Rasputín: un monje loco con una vida cargada de misterio

La curiosa figura de Rasputin, entre la santedat i la depravació

Descobreix els secrets ocults d'aquest personatge tan poc convencional que va arribar a tenir una gran influència a les esferes de poder de la Rússia tsarista

Fer una descripció de Grigori Iefímovitx Novykh, famós sobretot pel nom de Rasputin, no resulta gens fàcil. Es tracta d'una figura que alguns han considerat vinculada a la santedat, però d'altres pensen que es tractava d'una persona barruda amb una gran set de poder. Podria ser també que hagués estat una barreja de les dues coses.

En qualsevol cas, l'aura misteriosa que envolta aquest personatge és molt poc clara, igual que el caràcter que tenia. Definit com un guru o com un bocamoll, segons l'ocasió i la persona, el seu nom ha passat a la posteritat. Tot seguit, descobrirem de quina manera aquest camperol tan humil va acabar influint de manera molt rellevant dins de la família més important de la Rússia del moment, la imperial.

Rasputin i els interrogants que l'envolten

Segurament, Grigori Iefímovitx  Novykh va arribar al món el gener de l'any 1869, tot i que algunes fonts difereixen pel que fa a aquesta data.  Rasputin és, en realitat, un sobrenom que va passar a la posteritat, que té el sentit de «depravat»  i que pot arribar a escaure-li a la perfecció, segons el moment i allò que fa.

Quan era un nen, en Grigori causava molts problemes i la gent deia que solia robar i beure alcohol. Més endavant, va esdevenir un camperol analfabet que ben aviat va interessar-se pel món religiós i pel misticisme. Entre altres etiquetes, a Rasputin se l'ha arribat a anomenar monjo boig, tot i que no hi ha hagut cap institució religiosa que hagi procedit a la seva ordenació.

Tot i que va contraure matrimoni quan tenia 20 anys i va tenir descendència, va decidir deixar les seves obligacions familiars per tal de consagrar-se a la religiositat. Aleshores, va anar-se'n cap a Grècia i aquest periple va començar a alimentar la fama de l'home com una figura amb una gran transcendència a nivell espiritual, que tindria l'habilitat de preveure les coses que passarien en un futur i de guarir les persones que haurien emmalaltit. 

Un temps després, l'any 1903, es dirigeix a la ciutat de Sant Petersburg i, un cop allà, la manera de mirar que té, amb uns ulls molt profunds i una mica hipnòtics, fan que adquireixi una fama important. Dos anys després arribarà a conèixer els Romanov, els membres de la família imperial de Rússia.

Rasputín: un monje loco con una vida cargada de misterio
El monjo Rasputin, una figura totalment misteriosa | HOROSCOPOMAGICO.COM  
 

Remeier dels membres de la família imperial

Quan ja fa aproximadament tres anys que Rasputin ha tingut contacte per primera vegada amb els membres de la família imperial de Rússia, l'home hauria aconseguit una gran proximitat amb els tsars gràcies a les seves qualitats com a remeier. El fill del tsar, de fet, patia hemofília —un problema relacionat amb la manca de coagulació sanguínia—, tot i que podria ser que en realitat la seva salut estigués empitjorant per culpa de la porfíria. En qualsevol cas, la seva vida estava en perill i qualsevol rascada petita podia causar-li la mort. Tot i que els metges més ben preparats van dir que no hi podien fer res, Rasputin sí que va poder curar el menut.

Ara bé, de quina manera va aconseguir posar remei a la malaltia del fill del tsar? Doncs bé, n'hi ha que diuen que ho va assolir per mitjà de la hipnosi. Algunes altres veus, en canvi, afirmen que va ser gràcies a tot allò que sabia a nivell mèdic, perquè era conscient que l'aspirina que prenia l'infant, a causa de les seves propietats anticoagulants, no era bona per al seu sagnat. Gràcies a això, la tsarina Alexandra veu Rasputin com un enviat diví i hi comença a confiar cegament. 

Tot i que l'home adquireix fama de personatge associat amb els miracles, la seva existència estava plena de festes i d'orgies, i amb aquest posat lligat al misticisme era capaç d'atraure les dones que volia. La família imperial n'estava assabentada, però com que ja era el seu conseller de confiança van resoldre mirar cap a una altra banda.

