Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert del president Aragonès juntament amb altres autoritats de la zona

El Govern estudia declarar el Montsià zona catastròfica pels aiguats de dijous

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat la zona afectada i ha tractat amb les autoritats locals les demandes | Ha defensat la feina dels cossos d'emergències i ha dit que el Govern contribuirà a cobrir els danys particulars

L'endemà de l'episodi de pluges violentes, locals i concentrades al Montsià i el Baix Ebre, que van deixar més de 200 litres per metre quadrat, representants de la Generalitat, entre ells el president del Govern, Pere Aragonès, han visitat la zona per trepitjar el terreny, conèixer-ne l'estat i  les demandes de les autoritats locals. En aquest sentit, el president ha assegurat que s'estudiarà demanar la declaració de zona afectada per situacions d'emergència —coneguda tradicionalment com a zona catastròfica— per als municipis afectats de la comarca del Montsià.

El Govern estudiarà demanar la declaració de zona catastròfica

Pere Aragonès s'ha reunit amb alcaldes i comandaments d'emergències, a qui ha volgut demostrar el compromís del Govern d'avaluar conjuntament els danys amb els ajuntaments. El president ha explicat que l'executiu mirarà de garantir que els ajuts per a la restauració arribin de forma efectiva i completa als municipis, una demanda expressa dels mateixos alcaldes, que no van poder accedir als ajuts cofinançats pels aiguats a la mateixa zona el 2018 per les condicions imposades en aquell moment la Generalitat.

El president ha valorat la possibilitat de demanar la declaració de zona d'emergència de protecció civil, però ha aclarit que «s'avaluarà en funció dels danys per a millorar els ajuts als municipis afectats». Així, Aragonès ha donat resposta al malestar dels alcaldes, i s'ha compromès a acordar amb els municipis les bases per accedir a les ajudes. «Hem de posar-ho en marxa. Tenim l'aprenentatge de 2018 de les qüestions que cal millorar i ho tenim present per treballar-hi conjuntament», ha insistit.

Aragonès ha assenyalat que el Govern contribuirà a cobrir els danys particulars

Aragonès ha reconegut que, si bé les principals vies de comunicació ja estan obertes i operatives, encara queda pendent la recuperació de molts carrers i espais d'Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona. «Toca fer l'avaluació dels danys, conjuntament amb els ajuntaments, i posarem en marxa les mesures de restauració al més aviat possible», ha apuntat el president.


Pel que fa als danys particulars patits, que han passat tota la jornada recollint i reparant els desperfectes, Aragonès ha assenyalat que aniran a càrrec de les asseguradores. Tot i això, segons ha anunciat que el Govern també contribuirà  a aquesta restauració.

Pere Aragonès: «Plou sobre mullat»

El president i el seu seguici han agraït la tasca dels cossos d'emergències durant l'episodi, i ha sortit en defensa del sistema d'alertes d'emergències després de les crítiques per la manca de previsió dels aiguats del dijous. El cert és que cap sistema de previsió, ni públic ni privat, va preveure la situació, fet que ja es va produir entre Cerdanyola del Vallès i Ripollet anys abans.

Aragonès ha argumentat que aquest és un fenomen «molt concret que no posa en qüestió el sistema d'alertes previst i que ha funcionat bé altres vegades». «Es va produir un canvi molt precipitat i va obligar a fer l'alerta quan s'estava produint», ha explicat, que «era més per pal·liar els efectes i prevenir que no pas per fer una preparació amb molt de temps».


Després que episodis com aquest, el Glòria, el Filomena o l'incendi de la Ribera d'Ebre de 2019, Aragonès ha lamentat que «plou sobre mullat» a les Terres de l'Ebre i es reprodueixen fenòmens extrems relacionats amb el canvi climàtic. En aquest sentit, el president ha dit que «més enllà d'actuacions d'emergència calen actuacions estructurals perquè hi hagi més resiliència i capacitat de resistir», que ja s'estan treballant amb els alcaldes.