No era el millor estiu per al sector de la cultura. La impossibilitat d'organitzar grans concentracions de persones i l'obligació de mantenir distàncies permanents són dos factors que juguen molt a la contra del món cultural tal com el tenim entès generació rere generació. L'excepcionalitat del 2020 i la força de les restriccions sanitàries, però, han obligat a dibuixar un estiu atípic on res ha seguit els patrons convencionals. I el debat entre limitar o cancel·lar ha estat el gran interrogant del trimestre.
A grans trets, però, el sector de la cultura ha aconseguit adaptar-se i reivindicar-se com un motor social i anímic malgrat les dificultats sobrevingudes. De la mà d'unes noves regles del joc i d'unes restriccions fermes, ha emergit el concepte de la 'cultura segura' com una alternativa a la resignació i la bandera blanca a la qual semblava condemnat el calendari. Res d'aglomeracions, però alhora lluny d'aturar les màquines i de rebaixar-les a zero. Limitada però viva, la cultura s'ha fet forta un cop més, s'ha negat a esborrar-se del mapa i ha tret el cap per reivindicar oxigen al llarg i ample de les comarques de Tarragona.
L'aire lliure del Camp de Mart salva i lidera la programació cultural d'estiu a Tarragona
La ciutat de Tarragona ha estat un dels símbols més clars de lluitar per salvar —en la mesura del possible— una programació cultural sota escac. La gran declaració d'intencions per part de l'alcalde i conseller de Cultura, Pau Ricomà, va ser la decisió de no renunciar a unes festes de Sant Magí que s'adaptarien a les possibilitats, però que no estaven disposades a desaparèixer del mapa. L'aposta, però, es va fer extensiva a la resta de la programació amb la creació d'un cicle anomenat 'Tarragona Reactiva la Cultura' que s'ha servit de l'aire lliure del Camp de Mart per acollir el múscul cultural de l'estiu. Des de l'executiu de la plaça de la Font, la primera valoració que en fan és especialment positiva.
L'alcalde afirma que el 'Tarragona Reactiva la Cultura' “ha servit de model per veure que els tarragonins i tarragonines sabem complir amb les exigències del moment, sent responsables i alhora fent necessària la cultura en la nostra vida”‼️
— ERC Tarragona (@esquerratgn) September 1, 2020
«Hem acomplert l'objectiu de mantenir una alta activitat cultural amb totes les mesures de seguretat», ha destacat Ricomà, qui subratlla que la capital «ha estat un bon exemple de poder fer cultura per a tots els públics» en un període de màxima incertesa. L'aposta pel talent local, per espais oberts i per garantir uns aforaments limitats i unes mesures de seguretat persistents ha evitat una allau d'anul·lacions i ha salvat bona part del programa previst. «Estem satisfets perquè hem pogut oferir una bona programació cultural, a tots els indrets de la ciutat, i de manera segura», ha sentenciat.
Festivals com el Minipop, concerts d'artistes de primera com el violinista Ara Malikian o l'autor Carlos Sadness i actuacions distribuïdes pel cor dels diversos barris de la ciutat han marcat l'accent estiuenc. Espais fins ara allunyats de la cultura viva com el Pont del Diable o el Fòrum de la Colònia s'han obert en un moviment sense precedents per part dels programadors. En un 2020 marcat per la caiguda del Concurs de Castells o del gruix de les festes de Santa Tecla, Tarragona ha aconseguit salvar la medul·la espinal de la cultura estiuenca amb una estratègia tan atrevida com segura.
La pandèmia trastoca la Capitalitat Cultural del Vendrell
Però si un municipi s’ha vist afectat per l’aturada cultural que ha comportat la pandèmia, aquest ha estat el Vendrell. La capital del Baix Penedès inaugurava l’any de la Capitalitat Cultural el passat 25 de gener, amb un gran acte a la plaça de Francesc Macià. Poc s’imaginaven els vendrellencs que aquell seria un dels pocs actes presencials que es podrien fer durant tot el 2020. Després de cancel·lar esdeveniments importants com el Festival Internacional de Música Pau Casals, des de l’Ajuntament van decidir mantenir la celebració de la capitalitat dins de les possibilitats que hi havia.
