Catalunya aposta pels cribratges poblacionals i descarta aplicar més restriccions

El secretari de Salut Pública ha alertat que en els pròxims 15 dies pujaran una mica els indicadors

El president Quim Torra amb la consellera Alba Vergés discutint al Parlament de Catalunya
Salut apostarà per fer cribratges massius a la població i descarta un confinament | Cedida

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha descartat aquest divendres aplicar més restriccions a Catalunya per prevenir contagis de covid-19 -més enllà de les que s'han aplicat-, i ha prioritzat fer més cribratges poblacionals per detectar casos.

En una entrevista de TV3 que ha recollit Europa Press, Argimon ha alertat que en els propers 15 dies pujaran una mica els indicadors, però confia mantenir-los fixos i tenir estabilitat assistencial als hospitals, i ha descartat un estat d'alarma a Catalunya.

Argimon aposta pels cribratges massius 

«No hem de pensar en el confinament. Hem de pensar en com no confinar-nos i en què podem fer», ha afirmat el secretari de Salut Pública, que ha apostat per obrir molt més la cultura i regular l'oci nocturn.

També ha explicat que continuaran fent cribratges poblacionals massius i que els propers municipis seran Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), tot i que la decisió es consensuarà amb el departament d'Educació.

Respecte a la reducció de les quarantenes, ha valorat que «el més segur són 14 dies», tot i que ha dit que rebaixar-la a 10 la faria més amena, perquè el 50% dels contactes estrets asseguren que no fan la quarantena de 14 dies, ha dit.

Reforç de personal a l'atenció primària

D'altra banda, Argimon ha explicat que, a través de l'Institut Català de la Salut (ICS), han contractat personal «que es quedarà i formarà part del nou model», tot i que ha afirmat que la reforma de l'atenció primària no s'ha de fer únicament amb un increment de personal, sinó repensant els rols.

En aquest sentit, Argimon ha lamentat que l'atenció primària no para, a diferència dels hospitals que, excepte el de Lleida, «no han pogut descansar».

S’incrementarà l’aforament dels esdeveniments culturals

Per la seva banda, la consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, ha anunciat aquest divendres que ja hi ha un acord perquè els espais escènics i musicals incrementin l'aforament permès al 66-70% de la seva capacitat després de la reducció al 50% a causa de la pandèmia de Covid-19.

Ho ha explicat en declaracions als mitjans després de la presentació de la 69 edició de la Fira del Llibre d'Ocasió Antic i Modern que acollirà el passeig de Gràcia de Barcelona del 18 de setembre al 4 d'octubre.

Així, aquest increment està supeditat a un últim tràmit a realitzar en el marc del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), que Ponsa ha estimat que estarà llest de cara al pròxim dilluns. «No hi ha actes més segurs que els culturals», ha reivindicat la consellera, que també ha previst, de cara al Consell Executiu del pròxim dimarts, incloure la declaració de la cultura com ben essencial.

«Ho estem ultimant», ha assegurat Ponsa, que ha defensat que aquesta declaració permetria preservar la cultura davant una possible segona ona de la pandèmia que impliqui el cessament d'aquelles activitats no essencials.


Comentaris

envia el comentari