El preu dels combustibles fa diverses setmanes que encadena pujades i, en principi, aquesta tendència es podria mantenir un temps. En qualsevol cas, un grup d'experts ja avança la data en què baixaran les gasolines a Repsol, Cepsa i BP.
Com és lògic, els conductors observen amb certa incredulitat el panorama que s'acosta. A l'estiu, l'increment del preu dels carburants ha estat constant. Però, un cop superat aquest període, tampoc no s'aprecien millores.
Semblava que aquests augments estaven motivats pel conflicte d'Ucraïna i les restriccions imposades a Rússia, però també s'han anat unint pel camí altres motius. Entre ells, la reducció de producció per part de l'Aràbia Saudita.
El cas d'Espanya és preocupant, amb la benzina apropant-se perillosament cap a la barrera dels 2 euros. La situació tampoc no és gaire millor en el conjunt de la Unió Europea, on el litre de combustible és més car. Això ha fet que alguns països es veiessin en l'obligació d'adoptar mesures per contenir les tarifes.
Els ajuts de les benzineres
El consum de carburant s'incrementa, de manera considerable, durant el període estival, a causa del major nombre de desplaçaments. Aquest augment de la demanda suposa una bona excusa per anar elevant els preus.
Les estacions de servei, com és el cas de Repsol, fan el possible per donar un cop de mà als seus clients. En vista del que ha passat els últims mesos, han posat en marxa una nova campanya. En aquesta ocasió dupliquen les bonificacions que aplicaven fins ara.
Per això, fins a mitjans d'octubre, els que omplin el dipòsit a les seves estacions de servei podran aconseguir un descompte d'almenys 10 cèntims per litre. Per això, serà necessari abonar el carburant a través del seu programa de fidelització Waylet. Després d'aquesta promoció, els següents a moure fitxa van ser les benzineres Galp.
Els experts donen explicacions sobre les pujades
Hi ha diversos factors que expliquen aquests increments dels preus del combustible. Els experts, com recull La Provincia, ho atribueixen sobretot a les restriccions de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). També a les limitacions imposades, per part de la Unió Europea, a la importació de gasoil de Rússia.
A més, l'encariment es produeix per l'increment de la demanda mundial de petroli. Tal com indica aquest mitjà, des del començament d'estiu, el dièsel ha repuntat un 2,45%, davant del 2,16% de la gasolina.
Caldrà estar molt atents, també, al temps que hi pugui haver durant els propers mesos. Si la tardor i l'hivern venen suaus, el consum de combustible es reduirà de manera considerable. Aquesta disminució de la demanda contribuirà que els preus s'estabilitzin i experimentin una caiguda, cosa que es notarà a les butxaques.
Quan baixarà el preu dels combustibles?
Els usuaris de Repsol, Cepsa i BP es pregunten quan arribarà el dia que baixin de preu els carburants. Encara caldrà esperar un temps per rebre bones notícies.
El director general de Tempos Energía, Antonio Aceituno, confirma al Faro de Vigo que les tarifes continuaran pujant. I el més probable és que arribin a superar els 2 euros el litre com ja va passar fa un any. Aleshores, al Govern no li va quedar més remei que buscar solucions amb la implementació d'ajudes.
Aquest expert admet que la caiguda del preu de la benzina i del dièsel no arribarà fins a finals d'any o començaments del 2024. Per tant, a curt termini no s'espera cap rebaixa als proveïments.