Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, al consistori de la capital tarragonina

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona: «El paper de l’oposició ha sigut decebedor. Era el moment de tancar files»

El republicà posa l'accent en «el turisme de proximitat» de cara a la pròxima temporada | L'alcalde de Tarragona reivindica el nou Joan XXIII com «una aposta de futur per la ciutat»

Pau Ricomà. Batlle republicà i un dels homes forts d'Esquerra  a les comarques tarragonines. Ricomà encapçala victòria rere victòria i està vivint alguns dels moments més dolços del partit a la demarcació, en dècades. Fa poques hores que el seu partit assaboreix un triomf que no s'havia produït mai a la regió, i és que Esquerra Republicana es va imposar a Tarragona en els comicis del 14-F amb un 24,66% dels vots.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

En aquesta conversa, Ricomà expressa el seu punt de vista sobre la  situació política a la plaça de la Font; avança que la temporada turística, tot i les incerteses, s'haurà de construir posant l'accent en «el turisme de proximitat»; reivindica el nou JoanXXIII com «una aposta de futur per la ciutat» i reparteix un parell de clatellots, tant a l'oposició del saló de plens, en general, com als socialistes, en particular. Ah, també destapa un secret a mitges de l'alcalde tarragoní, les seves simpaties futbolístiques.

«Tarragona ha estat més dinàmica en temps de pandèmia que quan governava el PSC»

— Alcalde, quina valoració  fan del  resultat electoral d'aquest 14 de febrer?
— Han sigut unes eleccions complicades  en un moment molt difícil per la pandèmia i en què ERC ha tingut el pes de gestionar les conselleries més difícils com Salut, Afers Socials i Ensenyament. La ciutadania ha demostrat la seva confiança amb ERC i Pere Aragonès té ara la responsabilitat de fer govern. Ell mateix ha posat d'exemple Tarragona i la fórmula a seguir: un govern ampli dels partits que estan a favor de l'amnistia i el dret a l'autodeterminació, un govern amb valorsrepublicans per tirar endavant el país amb una àmplia majoria.

Ha arribat el moment d'ampliar  el  govern municipal? És possible ampliar-lo amb forces que es declaren contràries, com els Comuns i Junts?
— Vàrem coincidir amb aquestes forces amb la necessitat de fer un canvi a la ciutat. Aquest canvi, que és claríssim, passa per moltes coses. Passa per la relació amb la ciutadania, que deixi de ser clientelar i sigui de respecte. Passa també per una regeneració, des del punt de vista de l'honestedat, i també pels projectes més quotidians, com ara la millora de l'espai públic o la millora en aspectes de mobilitat sostenible. Hi ha molts punts de coincidència que ens poden permetre fer un govern sòlid.

Fotografia de l'entrevista de TarragonaDigital amb l'alcalde de la ciutat de Tarragona, Pau Ricomà
L'alcalde de la ciutat de Tarragona, Pau Ricomà, ha valorat molt positivament la victòria d'ERC a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge, 14 de febrer | Àngel Ullate

L'oposició es queixa que la ciutat està paralitzada, tant pel que fa a les ajudes als sectors més afectats per la pandèmia com per polítiques de més llarg recorregut, com ara el turisme. Què respon?
— No sé si l'oposició s'ha assabentat que estem en pandèmia, potser no ho sap. A la ciutat de Tarragona no només hem donat suport econòmic, sinó que hem facilitat que sectors com l'hostaleria poguessin treballar. A més a més, hem apostat per ajudes directes i hem tingut la mirada posada en les persones que més pateixen, els sense sostre. Tarragona ha estat més dinàmica en temps de pandèmia que quan governava el PSC.

«Personar-se a INIPRO i el nou POUM», els arguments darrere de l'intent fallit de moció de censura

Una de les notícies polítiques més destacades de les darreres setmanes a Tarragona és l'intent, de l'oposició, d'impulsar una moció de censura contra el seu govern. Creieu que la falta de POUM està darrere d'aquestes converses? Creieu que patireu un altre intent d'aquí a 2023?
— Sincerament, crec que tenien dues idees en ment a l'hora d'intentar la moció de censura. La primera, el fet que l'Ajuntament s'hagi personat  com a causa en el tema INIPRO. La segona seria que el  nou POUM es farà amb uns paràmetres urbanístics del segle XXI, seguint criteris mediambientals, de creixement, rehabilitació i regeneració i és evident que això, en alguns sectors, que són els que sempre han acabat fent créixer la ciutat, els ha molestat.

