Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una cria de babaua a la sorra.

Neixen les primeres tortugues babaues a la platja del Miracle de Tarragona

Aquesta nit de diumenge, voluntaris i tècnics han acompanyat la sortida del niu de gairebé trenta babaues | És el segon niu que eclosiona dels cinc que han aparegut aquest estiu

Poc més de cinquanta dies després que una tortuga babaua niés i pongués un centenar d'ous a la platja del Miracle de Tarragona, i gràcies a la protecció i la custòdia de voluntaris i tècnics, aquesta passada nit han començat a obrir-se una bona quantitat d'ous. De la vuitantena d'ous que hi havia al niu, ja que disset van ser traslladats al Zoo de Barcelona i la Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) i dos més es van trencar, vora dos quarts de deu de la nit n'han nascut vint-i-vuit cries.

Tal com han explicat alguns voluntaris al 'Diari de Tarragona', tan bon punt va sortir la primera tortuga  van començar a aparèixer-ne més de manera progressiva. S'estava apropant el seixantè dia del període d'incubació, temps al voltant del qual aquest s'acaba, i, de fet, la nit de dissabte a diumenge s'havia vist com el moviment de les tortugues sota la superfície estava creant un cràter. Es precipitava la sortida del niu.

Els voluntaris han acompanyat el naixement de les tortugues

Tant és així que aquest diumenge l'activitat al voltant del niu ha estat frenètica. Voluntaris  d'altres torns han acompanyat a qui aquestes últimes nits han custodiat les tortugues, juntament amb tècnics del CRAM, de la Universitat de Vic, de l'Ajuntament i de la Generalitat. En paral·lel a l'espai perimetrat per a protegir-les, han disposat un espai d'alliberament per a les tortugues en direcció a l'aigua, i abans de deixar-les anar al mar, han comprovat que estaven prou desenvolupades per fer-ho amb condicions.

Així com el CRAM ha fet amb les tortugues que custodia a les seves instal·lacions del Prat de Llobregat, les tortugues que han nascut aquesta nit han estat supervisades: han estat pesades, mesurades i, inclús, fotografiades. De fet, s'han recollit uns quants exemplars per poder ser estudiats abans no siguin retornats a la platja, i se seguirà custodiant el niu a l'espera que neixin més babaues.

Aquesta nit s'ha fet un pas significatiu en la culminació del procés que va començar quan una tortuga babaua, la mare de les cries nascudes aquest diumenge, va pondre els ous en el niu. Tres-cents voluntaris han treballat activament perquè el naixement  hagi estat possible, cent cinquanta dels quals ho han fet organitzant-se en torns de vigilància. Hi han participat, a més del CRAM i els tècnics municipals i de la Generalitat, l'Associació Mediambiental La Sínia, el GEPEC-EdC, Ecologistes en Acció, Greenpeace, GATA i Salvem la Platja Llarga.

Estiu de rècord de les tortugues babaues al litoral català

De fet, dies després que es descobrís el niu a la platja del Miracle, l'Ajuntament i les entitats van fer una crida per trobar voluntaris disposats no només a custodiar el niu, sinó també a vigilar  la resta de la platja i a fer itineraris en totes per a detectar la possible arribada de més tortugues. La consellera de Medi Ambient de Tarragona, qualificava d'«imprescindible» aquesta feina, ja que l'administració no té prou recursos per fer-la.

I així, aquest estiu ha estat de rècord a les platges de Catalunya, amb la descoberta de cinc nius. El primer, amb 146 ous, va aparèixer el 19 de juny a Calafell i es va obrir l'11 d'agost i entre els dies 9 i 11 de juliol, en van ser descoberts quatre més: dos a la platja del Serrallo del Delta de l'Ebre, i la resta al Miracle i a Arenys de Mar. A més, es van alliberar més d'una vintena d'exemplars nascuts el 2020 a la platja de la Pineda  que han crescut a les instal·lacions del CRAM.

En aquest sentit, Catalunya es referma els últims estius com un punt calent per la nidificació de la tortuga babaua, espècie en perill d'extinció. Tanmateix, si bé la babaua és habitual a les costes catalanes, l'augment de la seva presència  al nord-oest del Mediterrani es pot deure, segons les associacions i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de l'Ajuntament de Tarragona, a l'increment de les temperatures  del Mediterrani provocat pel canvi climàtic.