Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La batalla pel Priorat

Els nous ajuntaments hauran de fer front a reptes com la despoblació, l’envelliment, la molt baixa natalitat, i també la falta de relleu generacional en la pagesia

Vinyes al Priorat.
El futur del Priorat estarà en mans dels propers alcaldes. | Laia Solanellas
 

La disputa entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per la Catalunya independentista tindrà la seva particular pugna al Priorat en les properes eleccions municipals. JxCat presenta candidatura a 16 municipis dels 23 que té la comarca mentre que ERC ho fa en 13.  En la majoria de municipis, els nous ajuntaments hauran de fer front a reptes com la despoblació, l’envelliment, la molt baixa natalitat, que pot fer perillar algunes escoles, i també la falta de relleu generacional en la pagesia.

Així mateix, dels resultats d’aquests comicis també en sortiran els 19 consellers comarcals que hauran de seguir abordant qüestions com la polèmica de l’aigua del riu Siurana i també gestionar la decisió que pugui prendre la UNESCO sobre la candidatura de la comarca a patrimoni de la humanitat, que està prevista per aquest mes de juliol.

[predef]eleccions-priorat-285[/predef]

Imatge de Falset. | Ajuntament de Falset

Falset, tres candidatures es disputen l’alcaldia

A la capital de la comarca, Falset, tres candidatures es presenten als comicis: Independents per Falset, Falset pot Més i Junts per Falset.

Independents per Falset-Acord Municipal, actualment al govern, aspira a revalidar la majoria absoluta que va aconseguir fa quatre anys amb Jaume Domènech com a cap de llista. Ara, el candidat és Carlos Brull, que opta a ser l’alcalde després de la polèmica decisió de l’economista Miquel Puig, que es va postular com a alcaldable a la capital del Priorat però que, finalment, va com a número tres a la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya a la ciutat de Barcelona.

Brull, actualment regidor de cultura a l’Ajuntament de Falset, destacava que el seu grup seguirà una «línia de continuïtat amb aquests anys» i que treballarà per «millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes».

La candidatura de Falset Pot Més-Candidatura de Progrés, tot i concórrer sota el paraigua del PSC, es presenta als comicis en clau municipalista i en destaquen la joventut i la diversitat d’ideologia i opinió dels seus integrants. De fet, 11 dels 14 membres de la llista hi van com a independents.

La llista, que encapçala Maria Jesús Sánchez, es presenta com «una candidatura innovadora que reuneix persones amb diversitat d'opinió i sensibilitat política que estan d'acord en treballar per una democràcia real i en defensa dels drets fonamentals de les persones».

Finalment, César López encapçala la candidatura de Junts per Falset. La formació es presenta a les eleccions amb l’objectiu de «millorar la imatge exterior del municipi».

Panoràmica de les muntanyes de la serra de Montsant i un infant dalt del cingle
Panoràmica de les muntanyes de la serra de Montsant i un infant dalt del cingle | ACN

 

JxCat versus ERC

Pel que fa a la resta de la comarca, la pugna entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, que en la majoria de casos concorre sota la seva marca blanca d’Acord Municipal, es donarà a diversos municipis.

A Cornudella, el segon municipi amb més habitants del Priorat, es repetirà la batalla de fa quatre anys entre Meritxell Cardona, candidata dels de Puigdemont, i Salvador Salvadó per ERC. Aleshores la victòria se la van endur els republicans aconseguint 5 dels 7 regidors del consistori.  L’enfrontament entre JxCat i ERC també es donarà al Molar, Poboleda i Ulldemolins, on els del partit de Junqueras es presenten com a alternativa a la candidatura d’una alcaldessa històrica a la comarca com és Misericòrdia Montlleó.

També al Masroig, feu tradicional de Convergència, hi haurà pugna entre puigdemontistes i republicans, als que se suma una tercera candidatura, Fem Masroig, que concorre als comicis sota el paraigua de la Federació d’Independents de Catalunya (FIC).

Ulldemolins
Ulldemolins, al Priorat. | Consell Comarcal del Priorat
 

Junts per Catalunya també es presenta en aquestes eleccions a Porrera, municipi tradicionalment d’esquerres i on l’antiga CiU mai ha tret bons resultats. El seu candidat és l’expresident del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia, que es disputarà l’alcaldia amb Carlos Juncosa del PSC.

La CUP, per la seva banda, presenta candidatura als dos municipis on ha governat els darrers quatre anys, els Guiamets i la Vilella Alta. Són els dos únics pobles del Camp de Tarragona on els anticapitalistes van aconseguir l’alcaldia el 2015.  Així mateix, els cupaires també es presenten per primera vegada a la Torre de Fontaubella, tot i que ho fan sota la marca d’Alternativa Municipalista. La CUP, que ha estat l’única oposició al consell comarcal durant aquests quatre anys, reivindica la solidesa de les seves candidatures i el compromís de la formació amb el municipalisme.