Així, es va potenciar l’activitat a les xarxes socials, per acostar els museus de la ciutat a les cases dels vendrellencs, però també es van mantenir alguns actes presencials adaptats a les noves circumstàncies. D’aquesta manera, el 12 de juliol es va celebrar a la plaça Nova el concert d’homenatge a l’Orquestra Pau Casals, amb un aforament molt restringit i totes les mesures de seguretat necessàries. L’experiència, tot i això, va ser satisfactòria, i es va repetir el passat 21 d’agost amb l’únic concert del cicle Música a la Vila que s’ha fet enguany. De cara a la tardor, ja s’està preparant la nova programació del Temporada, després que aquesta quedés anul·lada a mitjans del mes de març.
En canvi, altres municipis com Calafell han preferit curar-se en salut i, ben d’hora, el mes d’abril, ja van anunciar que no hi hauria actes culturals durant tot l’estiu. D’aquesta manera, esdeveniments com la Trobada d’Havaneres o el Mercat Medieval quedaven suspesos aquest 2020, així com les festes majors. De cara a la tardor, l’Ajuntament encara no ha anunciat si es recuperaran els actes culturals. També Cunit va suspendre esdeveniments com el Festival de l’Humor del mes d’agost.
Concerts i cinema protagonitzen l'estiu cultural a Reus
A la capital del Baix Camp també hi ha hagut programació cultural aquest estiu. El regidor de l'àmbit, Daniel Recasens, la defineix com a «continuista en el sentit d'intentar mantenir aquella activitat que s'anava fent i que la Covid no pogués ser una excusa per no fer-ho». El Reus Blues Festival, el Cicle de Cinema Fantàstic de l'Associació de Jugadors i Jugadores de Rol als Jardins de la Casa Rull o el Cinema a la Fresca han estat alguns dels cicles que s'han mantingut. S'hi ha incorporat el Fil Musical, que segons recorda Recasens va tenir molt bona rebuda pel que fa al volum de públic.
L'excepció va ser el Submarino Fest, programat amb quatre nits de concerts amb Manel, Sopa de Cabra, Doctor Prats i El Pot Petit, i que per diversos motius va veure com només s'acabava celebrant la primera de les actuacions previstes. A grans trets, «les mesures han suposat, en molts casos, un aforament més limitat, però en definitiva hi ha hagut una activitat força semblant a la que hi hauria hagut un estiu més natural», resumeix.
Abans que arribés la pandèmia, l'objectiu de la regidoria era reforçar l'activitat cultural, una meta que Recasens admet que «no ha sigut l'any» per poder perseguir. «Tenint en compte la Covid, crec que s'ha mantingut força la programació, i s'han afegit algunes presentacions virtuals com en el cas de Museus», afegeix el regidor. Pel que fa al públic, reflexiona, «als inicis vam notar una certa timidesa, a la ciutadania li costava entendre que hi hagués cultura malgrat tot, però sí que és veritat que a poc a poc s'hi van anar afegint». Diferencia, això sí, l'expectativa que podien generar els concerts de la que podia suposar el teatre; «no generaven la mateixa sensació, els concerts potser semblava que estiraven més».
Una dinàmica que podria canviar amb l'arribada de la tardor i la represa, en la mesura que sigui possible, de la programació teatral. «En el cas del Bartrina, la demanda del retorn de les entrades, tenint en compte que hi havia hagut suspensions i ajornaments, no va ser gens massiva; moltes persones aguantaven l'entrada amb la idea de fer-ne ús quan es reprogramés, el teatre té aquest punt de fidelització amb l'espectador». De fet, destaca, «per la imatge que l'imaginari Covid va posar sobre la taula semblava que els espectacles a l'aire lliure eren més segurs i els espectacles en un lloc tancat, menys». Tot i això, «confio que es tornin a omplir els teatres, però segurament també serà progressiu, amb una timidesa inicial».
«Tenim ganes de fer alguna cosa!»: la Coordinadora de Barraques no llença la tovallola
De cara a la Mare de Déu de Misericòrdia, encara sense cap anunci oficial de què es farà i de quina manera, es podrien recuperar algunes de les cites perdudes per Sant Pere. Un cas és el de la Coordinadora de Barraques, que tot i assumir que no es poden plantejar recuperar el festival musical tal com se solia organitzar, no tanca la porta a prendre protagonisme les pròximes setmanes.
El president de la junta, Pere García, explica que «hem proposat treballar alguna cosa al Parc de la Festa». L'Institut Municipal Reus Cultura ja estaria treballant l'oferta, que des de l'entitat prefereixen no concretar. «Volem guanyar visibilitat, tant com a coordinadora com des de les entitats», un objectiu que els podria portar a concretar algun acte diferent d'un o diversos concerts. «Nosaltres tenim ganes de fer alguna cosa, de moure la Cultura; el que encara no sabem és com», sentencia. Es refereix, en concret, a la situació actual de Reus, que ha deixat la ciutat en un parèntesi després de detectar-s'hi un augment sobtat del risc de contagi fa dues setmanes.
