentiment general és que, igual que s'estan reformant parades i que s'incorporen nous negocis i sectors, el canvi horari arribarà de manera definitiva. Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, apuntava la setmana passada que «de moment no s'ha fet, però acabarà fent-se més d'hora que tard».
La reforma que ha generat més controvèrsia
Canviar els horaris suposa, actualment, una de les reformes que ha generat més controvèrsia tan entre els paradistes com amb l'empresa municipal, Reus Mobilitat i Serveis. Quan se'n va començar a parlar, i l'Ajuntament va anunciar el futur horari, els negocis del mercat van celebrar una assemblea per plantejar una contraproposta.
Tot i que s'havia plantejat canviar l'horari durant aquest 2020, la pandèmia i les reformes ho han aturat. Aquesta pròrroga es va veure, per part dels paradistes, com una oportunitat per negociar-ho amb l'empresa municipal després que veiessin el primer anunci com una imposició.
Al cantó oposat de l'ampliació actual, i de la que es persegueix des del govern, hi ha paradistes com Pere Margalef. Critica que «del tema horaris, que jo personalment no estic d'acord amb el que ens volen fer fer, a banda de si va millor una cosa o una altra, el que no m'agrada són les formes».
«No perquè jo obri aquella porta, a mi em vindran a comprar,», apunta. Insisteix que «no podem mantenir la qualitat si obrim tantes hores, jo puc créixer un dia, ens podem adaptar, si fem promoció; fem-ho pas a pas, però no de cop». Alguns consideren, a més, que no s'ha fet prou promoció d'aquesta ampliació.
Els paradistes que s'oposen a l'horari que ha aplicat aquesta campanya de Nadal Reus Mobilitat i Serveis consideren que s'està equiparant massa a les dinàmiques dels supermercats. Defensen que, precisament el que els diferencia, és que poden dedicar les tardes a anar a buscar el producte, a fer comandes i a preparar la parada per l'endemà.
Anna Martí aposta per «conservar l'essència dels horaris; parlo per mi, però divendres i dissabte, que s'obre a dos quarts de vuit, fins a les nou tenim molta clientela». «A aquesta hora no hi ha cap súper obert i hi ha gent que és matinera, o que ve abans d'anar a treballar», argumenta.
«Si això ho toquem i obrim a les nou del matí per allargar-ho al vespre, anem a buscar una cosa que no sabem si tindrem i perdem el que sí que sabem que funciona», defensa. Pel que fa als migdies, les primeres setmanes amb el mercat obert no han donat el rendiment que alguns esperaven.
Admeten que són canvis que poden tardar a notar-se, i és per això que alguns preferirien avançar l'horari d'obertura a la tarda com un pas intermedi. En general, també, s'entén que cada sector i, sobretot, cada parada, té unes dinàmiques, una plantilla i unes condicions que fan difícil homogeneïtzar una proposta que compti amb el suport de tothom.