El periple perquè la Generalitat de Catalunya assumeixi l'Hospital Sant Joan de Reus arriba a la seva fi. Entre demà dijous i dimecres dia 22 de juliol s'executaran els tràmits necessaris perquè el departament de Salut, a través d'una nova empresa pública, prengui el control del centre, els crèdits associats i l'ús de l'edifici.
El govern de Reus ha anunciat, aquest dimecres a la tarda, que, finalment, es podrà complir el calendari establert i l'hospital reusenc passarà a mans del departament de Salut els pròxims dies. El primer pas serà demà mateix, quan es reunirà el consell d'administració de l'empresa municipal Reus Serveis Municipals per engegar aquest seguit de processos.
Dilluns vinent es formalitzarà, davant de notari, la compravenda de l'empresa municipal, i dimecres dia 22, el traspàs dels crèdits i el de l'ús de l'edifici. La junta general —formada per tots els regidors del plenari— ratificarà la mesura que, posteriorment, haurà de ratificar també el ple municipal com a tal.
«L'Ajuntament no posa punt final a la història de l'Hospital Sant Joan»
La compareixença per anunciar la culminació del traspàs l'han fet l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, i el president de l'hospital i regidor de Salut, Òscar Subirats. Pellicer ha volgut deixar clar que «l'Ajuntament de Reus no posa punt final a la història de l'Hospital Sant Joan, hi posem un punt i seguit, que quedi clar».
L'operació, ha reafirmat, «ha de permetre que el buc insígnia de la sanitat al Camp de Tarragona pugui afrontar els reptes de futur amb plenes garanties, cap al ciutadà i l'usuari, però també cap al conjunt de professionals». Fins a dues vegades més ha insistit que «l'Ajuntament de Reus no es desprèn de l'Hospital Sant Joan, que l'Hospital Sant Joan existeixi és el llegat que aquest Ajuntament, a través de diferents alcaldes i governs, deixa a la ciutat».
Noemí Llauradó ha qualificat aquest tram final d'unes setmanes «clau per al nostre Hospital, per a l'Ajuntament i per a la ciutat; jo diria fins i tot més, unes setmanes transcendents i històriques». Òscar Subirats ha arribat a qualificar el punt actual de «moment èpic fins i tot».
La «responsabilitat» de traspassar l'hospital
Durant la roda de premsa s'ha fet incís en la manera com el govern ha concebut aquest traspàs. S'ha insistit que no es tracta d'un abandó o d'una renúncia, sinó de saber-se adaptar a les circumstàncies. «Fa vint anys l'important no era poder gestionar un hospital, era disposar d'un hospital, que és ben diferent», ha sentenciat Pellicer.
Llauradó també ho ha subscrit; «en cada moment de la seva història es va acordar quina era la millor manera de gestionar-lo». Subirats, al seu torn, ha volgut posar l'accent en el paper del Govern, «estem davant d'una reparació històrica de la Generalitat de Catalunya cap a la ciutat de Reus».
D'aquesta manera, han exposat, es reconeix la implicació de l'Ajuntament de Reus quan es va optar per fer un hospital encara que la competència de Salut fos de la Generalitat. Com que el Govern català no ho feia, han explicat, va ser el municipi qui va prendre la iniciativa.
Arribats al punt actual, ha volgut deixar clar l'alcalde, «governar és prendre decisions i prendre-les amb valentia i responsabilitat; calia fer aquesta operació, la més gran i complexa dels darrers anys que s'hagi fet a l'Ajuntament, complexa i delicada, atrevida, coherent i conseqüent i econòmicament sostenible».
Llauradó ha volgut reblar la idea assegurant que «tota aquesta operació és evident que no ha estat gens fàcil, ha estat complexa en totes les seves dimensions, fins i tot hi havia qui no la veia possible, però s'ha fet». Subirats s'hi ha sumat afirmant que no era qüestió només de quadrar els comptes; «mai haguéssim posat en risc ni la qualitat assistencial ni els llocs de treball de tots els professionals vinculats a l'Hospital».
Una setmana de tràmits per sentenciar el traspàs
Per endavant queda, ara, una setmana d'actuacions de diferents òrgans i a diferents nivells. En primer lloc, el consell d'administració, que s'ha de reunir demà dijous per posar en marxa la venda de l'empresa municipal Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
En segon lloc, dilluns dia 20 s'elevarà a escriptura pública aquesta compravenda, que farà que, ja de manera efectiva, la Generalitat assumeixi la governança de l'Hospital. L'empresa municipal passarà a mans, de fet, de la nova Empresa de Dret Públic del departament de Salut.
En un termini que no es coneix, la societat Hospital Universitari Hospital Sant Joan de Reus s'acabarà dissolent, un tràmit que no tindrà efectes pràctics perquè l'EDP ja dirigirà el centre des de dilluns. El següent pas, que es farà dimecres dia 22, serà elevar a escriptura pública el traspàs de l'edifici de l'hospital i dels préstecs.
Actualment és l'empresa municipal Reus Serveis Municipals la titular de l'edifici i dels préstecs de la construcció de l'hospital. La Generalitat farà un préstec ràpid a l'Ajuntament perquè pugui cancel·lar un dels dos crèdits i, automàticament, el deute amb la Generalitat el contraurà el departament de Salut quan assumeixi l'edifici i els crèdits associats. Això implicarà, segons ha detallat la vicealcaldessa, alliberar els pressupostos municipals de gairebé 60 milions d'euros en crèdits.
Es vol garantir un hospital de referència
El govern reusenc ha volgut insistir que aquesta operació permetrà garantir, per una banda, la qualitat assistencial, i per l'altra, les condicions laborals de la plantilla i la vinculació del centre sanitari a la Universitat Rovira i Virgili i a la recerca mèdica. «El que anunciem avui no és un acord menor», ha sentenciat Subirats.
«Té una transcendència en molts àmbits; estem parlant d'una societat que té vora mil treballadors, amb un pressupost anual de més de 140 milions i d'un equipament, que és un hospital de referència que dona el seu servei assistencial a més de 200.000 persones», ha detallat.
Com a prova de la referència que es vol que mantingui el Sant Joan, Subirats ha recordat que, durant la principal afectació de la pandèmia de coronavirus, el de Reus es va convertir en un centre bàsic per a l'àrea metropolitana, sense estar subjugat a cap altre hospital.