La plaça de les Oques de Reus viurà canvis en la seva mobilitat en un futur no gaire llunyà. Fa quinze dies que han deixat de parar-hi la majoria dels autobusos interurbans de Reus. El següent pas és reordenar l'activitat que hi queda ara per poder-hi aplicar algun canvi notable.
La setmana passada el govern admetia que s'estava acabant d'ajustar el trasllat de les parades. Els nous semàfors i la coordinació amb la resta del trànsit han provocat cues a la zona. Un aspecte que s'està estudiant per solucionar-ho.
En paral·lel, però, els tècnics municipals també es miren la mobilitat de la plaça de les Oques. La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, va apuntar-ho durant la valoració del trasllat de les parades al carrer del Doctor Frias. Va destacar que «hem guanyat molta més fluïdesa a la plaça de les Oques, que serà el pròxim projecte que haurem de seguir treballant».
Segons ha explicat a TarragonaDigital, el que ara hi ha a la taula de Reus Mobilitat i Servei i Reus Transport són els «futurs carrils bici i la interacció amb el bus i els vianants». La plaça ha deixat d'assumir bona part dels autobusos que hi passaven diàriament i, per tant, l'espai que necessiten i la densitat del trànsit s'han reduït. «No és que traiem trànsit de transport públic perquè hi pugui haver trànsit de vehicle privat», apunta.
El trasllat dels autobusos portarà una nova mobilitat a les Oques
La intenció és «aprofitar que ara traiem aquesta congestió que hi ha per guanyar-la per altres mobilitats», resumeix la regidora. Un dels elements que s'estudia és la connexió del carril bici del passeig de Sunyer a banda i banda de les Oques. «Ara mateix és una interrupció pel que fa a l'eix del passeig», detalla la regidora referint-se tant als ciclistes com als vianants.
«Estem començant a mirar-nos aquest punt tenint en compte que també hi ha el carrer Sant Joan», explica. «És un possible eix per estudiar en un futur que pugui canviar el seu funcionament», apunta. Actualment no hi ha detalls concrets, perquè és una àrea que s'està començant a analitzar ara que ja no hi paren els autobusos.
Regidoria i empreses municipals sí que tenen idees concretes, però sense un projecte ni un calendari ferms, prefereixen no fer-les públiques. Berasategui destaca que «a la plaça de les Oques hem resolt un tema que feia temps que estava obert». A partir d'ara, «ens comencem a mirar la plaça de les Oques com un punt de millora i rearranjament amb més temps».
Una sèrie de canvis que aniran lligats al Pla de la Bicicleta, al Pla de Mobilitat Urbana i a l'Ordenança de Mobilitat. Tot i haver traslladat gairebé tots els autobusos interurbans fora de les Oques —hi segueixen fent parada tres línies—, segueix havent-hi quatre parades a la plaça. El volum d'autocars municipals i interurbans que hi paren es pot assumir amb menys espai.
La reducció d'autobusos permet estudiar reduir el nombre de parades
És per això que «el primer pas que hi podríem veure és el desplaçament de les parades d'urbans», apunta Berasategui. Un canvi, aquest sí, que es farà en coordinació amb l'equip que està immers en el Pla de Mobilitat Sostenible i de la Bicicleta. El motiu és, precisament, que el canvi ha de servir per lligar les dues parts del passeig de Sunyer, com a mínim per als usuaris de la bicicleta.
«No serà un bolet, es farà tot coordinadament», assegura la regidora. De nou es prefereix no llençar idees que poden ser sobre la taula, però que ni molt menys s'han decidit. Amb l'objectiu de lligar el carril bici del passeig, una de les línies que es podria explorar és traslladar els autobusos a un lateral de la plaça, en dues parades.
Si s'optés per una mesura com aquesta, l'espai guanyat amb les dues parades que deixarien de fer servei seria el que permetria donar continuïtat al passeig. Berasategui repeteix que no s'ha concretat res, sinó que s'està treballant ara que les circumstàncies ho permeten. El que sí que recorda és la filosofia amb la qual s'està actuant darrerament en matèria de mobilitat.
Limitar la circulació sense prohibir-la
La vianalització del raval de Santa Anna pot ser-ne l'exemple més clar. A grans trets es vol anar limitant la circulació de cotxes i el seu protagonisme en la planificació i actuació urbanística i de mobilitat. El projecte previst al passeig de Mata o la mateixa reducció de velocitat decretada per la DGT també van en aquest sentit.
Sense arribar a prohibir-los el pas, com en el cas del raval, sí que es vol que guanyin protagonisme altres formes de mobilitat. Una manera de fer que vol «anar transformant la ciutat de cara al futur i en moltes més àrees». El govern de Reus ha optat per dibuixar eixos que, pacificant-los, afectin positivament l'àrea del seu entorn.
Un exemple és el plantejament per al futur del carrer Ample. La pèrdua de trànsit que s'hi preveu també afectarà els carrers del seu voltant. Amb el pas dels anys, si es van executant les actuacions anunciades, no es descarta incrementar el nombre o les zones amb carrers per a vianants. Una mentalitat que vol ampliar el que ja passa dins del tomb de ravals, amb una circulació de cotxes restringida i limitada perquè siguin els vianants els usuaris predominants de l'espai.