Valls marca el model festiu, Montblanc s'hi queda a les portes
La Festa Major de Sant Joan de Valls va marcar, en tots els sentits, un punt d’inflexió en la programació cultural de la demarcació en l’era de la Covid-19. Es tractava de la primera festa patronal del Camp de Tarragona celebrada amb les restriccions derivades de l’estat d’alarma vigent al mes de juny i aquest fet va condicionar notablement la programació, que es va basar, en la seva major part, en actes religiosos amb aforament limitat, accions simbòliques per poder mantenir el ritual tradicional i propostes desenvolupades de manera virtual.
El cert és que el model de la Festa Major de la capital de l’Alt Camp i les nits del cicle EnViu amb el Juliol Circence, desenvolupades íntegrament a l’interior del Convent del Carme, han animat a d’altres consistoris i municipis de la comarca a seguir amb l’exemple i al llarg del juliol i l’agost els comarcans han pogut gaudir de diverses iniciatives culturals com els concerts a l’aire lliure, les audicions de sardanes amb el públic assegut o les obres de teatre amb les distàncies de seguretat entre el públic, com ha estat el cas, per exemple, de les que han programat les poblacions de Montferri, Figuerola del Camp, Rodonyà o el Pla de Santa Maria.
L’altra cara de la moneda es troba a la capital de la Conca de Barberà. Després de l’èxit de la programació de les Nits d’Estiu de Montblanc, amb totes les entrades exhaurides en cadascuna de les ofertes culturals, el consistori de la vila ducal havia preparat, per a la Festa Major del setembre, un dels programes d’actes més complet, adaptat, amb totes les garanties del país. Ara bé, l’agreujament de l’emergència sanitària de les últimes setmanes a causa de la Covid-19 i la prudència política han fet que, finalment, la regidoria i la Comissió de Festes s’hagin fet enrere en la proposta i hagin anul·lat, en la seva totalitat, la festa patronal d’aquest 2020.
«Cultura segura»: Altafulla blinda l'Altacústic i Torredembarra no renuncia a Santa Rosalia
La tònica ha estat repetida: davant el risc de desert cultural, fer mans i mànigues per salvar els mínims en un any inevitablement caòtic. La fórmula ha funcionat en altres punts de la demarcació com el Baix Gaià, en què localitats com Torredembarra i Roda de Berà han aconseguit salvar l'essència de les seves festes majors i mantenir una programació cultural viva malgrat les limitacions. Festivals com la Roca Foradada de Torredembarra o l'Altacústic d'Altafulla en són els grans símbols d'aquesta reconversió forçada en un estiu a la contra.
Tots els actes realitzats a la plaça de l'església, amb aforament limitat i garantint les mesures de seguretat.
— Gemma Maymó Masip (@GemmaMaymo) August 31, 2020
No ha estat senzill, però la satisfacció d'haver mantingut la programació i de vetllar i garantir la continuïtat dels esdeveniments culturals, és enorme.#CulturaSegur
«No ha estat senzill, però la satisfacció d'haver mantingut la programació i de vetllar i garantir la continuïtat dels esdeveniments culturals és enorme», expressava aquesta setmana a través de les xarxes socials Gemma Maymó, regidora de Cultura a l'Ajuntament d'Altafulla. El municipi ha donat per perduda la massiva Fira d'Artesans, però no ha renunciat a la música de petit format a l'encant de la plaça de l'Església. Malgrat tot, la cultura segura se n'ha sortit amb vida també fora dels nuclis de les grans capitals.
L'escenari, però, implica una nova aturada al camí abans d'iniciar les programacions culturals de la tardor i l'hivern. La manca de certeses i la variabilitat de la situació sanitària marcaran el rumb dels pròxims mesos, on qualsevol canvi sobtat pot obrir noves finestres per una cultura amb ganes d'expandir-se o la pot tornar a tancar indefinidament a casa per raons de força major. Després de sobreviure a l'estiu, l'estabilitat sembla encara lluny d'un sector de la cultura que haurà de seguir batallant per sobreposar-se a cegues a la tardor, a l'hivern i al que hagi de venir. Distància, mans i mascareta. I, mentrestant, que la música segueixi sonant.