Tarragona haurà de fer un exercici de reflexió el pròxim 26 de maig i escollir a qui confia l'alcaldia de la ciutat durant els pròxims quatre anys. Aquest dimecres, 24 d'abril, s'han publicat de manera oficial totes les llistes electorals que concorreran a les urnes del mes vinent, de manera que ja són públics tots els noms i cognoms que aspiren a l'encàrrec. Després de mesos d'especulacions i soroll, finalment un total de dotze candidatures optaran al despatx més llaminer de la plaça de la Font.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Sigles reconegudes d'abast nacional s'enfrontaran a les urnes amb agrupacions municipalistes de nova creació. Partits que opten a menjar-se la gran part del pastís es veuran les cares amb sigles d'aspiracions molt més tímides. Rostres més que famosos davant cares noves, formacions de moda contra tendències a la baixa. Són les eleccions municipals de Tarragona. Nou homes i tres dones volen ser el pròxim alcalde o alcaldessa de la ciutat:
Josep Fèlix Ballesteros (PSC)
L'alcalde es presenta a la reelecció després d'un mandat mogut. Al capdavant del govern municipal des del 2007, té serioses opcions de mantenir la paella pel mànec malgrat que tot apunta que els pactes postelectorals seran essencials. Els polèmics Jocs del Mediterrani, la seva imputació per presumpta corrupció al cas Iniproo la posició de perfil davant els fets de l'octubre del 2017 l'han situat al focus de la polèmica durant el darrers quatre anys. Als darrers comicis va ser el més votat a les urnes, amb 9 regidors dels 27 que estaven en joc.
Rubén Viñuales (Cs)
El líder taronja aspira a governar després de quatre anys a l'oposició del Saló de Plens. L'experiència dels darrers anys al plenari municipal, sumada a la tendència a l'alça de la seva formació a Catalunya en el darrer any, el fan preveure com un dels principals rivals de Ballesteros en la lluita per l'alcaldia de Tarragona. Malgrat no formar part del govern local, Viñuales ha estat un agent important, especialment quan va fer de crossa del PSC i PP per permetre l'aprovació dels darrers pressupostos amb una abstenció, un gest molt criticat per la resta de partits a l'oposició. Als darrers comicis va donar la campanada en obtenir 4 regidors dels 27 que estaven en joc.
Pau Ricomà (ERC)
El líder republicà aspira a capitalitzar el sentiment independentista de la ciutat i també presenta candidatura a l'alcaldia amb perspectives de millora respecte als resultats d'Esquerra el 2015. En oposició frontal a l'alcalde Ballesteros en la gran majoria de moments crucials del mandat (Jocs Mediterranis, octubre del 2017 o el pla urbanístic de la Budallera),s'ha erigit en els darrers anys com l'alternativa sobiranista al batlle del PSC. Als darrers comicis va aconseguir 4 regidors dels 27 que estaven en joc.
José Luís Martín (PP)
El soci de govern de Ballesteros durant els darrers anys aspira el pròxim 26 de maig a ocupar el despatxmés preuat de l'Ajuntament. És la primera vegada que Martín presenta candidatura a l'alcaldia de la ciutat, ja que el 2015 es va presentar a l'ombra del llavors president del PP local, Alejandro Fernández. L'ascens de Fernández al capdavant dels populars catalans va obligar Martín a erigir-se com el líder de la formació a la plaça de la Font. Als darrers comicis, i encara sota el liderat local d'Alejandro Fernández, el grup va aconseguir 4 regidors dels 27 que estaven en joc.
Dídac Nadal (Junts per Tarragona)
El fill de l'exalcalde Nadal va irrompre a la primera fila de la política local a principis del 2018, poc després de la mort sobtada del regidor i portaveu local del PDECat, Albert Abelló, quan el partit el va escollir com a relleu de l'edil difunt en aquestes funcions. És la primera vegada que Dídac Nadal aspira a ser alcalde de Tarragona, i ho fa amb la incògnita de com funcionarà la nova marca del llegat postconvergent: Junts per Tarragona. Als darrers comicis, encara com a Convergència i Unió, Abelló va sumar 3 regidors dels 27 en joc.