Li preguntava, també, si creu que patirà un altre intent d'aquí a 2023...
— (Riu). No ho sé. Crec que, tal com l'han plantejat, és molt poc atractiu fer una moció de censura. És una hipoteca molt gran de futur, sense gens d'atractiu polític. És que, a veure, han volgut convèncer a un tercer partit perquè li doni l'alcaldia a Ciutadans, que va treure quatre regidors, i governi conjuntament amb el PSC, i els seus regidors imputats, i el PP. Seria molt divertit saber quin nivell d'implicació tenia el PSC en aquesta operació. La portaveu socialista a l'Ajuntament es va assabentar de l'operació més tard que l'equip de govern. Si ho volen tornar a provar, que ho provin, però crec que haurien d'entendre que la ciutadania volia canvi i el canvi s'està fent, i bé. Millor que passin pàgina i regenerin el grup. No tinc cap dubte que la candidatura del PSC pel 2023 no serà la que hi ha ara, ni remotament.

«En la mesura que la gent es pugui moure, Tarragona tindrà el turisme que busca, sostenible i familiar»

Enceto una bateria de preguntes de temes de ciutat. A sis setmanes de donar per iniciada la temporada turística, com l'estan planejant?
— La vacunació i les mesures sanitàries corresponents han de permetre que afrontem l'estiu el millor possible. Ara com ara, ens plantegem el mateix que l'any passat: un turisme de proximitat; familiar i més de desplaçar-se en cotxe que en avió. Una ciutat com Tarragona, amb el patrimoni que té, té tots els números per, en la mesura que la gent es pugui moure, tenir el turisme  que està buscant, sostenible i familiar.

En quina situació es troba el projecte de nou contracte de la neteja?
— Hi estem treballant. De quan es va fer l'anterior, a ara, han canviat moltíssim les coses. Per exemple, ara hi ha molt més plàstic que abans, moltíssim més. Amb el nou contracte haurem d'aconseguir no només millorar la selecció dels residus, sinó individualitzar, cada vegada més, el que llança cadascú. No parlem, només, de recollida i neteja, sinó de millorar molt la selectiva. Estem en una revolució i serà un contracte molt diferent.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, al balcó del consistori de la ciutat
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, al balcó del consistori de la ciutat | Àngel Ullate

Com valora els dispositius PONDUS a Ponent i a la Part Alta?
— Sabem que estem en una situació complicada, però donen resultats. La cooperació  entre Mossos  i Guàrdia Urbana  s'ha recuperat i funciona amb una eficàcia que feia molt temps que no s'havia vist. Anem en el bon sentit.

— Quin és l’estat actual del Banc d’Espanya?

— Dins de calendari i treballant-se de la mà dels instituts. Tindrà una capacitat de divulgació de la feina científica i permetrà obrir debats sobre els grans problemes de l'actualitat, com ara el canvi climàtic i l'ús de noves energies. Serà un centre important que actuarà com a pol d'atracció de la ciutat.

«No dic que CLH no hagi de marxar, però segurament estem en aquesta situació per una falta d'interès per part de l'anterior equip de govern municipal»

Confieu en el nou calendari pel JoanXXIII?
— Absolutament. La funcionalitat del nou hospital està garantida perquè el projecte executiu s'ha fet, no només amb arquitectes, sinó comptant amb la direcció mèdica  del centre. Serà una inversió importantíssima que reforçarà el paper de Tarragona dins la seva àrea sanitària. El nou Joan XXIII serà una gran oportunitat de futur  per la ciutat. És evident que un dels factors de creixement positiu, en valor afegit, de futur, són aquests serveis especialitzats. Allò que alguns en diuen el sector quinari, que són aquests serveis que no estan pensats en un retorn econòmic, només, sinó en un retorn social important i, amb aquest sentit, jo crec que la potenciació del JoanXXIII per Tarragona pot ser un impuls molt important.

Qui és el responsable del fet que Tarragona s'hagi quedat sense POUM? L'error de l'informe no demanat ve de l'etapa socialista.
— No hem volgut fer massa sang. Ara bé, si mires el llegat de Ballesteros veus que no és zero, és menys que zero. Els socialistes han deixat una ciutat pitjor de com la van trobar. Pel que fa a la sentència  del POUM, ens va sorprendre a tothom i, també, ens va generar un seguit de dubtes. Què es va fer amb CLH? Es va negociar amb ells o, simplement, els van intentar fer fora? Es va fer alguna altra gestió? Ningú ho sap. Per tant, sí que hi ha una responsabilitat. No dic que la ciutat no tingui raó i CLH no hagi de marxar, però segurament estem en aquesta situació per una falta d'interès, de falta de dedicació, de falta de negociació per part de l'anterior equip de govern municipal.

