4 símptomes poc coneguts del coronavirus, com el canvi de veu

Aquests símptomes evidencien que la Covid-19 pot afectar a diversos òrgans

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Nous símptomes que evidencien que la Covid-19 pot afectar a diversos òrgans | EUROPA PRESS / ONU

El coronavirus és una malaltia estranya que presenta diversos quadres mèdics en funció del pacient, i una enorme varietat de símptomes. És per això que es fa difícil diagnosticar els casos amb rapidesa i evitar la propagació sense control del virus.

Alguns dels símptomes més habituals de la Covid-19 són els següents:

  • Febre o calfreds
  • Tos, dificultat per respirar o fatiga
  • Dolors musculars i corporals
  • Mal de cap
  • Congestió nasal
  • Nàusees i diarrea

No obstant això, hi ha un altre tipus de símptomes associats a la Covid-19 molt estranys que denoten la gran capacitat del virus per afectar a diversos òrgans.

Pèrdua de gust i olfacte: el símptoma més conegut

La pèrdua de gust i olfacte, per exemple, s'ha convertit en un dels símptomes més habituals. Encara que al principi va resultar desconcertant, més tard els científics van posar de manifest la capacitat del virus d'afectar el gust i a l'olfacte. Segons alguns estudis recents, fins i tot pot afectar en un 88% al gust i en un 85% a l'olfacte.

Les proves serològiques realitzades per l'Institut de Salut Carlos III al nostre país per elaborar el mapa epidemiològic, van permetre comprovar que aquest és un dels símptomes més freqüents en les persones que han patit el virus amb símptomes lleus, al voltant d'un 43%.

Normalment, després de passar la malaltia, la persona afectada recupera els dos sentits de forma espontània, encara que també s'han detectat casos de persones que pateixen seqüeles. Si el pacient ha perdut tot l'olfacte, se li denomina anòsmia i si només l'ha perdut parcialment, se l'anomena hipsòmia. Per combatre aquestes seqüeles, cal entrenar l'olfacte i medicar-se. 

La síndrome dels 'dits congelats' per coronavirus

No obstant això, ha aparegut un nou símptoma que ha cridat l'atenció dels experts. Es tracta del fenomen dels 'dits congelats', que s'afegeix a la llarga llista de símptomes de la Covid-19 i que alerta de la capacitat del virus per provocar problemes dermatològics.

Segons han alertat diversos experts, s'han apreciat diversos casos de pacients contagiats amb alteracions cutànies d'aquest tipus. En els casos més greus, s'apreciaven extremitats amb lesions semblants a les que es pateixen per congelació, amb un to més blau per falta de risc sanguini. Mentrestant, els casos més lleus només sentien ardor, picor o inflamació en els dits.

De fet, un estudi sobre els efectes dermatològics del coronavirus, va concloure que les erupcions en els dits dels peus podrien ser un indicador de la malaltia, a diferència de la pèrdua d'olfacte i gust que és un dels primers símptomes d'alerta.

Canvi de veu: el nou símptoma de la Covid-19

Un altre dels símptomes del coronavirus que s'ha descobert recentment és el canvi de veu, que sembla estrany, però la seva explicació resulta molt lògica. Des de l'inici de la pandèmia, ha quedat en evidència la capacitat del virus per danyar el sistema respiratori. Fatiga respiratòria, mal de gola o cansament són algunes de les conseqüències del virus.

Com que la Covid-19 afecta de manera directa la capacitat respiratòria de les persones, com a conseqüència també afecta a la qualitat de la veu, provocant disfonia i ronquera.

La Covid-19 i la seva capacitat per danyar el cervell: pot causar al·lucinacions

Finalment, cal parlar de les al·lucinacions com a senyal que som portadors del virus. Els efectes neurològics de la Covid-19 ja han estat demostrats per diversos estudis científics, que han establert com a símptomes el mal de cap, la confusió, els marejos i les al·lucinacions.

Alguns pacients, sense antecedents de problemes de salut mental, han arribat a experimentar al·lucinacions lleus i severes que fins i tot poden anar acompanyades del deliri. No obstant això, de moment no s'ha pogut descobrir a què es deuen aquestes al·lucinacions, tot i que la investigació científica continua estudiant si un percentatge de la població que ja és propensa a desenvolupar malalties neurodegeneratives, pot tenir més problemes després de patir la Covid-19

Fins i tot alguns estudis han parlat de la capacitat del virus per causar seqüeles neurològiques molt greus a llarg termini. Entre elles, malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson.


Comentaris

envia el comentari