Una dona passeja pels carrers de Madrid amb la mascareta

La Covid-19 no s'atura: 8.000 nous contagis, més ingressats i més crítics que ahir

L'impacte dels milers de contagis, que es compten per més de 37.000 en els cinc dies d'aquesta setmana, es fa notar als hospitals

La Covid-19 avança cada dia uns passos més en el balanç diari que publica el departament de Salut. Les últimes jornades, de cinc mil contagis diaris es va arribar als gairebé vuit mil. S'han registrat xifres rècord de contagiats, avui, 8.017, i el que ja no és un repunt sobtat sinó consolidat i perillós, està començant a omplir les plantes dels hospitals i les unitats de cures intensives (UCI).

Més de 37.000 contagis en cinc dies

Així, les dades i els indicadors referits a aquest dijous baten un nou rècord de contagis. Al llarg de la setmana, des del dilluns, cada jornada s'han comptat més de set mil contagiats. Amb els poc més de vuit mil d'aquest divendres, el nombre de contagiats en els cinc primers dies de la setmana assoleix els 37.217.

En l'anterior interval, entre el 29 de juny i el 5 de juliol, se'n van detectar 33.874, una xifra que amb la tendència actual s'ha superat amb tan sols cinc dies. Amb tot, comptant els més de vuit mil contagis d'aquest divendres, el total de casos detectats des de l'inici de la pandèmia a Catalunya han estat 702.388. A Barcelona, s'han comptat 7.500 contagis en tan sols quatre dies.

L'impacte dels milers de contagis es fa notar als hospitals

Si bé és cert que fins fa uns dies els hospitals, i per consegüent, també les UCI no notaven especialment el cop de l'increment massiu dels contagis, la dinàmica ha canviat aquesta setmana. Amb la propagació estesa a franges d'edat ja no només joves, i amb els contagis de la franja d'edat dels 50 als 70 multiplicats, els pacients ingressats a planta i els crítics a l'UCI són més cada dia. L'impacte dels contagis s'ha consolidat.

En aquest sentit, aquest divendres hi ha 54 ingressats més respecte de la jornada anterior. Un total de 717, que se sumen als 142 pacients crítics que són tractats a les unitats de cures intensives, on hi ha quatre persones més que ahir. En aquestes vint-i-quatre hores, s'han notificat dues defuncions, fet que deixa la xifra en sis morts en els últims dos dies i en 22.280 en tota la pandèmia.

El risc de rebrot i la incidència acumulada continuen a l'alça

Pel que fa als indicadors, la velocitat de propagació ha tornat a baixar, tal com ho va fer ahir, i se situa en 3,21 punts. Una xifra, però, encara molt elevada i que evidencia el risc elevat de la situació epidemiològica a Catalunya. Com ho fa el risc de rebrot, que en aquest cas manté la línia diària d'ascens constant i puja dos punts fins als 1.753 de mitjana a tot el territori. Cal recordar, però, que hi ha localitats on el risc de rebrot supera els 5.000 punts.

La incidència acumulada a catorze dies segueix creixent per culpa del creixement exponencial d'una setmana respecte de l'altra, i passa de 479,39 a 563,60 punts. El 16,48% de les proves de la darrera setmana han donat positiu, un percentatge, aquest últim, que segueix creixent diàriament.