Laia Estrada (CUP)
Una de les veus més àcides del Saló de Plens de Tarragona és, sens dubte, la de la portaveu de la CUP. El perfil més accentuat de l'oposició al govern de PSC-PP-Units torna a encapçalar la candidatura anticapitalista, després d'un mandat on el moviment independentista ha marcat també l'agenda local, i on Estrada no ha dubtat a l'hora d'assumir el paper d'ariet cap al govern tarragoní i de reivindicar l'espai polític de l'extrema esquerra del plenari. Als darrers comicis va aconseguir 2 regidors dels 27 en joc.
Carla Aguilar (En Comú Podem)
Una de les cares noves del trencaclosques. Aguilar s'ha erigit com el rostre visible dels comuns a Tarragona, una marca política que l'any 2015 no es va presentar a les eleccions municipals. L'espai dels comuns ha anat prenent forma en aquests darrers quatre anys, de manera que és una de les candidates que ho té més difícil a l'hora de fer pronòstics. Aspira a agafar el relleu de la històrica Arga Sentís (ICV-EUiA), que no es torna a presentar, i aconseguir representació plenària. Als darrers comicis, la formació de Sentís va aconseguir un regidor dels 27 en joc. Les marques de Podem i els comuns no va presentar-se.
David Varona (Ara Tarraco 5 estrelles)
Una de les petites llistes que aspiren a donar la sorpresa i colar-se al Saló de Plens el pròxim 26 de maig. Una coalició entre la formació Ara Tarragona i el Moviment 5 estrelles, una novetat en la política tarragonina inspirada en «l'exemple de democràcia directa de l'italià Movimento 5 Stelle», segons ha presentat l'alcaldable. És una de les grans sorpreses de les llistes electorals d'aquest 2019. Ara Tarragona va ser la setena força a les eleccions del 2015, amb poc més de 1.800 vots i cap regidor.
Carlos Calderón (Centrats)
Una altra de les petites formacions que aspiren a donar la campanada i entrar al Saló de Plens en el pròxim mandat. El seu cap de llista, molt optimista, va augurar durant la presentació que «tenim una enquesta interna de 250 persones que ens situa en els dos-tres regidors». Centrats reclama un espai polític que «representi a tothom, allunyant-nos d'aquells que esborren llaços grocs i d'aquells que ens volem imposar una república que no existeix».
Isabel Lázaro (VOX)
La formació d'ultradreta de moda intentarà aprofitar l'onada estatal per fer-se un lloc al plenari de la plaça de la Font durant els pròxims quatre anys. Si bé el seu discurs a escala estatal és de sobres conegut, no han fet pública cap proposta concreta per a la ciutat de Tarragona en cas d'accedir a l'alcaldia. La candidata serà Isabel Lázaro, la presidenta de VOX a Tarragona i també la número 2 per la demarcació a les llistes del Congrés del 28 d'abril.
David Martínez (PACMA)
La crida a les urnes del Partit Animalista és habitual cada cop que s'acosten comicis, i la formació ha decidit presentar-se a les municipals de Tarragona amb l'objectiu de recollir vots fruit del descontentament envers les llistes més potents. Sense ambició de governar i com a canal de vot protesta, David Martínez serà candidat a l'alcaldia de Tarragona sense tenir cap vincle amb la ciutat. És veí de Terrassa i també encapçala les llistes del PACMA al Congrés del 28 d'abril.
Oriol Ochón (Assemblea per Tarragona)
La presentació oficial de les llistes electorals de les municipals al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) ha aportat algunes sorpreses més enllà de les llistes confirmades i les previsibles. Una d'elles ha estat la presentació de la dotzena llista en discòrdia, l'Assemblea per Tarragona, una iniciativa d'esperit municipalista sense vincle amb l'ANC més enllà de la coincidència en el nom. El seu cap de llista, Oriol Ochón, és un nouvingut a la política de Tarragona.