La treballadora del Trueta acomiadada per absències justificades a la feina per malaltia

Desconvocada la vaga de treballadores de neteja de l'hospital Josep Trueta de Girona

L'aturada, que estava convocada pels dies 10, 11, 13 i 14 de desembre, es configurava com una protesta per una treballadora que va ser acomiadada per faltar a la feina per malaltia

El comitè de vaga ha arribat a un preacord amb la direcció de l'empresa Optima Facility i han decidit desconvocar les aturades anunciades per les treballadores de neteja del Trueta  —Girona—  previstes pels dies 10, 11, 13 i 14 de desembre. Des de CCOO han explicat que l'acord ja ha estat ratificat per assemblea, i que inclou el compromís de l'empresa de no aplicar l'article 52.d de l'estatut dels treballadors que «possibilita l'acomiadament per absències de curta durada justificades a la feina».

També han acordat treure les sancions que es van aplicar a algunes de les treballadores i substituir-les per «amonestacions que no tenen càstig». A partir del 8 de gener, a més, s'obrirà una mesa de negociació on s'abordarà la reincorporació de la treballadora acomiadada per faltar a la feina per malaltia.

«Per a nosaltres és una victòria», ha afirmat el secretari general de la Federació de construcció i serveis privats de CCOO a Girona, Pau Gálvez. Aquest dilluns al matí han arribat a un preacord amb l'empresa que ha permès desconvocar la vaga dels treballadors de neteja de l'hospital Trueta.

Acomiadada per absències que estaven justificades

La plantilla de  l'empresa Optima Facility Services, que s'encarrega de la neteja del Trueta i que compta amb 122 treballadors, va convocar la vaga per als dies 10, 11, 13 i 14 de desembre. El detonant va ser l'acomiadament d'una treballadora per faltar a la feina per malaltia tot i ser absències justificades. A més, el comitè denunciava que l'empresa havia imposat també sancions a treballadores.

El preacord, ratificat en assemblea, té tres punts principals. El primer d'ells és el compromís per part de l'empresa de no aplicar l'article 52 apartat D de l'Estatut dels treballadors que és el que, precisament, preveu l'acomiadament objectiu per absències intermitents dels treballadors per malalties.

Imatge d'una maça
Una treballadora va ser acomiadada per absències que estaven justificades | Catalunya Diari

Un altre punt d'acord és que aquelles sancions imposades a treballadors a partir del 10 de setembre es transformaran en advertències per escrit. Segons Gálvez, aquest fet és important perquè l'acumulació de tres sancions podia suposar, també, quedar-se sense feina. A més, denuncien que l'empresa ha imposat sancions sovint sense justificar i sense que els treballadors poguessin rebatre-les.

Majoritàriament han estat per revisions fetes a punts de l'hospital durant les quals la direcció ha considerat que la neteja no era òptima. Els treballadors critiquen que l'empresa no posa els recursos materials i humans necessaris per donar un bon servei i lamenten que, en comptes d'incrementar-los, la situació acaba repercutint negativament en la plantilla.

Crearan una mesa de negociació

El tercer punt d'acord és el compromís de crear, a partir del 8 de gener, una mesa de negociació on abordaran, entre altres punts, la possibilitat de reincorporar la treballadora acomiadada per haver faltat a la feina per malaltia de forma justificada.

En aquesta taula de negociació, a més, també volen trobar solucions per a aquesta mancança de recursos i per estipular de quina manera es fan les inspeccions.

També et pot interessar...