Joan Roca

Un concurs culinari obrirà la porta a les beques d'un curs amb els germans Roca

10 d'un total de 105 cuiners catalans seran escollits pels germans Roca el pròxim novembre

Un total de 105 joves catalans opten a ser becats per tal de formar-se a través d'un programa de pràctiques al reconegut restaurant gironí d'El Celler de Can Roca durant quatre mesos. Es tracta d'un programa adreçat a les joves promeses de la cuina i l'hostaleria que té com a objectiu ajudar als professionals del futur a adquirir les aptituds necessàries per oferir la millor experiència als clients en el context actual, posant el focus en la innovació i la sostenibilitat.

La convocatòria, enguany oberta a tots els joves interessats en la matèria, es va tancar el passat 2 de setembre amb 393 candidats, dels quals un 27% són catalans. En concret són 90 de Barcelona, 6 de Lleida, 5 de Girona i 4 de Tarragona. Els germans Roca faran una preselecció de 30 finalistes i posteriorment nomenaran els deu seleccionats al concurs final  que es disputarà a Mas Marroch (Girona) al novembre.

La col·laboració entre els germans Roca i el BBVA ha evolucionat cap a  una nova etapa que es basa en un pla de formació focalitzat en la innovació i la sostenibilitat. Es materialitzarà a través d'un programa de deu beques destinades a joves promeses de la cuina i l'hostaleria d'arreu de l'Estat espanyol. «Ens fa especial il·lusió dir que d'aquests 393 candidats n'hi ha 105 que són de Catalunya», ha afirmat el director territorial del BBVA a Catalunya, Xavier Llinares, durant l'acte de presentació del programa.

Final al «pur estil Masterchef»

Una de les novetats és que els germans Roca han obert la convocatòria del seu programa de beques «a tots els joves interessats» en el món de la gastronomia. «Fins ara seleccionàvem alumnes amb què estàvem en contacte, però ara plantegem un mètode més obert, on tothom pot accedir», ha explicat el xef Joan Roca. D'aquesta manera, tal com afirma Josep Roca,  es poden «crear oportunitats més enllà de les escoles» i oferir la possibilitat a tothom qui «vulgui o anheli canvia l'estil de cuina i aprendre d'una altra manera», ha afegit.

D'entre els 393 candidats presentats a la convocatòria, els germans Roca n'escolliran 30 perquè es disputin les deu beques que es concediran a la fase final del procés de selecció. Segons ha afirmat Joan, es tractarà d'una fase final al «pur estil Masterchef». Els finalistes hauran de presentar un plat creat i elaborat per ells mateixos davant del jurat, format pels tres cuiners gironins, fet que els suposarà un «repte». Així doncs, es durà a terme un concurs a Mas Marroch (el centre d'esdeveniments del Celler de Can Roca) on els finalistes presentaran un plat que expliqui «coses d'ells» i doni pistes sobre les seves «habilitats creatives i tècniques», ha explicat Joan Roca.

Els guanyadors del procés de selecció s'incorporaran a l'equip del restaurant gironí durant quatre mesos amb l'objectiu de formar-se en un espai professional. Així doncs, tal com ha afirmat Josep Roca, es durà a terme un «cicle formatiu amb un vessant acadèmic que reforçarà la idea d'aprenentatge pràctic».

La gastronomia, un espai cada cop més interessant pels joves

«Som afortunats de veure un món com el nostre que desperti interès de gent jove que ve de diferents àmbits i que es miren la cuina amb il·lusió», ha afirmat Joan Roca. El xef ha celebrat la gran rebuda de candidatures, fet que ha considerat «inspirador». Al mateix temps, Roca també ha afegit que veure la gent jove «tan compromesa» i amb «tantes ganes de fer la feina ben feta» demostra que hi ha un «treball increïble» darrere de la convocatòria.

Per aquest motiu, El Celler de Can Roca aposta per les noves promeses culinàries a través d'aquestes beques. «La gent jove és la base del restaurant i et dóna la idea que hi ha noves generacions amb ganes, il·lusió i l'actitud necessària per agafar-se amb passió un ofici», ha explicat el xef.

Durant l'acte de presentació, els germans Roca han explicat que actualment la cuina està molt a l'abast de tothom i han celebrat que El Celler «atregui talent i gent». En aquest sentit i respecte al procés de selecció dels deu becats, han declarat que intentaran correspondre els joves seleccionats perquè «la seva il·lusió es reforci» i puguin aprendre i treure'n profit de l'experiència.

Una aposta per la innovació i la sostenibilitat

«Els eixos fonamentals d'aquest programa són la innovació i la sostenibilitat, competències clau en un entorn amb grans desafiaments digitals i mediambientals», ha explicat Xavier Llinares. Per aquest motiu, el projecte no només es construeix a partir de les beques d'innovació gastronòmica, sinó que  també es configura entorn una sèrie de tallers i xerrades amb pimes sobre els valors que la iniciativa vol impulsar.

En aquest sentit, durant l'acte de presentació celebrat a la seu catalana de l'entitat bancària, Joan Roca i el seu equip han elaborat un plat que reflecteix, segons afirmen, el caràcter innovador que sorgeix de la seva col·laboració amb BBVA. «És un plat que demostra el recorregut i el coneixement adquirit durant tots aquests anys», ha explicat Joan Roca.

També et pot interessar...