Rasputín: un monje loco con una vida cargada de misterio
La vida de Rasputin estava plena d'excessos | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

La seva mort, plena d'interrogants

De manera gradual, el poble rus, els ministres i també els diaris comencen a parlar d'una possible manipulació que Rasputin estaria exercint. Veuen amb mals ulls la seva proximitat amb la família Romanov, i pensen que l'home els estaria fent actuar com si fossin titelles moguts per ell. De fet, el poder del monjo boig va ser tan gran que, fins i tot, gaudia del dret d'escrutini durant les accions militars i podia nomenar els ministres, en gran part gràcies a l'aval d'algunes profecies que formulava i que finalment tenien lloc. 

Entre aquestes profecies que van fer guanyar-li tantes competències, una de les més conegudes és la que va confiar-li a la tsarina Alexandra: «la meva vida s'acabarà amb un gran patiment. Un cop hagi traspassat, el meu cos sense vida no trobarà el repòs. En aquest moment, la teva corona es perdrà per sempre més i tant tu com el teu fill sereu massacrats, de la mateixa manera que ho seran la resta de membres de la família. Un cop això s'hagi produït, una inundació terrorífica colpirà tota Rússia».

De la mateixa manera que passa amb la seva vida, la mort del monjo consta d'una aura plena de misticisme. La seva vida acaba per culpa d'una conspiració, perquè alguns integrants de la família imperial i personalitats polítiques ordeixen un pla per matar-lo, a través d'una trampa feta a mida per atraure'l gràcies a la gran devoció que té a l'hora de fer festes.

A finals de desembre de l'any 1916, Rasputin va rebre una invitació per anar a una festa, que va acceptar sense dubtar-ho. Hi havia molt de vi, i una de les ampolles que circulaven estava preparada especialment per a l'home perquè, en comptes de contenir aquesta beguda que el monjo apreciava, amagava un verí molt potent: cianur. L'home se'l pren, encara que sembla que no li fa cap efecte. Alguns altres relats canvien l'ampolla de vi per un pastís enverinat però, sigui com sigui, els efectes esperats no es produeixen.

Com que els és impossible enverinar-lo, resolen que li dispararan. Li etziben tres trets, però l'home no mor. Continua intentant agafar-se a la vida però, al final, mor ofegat a les aigües del riu Neva, totalment gèlides.

Quan el van enterrar es va complir la predicció que havia fet: la Revolució Russa va començar.

El penis del monjo boig, llegendari

Tal com ja hem dit, aquest monjo era conegut per ser un gran faldiller i per seduir moltes dones. Hi ha un gran nombre de veus que afirmen que hauria seduït també la tsarina Alexandra i que per aquest motiu hauria adquirit un poder tan gran. Igualment, s'afirma que Rasputin era una bèstia sexual —hauria perdut la virginitat quan només tenia tretze anys— i el seu òrgan sexual tenia la fama de ser enorme.

Algunes veus també expliquen que un servent va tallar el penis del cos sense vida de Rasputin  quan el va trobar al riu Neva, que va decidir-lo conservar com calia i que, finalment, una de les descendents de l'home el va comprar.

A partir d'aquest moment, es venera el seu penis com un element associat amb la fertilitat i també amb la virilitat, i n'hi ha més d'un per tot el planeta, com si es tractés d'una relíquia. El penis del monjo, entre altres indrets, va poder-se veure exposat a Sant Petersburg, al Museu Eròtic de la ciutat.

Ara bé, l'any 2004 va aparèixer un llibre que qüestionava l'erotisme que es relacionava amb la figura de Rasputin: era un diari totalment inèdit del predilecte de Nicolau II que afirmava que el monjo hauria ideat i estès el mite al voltant de la seva virtuositat a nivell sexual amb l'objectiu d'amagar una cosa: que, en realitat, era una persona impotent.

El dolent del cinema Rasputin, adversari de l'Anastàsia Romanov

Tot i que la figura de Rasputin pogués causar un cert temor, a l'època actual el món del cinema ens ha presentat aquest personatge com un autèntic malvat.

A les acaballes dels anys noranta, 'Anastàsia' va fer la seva arribada al món del cinema: es tracta d'una pel·lícula que afirma que, en realitat, l'Anastàsia Romanov s'hauria pogut escapar de la revolució russa sense perdre-hi la vida. Això no agradaria gens al monjo boig Rasputin, que dins de la cinta fa un conjur amb l'objectiu d'acabar amb tota la família imperial.

A la vida real, però, la història ens diu que el vincle entre Rasputin i l'Anastàsia Romanov no era gens dolent, i que de la mateixa manera que passava amb la resta de germans de la noia, el considerava una persona de confiança. Hi ha diversos estudiosos, però, que afirmen que en realitat Rasputin hauria mantingut relacions tant amb l'Anastàsia com amb la resta de germanes de la noia.

També et pot interessar...