YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El preocupant avís d'un expert sobre la soca britànica de coronavirus

El cap d'Epidemiologia del Clínic, Antoni Trilla, assegura que s'han detectat fins a 70 casos de la nova variant del virus en els darrers dies

Pla mitjà d'una professional sanitària del Clínic posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de covid
Una professional sanitària posant-se guants de protecció a l'UCI amb malalts de covid | hospital clínic

La tercera onada de la pandèmia de coronavirus continua fent estralls al món de la sanitat. A més, aquesta tercera onada s'està veient agreujada per la nova variant del virus que ja està circulant per Catalunya. La coneguda com a soca britànica ja ha arribat al nostre país i cada vegada se n'estan detectant més casos. Així ho advertia Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, en unes declaracions a Catalunya Ràdio. L'avís no podia ser més clar: «En els darrers dies, hem detectat fins a 70 casos» de la nova variant de la Covid-19 a Catalunya.

El doctor ha afirmat que, si s'han detectat més casos de la nova soca, ha estat gràcies a l'esforç realitzat al país per incrementar la seqüenciació. Trilla ha apuntat que es desconeix quin percentatge suposen sobre el total de casos, ja que molta d'aquesta seqüenciació és «dirigida» davant de sospites. El cap d'Epidemiologia del Clínic ha volgut deixar clar que la nova variant britànica de la Covid-19 ja fa dies que «està circulant» a Catalunya, però que, en termes de transmissió, sembla que no hi hagi una relació directa amb viatges o persones provinents del Regne Unit. «Ja està passant entre nosaltres», ha afegit Trilla.

La soca britànica «pot canviar el panorama»

Les paraules d'Antoni Trilla no són les úniques veus en aquesta direcció. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es mostrava convençut aquest cap de setmana que la irrupció de la soca britànica de la Covid-19 «pot canviar el panorama» dels pròxims mesos a Catalunya. «La incògnita de la variant britànica ens obligarà a mantenir les restriccions. Perquè encara que les baixem, si s'instal·la la nova soca, pujaran els casos, els malalts i les morts. L'ambient està en ebullició», afirmava Argimon. En aquest sentit, ha assenyalat que «dimecres passat en teníem 16 casos i divendres més de 60; és clar que seqüenciem més, però s'està estenent».

Una variant més contagiosa... i més mortal?

A l'espera de més estudis que ho corroborin, les primeres informacions sobre la soca britànica no conviden precisament a l'optimisme. El primer ministre anglès, Boris Johnson, ja va ser un dels primers a encendre les alarmes sobre la nova variant del virus. «Hem estat informats avui que, a més de propagar més ràpidament, també sembla que ara hi ha algunes proves que la nova variant que es va descobrir per primera vegada a Londres i el sud-est d'Anglaterra pot estar associada a un major grau de mortalitat», va advertir. 

Aquestes paraules van ser matisades poc després per Mike Ryan, director d'Emergències Sanitàries de l'ONU. Tot i reconèixer que no hi ha evidències científiques que demostrin que la soca britànica tingui una major mortalitat, sí que va deixar clar que «si la variant és més contagiosa, hi ha més casos i llavors hi ha més persones hospitalitzades. Si hi ha més hospitalitzats i els sistemes estan sobrecarregats es produeixen més morts perquè els metges estan sobrepassats». Així doncs, a l'espera de més estudis, la posició de l'OMS és clara: la nova variant de coronavirus sí que estaria provocant més contagis que l'original, però neguen es tracti d'una soca amb major mortalitat.


Comentaris

envia el comentari