Altres formacions també han presentat candidatura en alguns municipis de la comarca. És el cas de la Vilella Baixa, on s’hi presenta la candidatura de Vilella Baixa Verds per la depuradora- En Comú Guanyem o de Torroja del Priorat on els veïns i veïnes podran votar al candidat de Convergents, la formació de l’exconseller Germà Gordó. També a la Morera de Montsant hi haurà candidatura d’Ara la Morera de Montsant mentre que a la Bisbal de Falset s’hi presenta també una agrupació d’electors. Als Guiamets, el partit local Tots som Guiamets, liderat per l’exalcalde socialista Francisco Rubio, intentarà fer fora la CUP de l’alcaldia.

Imatge d'un camp de vinyes del Priorat.
El Priorat haurà de treballar per garantir el relleu generacional de pagesos. | Laia Solanellas
 

Llistes fantasma

Pel que fa als municipis més petits de la comarca, els candidats s’escullen de forma nominal. Els votants han d’escollir quatre de les persones candidates als municipis que tenen 5 regidors i dues als municipis amb 3 regidors. En aquests municipis, els partits poden presentar candidatures amb tan sols un candidat. Aquest fet permet que es doni el fenomen de les llistes fantasma, és a dir, que els partits presenten candidats que no són del poble i amb els quals no hi tenen cap vinculació.

En són exemples d’això el que passa a la Figuera o a la Vilella Alta. Tots dos municipis tenen una llista amb candidats del municipi però el dia 26 també podran escollir un candidat del PSC. A la Figuera s’hi presenta José Cosano, qui va ser regidor de l’Ajuntament de Tarragona entre 2003 i 2011. A la Vilella Alta el candidat socialista, Jesús Virumbrales, tampoc és del municipi sinó de Reus. També a Margalef i la Morera de Montsant els socialistes han presentat llistes fantasma.

El fenomen de les llistes fantasma ja fa anys que es dóna en els petits pobles del Priorat. Precisament, en les municipals del 2011 a la Vilella Alta només s’hi van presentar dos candidats «fantasma», un del PSC i l’altre del PP. Els habitants del poble es van posar d’acord i ningú va anar a votar en aquelles eleccions. Va ser llavors quan una junta gestora es va fer càrrec del consistori fins al 2015, quan la CUP es va presentar i va guanyar les eleccions.

Cabacés
A Cabacés ja saben qui serà el seu alcalde. | Consell Comarcal del Priorat

Cinc municipis ja saben qui serà l’alcalde

A Bellmunt, Capçanes, Cabacés i Marçà ja saben qui serà l’alcalde per als propers quatre anys ja que només una llista s’ha presentat a les eleccions. D’aquesta manera Josep Maria Torné repetirà a Bellmunt mentre que Josep Maria Castellnou tornarà a ser l’alcalde de Marçà, tots dos per Junts per Catalunya. També a Capçanes serà JxCat qui tindrà l’alcaldia, que caurà en mans de Lluís del Arca.

A Cabacés, en canvi, l’alcaldia serà per a Jaume Pujals, d’Independents per Cabacés- Acord Municipal. És la primera vegada des de la democràcia que ERC es farà amb l’alcaldia d’aquest tradicional feu convergent. Finalment, a Pradell de la Teixeta, també serà Junts per Catalunya qui aconseguirà l’alcaldia, si bé, com que aquí les votacions són personals, encara no podem saber qui serà l’alcalde.

Bellmunt del Priorat
Bellmunt del Priorat. | Enciclopèdia

ERC o JxCat es juguen tenir la màxima representació al Consell comarcal

Els resultats de les eleccions municipals també tenen incidència en la composició del consell comarcal. Al Priorat s’escullen 19 consellers que surten el global de vots que han obtingut els partits a la comarca. És així, doncs, que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana seran, com fins ara, els dos partits amb més representants. Caldrà veure, això sí, quin dels dos hi arriba amb més força.

Actualment, les dues formacions governen la institució fruit del pacte de govern que van signar a l’inici de la legislatura i que també va subscriure el conseller comarcal del PSC. Durant aquests quatre anys republicans i convergents s’han repartit la presidència del consell. Els dos primers anys el president va ser Joan Carles Garcia, mentre que, en aquests dos darrers, ha sigut el republicà Jordi Sabaté qui s’ha fet càrrec del consell.

El conseller comarcal de la CUP, Damià Fàbrega, ha estat l’única oposició que ha tingut el govern de l’ens comarcal aquesta legislatura. Veurem quin és el paper que els cupaires faran a les municipals i quin és el que jugaran al consell comarcal en la propera legislatura.