Vecinos en los balcones durante el confinamiento por el Coronavirus en España

El 'confinament quirúrgic': Així serà la quarantena a Espanya si la situació empitjora

Davant la pujada dels rebrots, el Govern estudia una altra classe de confinaments per evitar el tancament total

Cada dia, Sanitat informa de nous brots i ja en van 51 a Espanya durant la desescalada i la nova normalitat. Una dotzena d'ells segueixen reclamant tota l'atenció per la gravetat que revesteixen, i mentre les autoritats intenten contenir-los, el Govern comença a pensar en una nova classe de confinament per si la situació s'escapa de control.

Tot i la inquietud que generen els brots a Osca, Lleida, Valladolid, Màlaga, Múrcia i Galícia, la tornada al confinament total no està entre els plans del Govern d'Espanya. En el seu lloc, aposta per l'anomenat aïllament selectiu o aïllament quirúrgic.

Aquest és un tipus de confinament aplicat a una població, un barri, un edifici d'habitatges o una empresa. Funciona com una barrera davant els nous brots de la Covid-19 o una eventual segona onada, que cada vegada sembla més probable. El primer assaig s'ha fet a Santander, on s'ha aïllat un centenar de persones en un edifici d'habitatges.

Podria seguir el mateix camí Múrcia, on el seu president Fernando López Miras no descarta el confinament de diversos municipis si empitjora el brot actiu que ha deixat 32 positius a Beniel, Santomera i Múrcia capital, i l'origen són tres viatgers procedents de Bolívia.

El Govern intenta evitar la tornada al confinament general, pel dany que causaria a una economia ja molt castigada pel tancament d'indústries i serveis amb especial incidència directa en la desocupació i en l'augment de la pobresa. Avui mateix, l'INE ha confirmat un enfonsament històric del 5,2% de l'economia espanyola en el primer trimestre.

En lloc del confinament general, es parla de confinament «quirúrgic» com a estratègia de la fase actual. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que en aquest cas s'actuaria de manera selectiva, amb aïllaments puntuals i concrets en llocs afectats.

El confinament quirúrgic o selectiu funciona de la mateixa manera que el confinament general, però les restriccions s'apliquen a una zona geogràfica que pot anar des d'una comarca, a un poble, un barri, o fins i tot un sol edifici. Els qui es troben al lloc on s'ha produït el brot, estiguin o no infectats, queden immediatament en quarantena.

Quirúrgic o selectiu?

Malgrat que l'expressió «confinament quirúrgic» s'utilitza cada vegada més, la Fundació de l'Espanyol Urgent —Fundéu— adverteix que és millor l'ús de l'expressió «confinament selectiu» per referir-se a la reclusió de persones concretes.

En aquest sentit, segons el diccionari de la llengua espanyola, l'adjectiu quirúrgic significa «pertanyent o relatiu a la cirurgia». Per tant, la seva ocupació en el sentit metafòric de selectiu, específic, localitzat, individual o de precisió, segons el cas, no és encertat.

En aquestes circumstàncies concretes, sigui com sigui, ni tan sols resulta recomanable com a ús metafòric, ja que, com que es tracta d'un context sanitari, l'adjectiu quirúrgic pot resultar ambigu i es pot interpretar que es procedirà a algun tipus de cirurgia domiciliària.