Han començat les converses amb la resta de grups per aprovar les  normes urbanístiques que va anunciar el conseller Puig

— Les normes urbanístiques les ha de treballar Territori amb la Generalitat. És un procés bàsicament tècnic. Informarem els grups dels avenços que es produeixin.

— Quan s’incorporarà el nou gerent d’Urbanisme?

— Ho estem treballant. Suposo que estem en el termini d'entre tres i quatre mesos. Va bastant paral·lel amb acabar de definir les normes subsidiàries urbanístiques i quan comencin a desenvolupar-se, hi haurà un gerent nou.

Dos temes polèmics com Mas d’en Sorder i la Budellera poden acabar sense que l’Ajuntament hagi d’indemnitzar

— Sí, clar, absolutament.

«Treballem perquè la Tabacalera sigui un projecte sòlid i cultural»

Imatge de la façana lateral de la Tabacalera
Imatge de la façana lateral de la Tabacalera sense el jardí vertical | Twitter/Toni Ramos

— Quin és l’actual  clima laboral  a la casa? Em refereixo a les protestes que hi va haver abans de Nadal.

— El clima laboral és conseqüència d’una desorganització absoluta i d’una desconsideració cap als treballadors gairebé crònica. Volem posar ordre en totes aquestes qüestions i, a més a més, volem facilitar que els treballadors puguin tenir un recorregut professional dissenyat. Entre que aquest recorregut no existia, i el munt de temes personals no resolts, entenc el descontentament dels treballadors. Una de les nostres prioritats és solucionar aquesta situació. 

Els socialistes, el principal grup de l’oposició, es queixen perquè diuen que l’equip de govern  ha desaprofitat el seu projecte  per la Tabacalera? És cert? Què hi haurà a la Tabacalera?

— No sé de què parlen. Si parlen del jardívertical, va ser un malbaratament típic dels seus governs megalòmans. Més de tres milions d'euros per un jardí vertical que ha acabat sent un cau de porqueria. Ho estem refent. Tabacalera avançarà. Estem treballant en el paper dels magatzems. Ara bé, amb temes importants, com la biblioteca o el museu, si des del govern central tinguessin la lleialtat institucional d’agafar el telèfon i donar-nos hora, potser podríem avançar més de pressa. Els socialistes van deixar un dibuix de la Tabacalera que això, i no res, és el mateix, i nosaltres treballem perquè sigui un projecte sòlid i cultural.

Anem acabant. Com valoreu el paper de l’oposició  en aquesta primera part del mandat?

— El paper de l’oposició, aquest darrer any, i amb el fet afegit de la moció, crec que ha sigut decebedor. Era el moment de tancar files perquè la ciutat, com totes les ciutats, pateix i pateix molt. Era un moment únic per poder fer els pressupostos  entre tots, per posar l’accent allà on més convingui. Nosaltres escoltàvem a tothom i s’han negat a fer-ho. A més, ha sigut simultani, demostrable, mentre estàvem treballant per fer uns pressupostos pensant en la gent, ells estaven entretinguts a veure com ens podien fer fora del govern. Ha sigut decebedor, però no per nosaltres, sinó perquè no és el que la ciutadania mereix.

El Nàstic, enguany sí? Quan creu que podran tornar els afeccionats al Nou Estadi?
— El Nàstic enguany molt bé, molt bé. Feia anys que no veia que juguéssim amb criteri. Ara bé, el sistema de la Segona B és kafkià així que, tot plegat, és molt difícil. Personalment, puc dir que no he anat a cap partit del camp perquè mentre no pugui anar tothom, no hi aniré. No sé quan podrà tornar l'aficionat a l'estadi, però jo tornaré en el moment que torni la gent.

Imatge de l'entrevista amb l'alcalde Pau Ricomà, al despatx d'alcaldia de l'Ajuntament de Tarragona
L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, es mostra optimista respecte a les possibilitats del Nàstic de tornar a Segona | Àngel Ullate

I l'Espanyol?
— Hem tingut petites ensopegades que arriben quan penses el pitjor que pots pensar, que ets millor que els altres. Sempre has d'anar amb humilitat. En pic recuperin aquest punt de saber que s'estan jugant, segur que pujaran.