Durant molt temps va ser la gran esperança per mantenir el coronavirus a ratlla mentre s'accelerava la cursa per trobar la vacuna i s'esperava l'arribada de la tardor. Però la idea que la calor debilitaria al virus es va esvair tan bon punt es van aixecar les restriccions i van començar a aparèixer els rebrots i, en alguns llocs, la segona onada.
Els científics es pregunten per què l'estiu no ha debilitat al coronavirus, i la resposta està en la immunitat: es tracta d'un virus nou que, com que circula per tot el món, es troba persones sense resistència que li permeten seguir expandint-se.
Aquest factor ha derrotat a tots aquells supòsits que portaven als experts a intuir que en els mesos d'estiu, l'epidèmia baixaria. El principal és que la Covid -19 és una malaltia respiratòria i, per tant, seria un virus estacional com la grip. La idea era que circulés almenys durant l'estiu i es tornés a activar a la tardor amb una segona onada.
L'explicació científica és que el virus està recobert per una capa greix extern que sol degradar-se per les altes temperatures. A més, els raigs ultraviolats sol matar molts virus, i així ho faria també, presumiblement, amb aquest.
Però la falta d'immunitat de la població és el factor clau que impulsa la propagació de nous virus com el SARS-CoV-2. Aquest factor s'imposa al factor climàtic. Quan hi ha moltes persones susceptibles de contraure un nou virus, pot propagar-se molt bé sense importar les condicions climàtiques.
Aquesta explicació també té una deriva. I és que d'aquí a uns anys, amb l'augment de la immunitat de la població, el coronavirus sí que podrà convertir-se en una malaltia estacional. Ara, però, la baixa immunitat mundial juga a favor seu. Així ho ha explicat a 'Gizmodo' la investigadora Rachel Baker, autora d'un estudi sobre l'estacionalitat de la Covid-19.
Què passarà a la tardor
Una altra dada de per què l'estiu no ha acabat amb el virus és l'anomenat efecte paradoxal de l'estiu: les temperatures molt elevades en llocs molt calorosos fan que les persones romanguin en cases o interiors amb aire condicionat, sense ventilació, circumstàncies que fan que les gotes dels virus es quedin més temps.
En general, la reobertura de bars, la relaxació en la distància física i l'obertura de fronteres poden ser factors més poderosos que les altes temperatures de l'estiu per lluitar contra el virus. «Sempre que hi hagi persones que s'agrupin en interiors, sense mesures de distanciament social, hauríem d'esperar que aquest virus es propagui amb facilitat», diu Baker.
Els científics tenen ara una gran preocupació: tenen por que a aquest nul efecte de la calor en el virus es sumi l'arribada de la tardor i les baixes temperatures, de manera que impulsen segones onades de contagis. S'equivocaran aquest cop?