Els delinqüents van sempre un pas per davant dels altres. Recorren a tota mena d'estratègies per apropiar-se dels diners aliens. Per això, en operar amb certes eines, una simple distracció pot buidar-nos el compte corrent.
D'aquí ve la importància de prestar una certa atenció a les transaccions que s'efectuïn. Últimament, Bizum s'ha convertit en la plataforma de pagament preferida de molts espanyols. Ja gairebé 20 milions de persones hi confien al nostre país.
En utilitzar aquesta aplicació, estem obligats a complir les exigències que imposin des d'Hisenda. Si no, ens exposaríem a patir una multa. Però, no podríem oblidar-nos tampoc dels estafadors que sorgeixen al voltant d'aquesta plataforma i que tenen el clar propòsit de deixar-nos sense estalvis.
Cal deixar clar que Bizum és un sistema de pagament totalment segur. Ens aporta les mateixes garanties que qualsevol aplicació bancària. Però, com més usuaris tingui, més possibilitats hi ha que sigui vulnerada.
Els ciberdelictes estan a l'ordre del dia, tot i que sempre és possible prevenir-los si posem alguna cosa de part nostra. Davant de qualsevol tipus de sospita o irregularitat, no dubtis a posar-ho en coneixement de la teva entitat.
Els dubtes que sorgeixen sobre les quantitats i operacions
En general, la majoria de transaccions que es fan a través de Bizum són entre particulars. Es mouen quantitats de diners força petites. Tot i això, el problema arriba quan hem de fer diverses operacions diàries i amb quantitats més elevades.
Ens sorgirà el dubte de si estem subjectes o no al compliment d'una sèrie de normes respecte a l' Agència Tributària. Ja se sap que Hisenda controla tota mena de moviments, sobretot quan es tracta de sumes altes.
Per mitjà d'aquesta aplicació, es pot enviar fins a 500 euros en qüestió d'uns quants segons. Pel que fa al nombre màxim de transaccions, el situen al voltant de les 60, publica el diari Ideal.
Però, això només es pot aplicar en el cas dels particulars. Les empreses i negocis que facin servir aquesta eina no comptaran amb tantes limitacions. Tindran total llibertat per operar sense quantitats màximes.
Les estafes més freqüents amb Bizum
Encara que estiguem habituats a utilitzar Bizum en el dia a dia, qualsevol pot caure al parany dels delinqüents. Una de les estafes que més es repeteix és la de la 'falsa compra'. La futura víctima s'encarrega de posar a la venda un article a qualsevol plataforma d'internet.
Un suposat comprador mostrarà interès en ell i li remetrà un missatge, comunicant-li que transferirà per Bizum els diners del producte. El venedor acabarà rebent una notificació de l''app' que interpretarà com a avís d'abonament, però en realitat no és així.
Premerà el botó d' 'acceptar' i al cap d'un temps comprovarà l'engany. No era un avís de recepció de diners, sinó una sol·licitud de pagament. En comptes d'ingressar-ho ell, ho hauria enviat al suposat interessat.
En intentar posar-te en contacte amb l'altra persona, no obtindràs resposta i et resultarà impossible recuperar la quantitat que et pertany. Però, no és l'única estafa que se sol donar en aquesta plataforma.
Un altre dels més coneguts consisteix a fer-se passar per un treballador d'Hisenda o de la Seguretat Social . Per mitjà de WhatsApp o d'una trucada anuncien a la víctima que li han d'enviar una quantitat de diners, sigui per una prestació o una devolució.
Com passava en el cas anterior, l'estafat rebrà un avís de Bizum i l'acceptarà en pensar que es tracta d'uns diners que ingressen al seu compte. Però, en realitat, és una ordre per transferir aquest import des del seu compte fins al del delinqüent.