Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mostra d'una de la vacunes contra la Covid-19

L''efecte bandwagon', clau perquè la vacuna funcioni a Espanya

Els epidemiòlegs creuen que el rebuig que hi ha per part de la població per posar-se la vacuna, desapareixerà a mesura que es comenci a administrar

Mostra d'una de la vacunes contra la Covid-19
Segons el CIS, en l'últim mes ha augmentat el rebuig a posar-se la vacuna | Europa Press

Espanya viu, com la resta del món, un moment de gran eufòria després dels últims anuncis sobre l'efectivitat de les vacunes contra el coronavirus. En unes setmanes, podrien arribar les primeres dosis per començar a immunitzar a la població i accelerar la lluita contra la pandèmia.

La immunització perilla a Espanya

L'Organització Mundial de la Salut, ha confessat que veu la llum al final del túnel. No obstant això, també cal ser prudents, sobretot veient les estadístiques sobre el rebuig de la societat espanyola a posar-se la vacuna. El Govern assegura que al maig podria estar vacunada gran part de la població espanyola, però el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) mostra que al nostre país el rebuig a vacunar-se ha augmentat en l'últim mes. A l'octubre era del 43,8%, i ara ja és del 47%. A més, ha augmentat el percentatge de persones que no saben que faran quan arribi el moment.

Les dades mostren l'increment de la incertesa en moments decisius. Una realitat que amenaça en destruir molts mesos d'esforç i les expectatives que tenen els experts sobre la vacuna com a solució de la pandèmia. Si el rebuig continua augmentant, l'estratègia de la immunització perilla.

Els epidemiòlegs es pregunten si aquest rebuig seguirà augmentant quan es comenci a administrar les vacunes, o a l'inrevés. José Tuells, coordinador de vacunes de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS) creu que quan es comenci a vacunar a Espanya, el rebuig disminuirà.

Ell i altres experts confien en l'«efecte bandwagon», un fenomen que consisteix en el fet que algunes persones canvien la seva decisió perquè «pugen al carro» una vegada que el tren ja està en marxa. És a dir, que moltes persones que ara són reticents a vacunar-se o encara no ho tenen clar, canviaran d'opinió o es decidiran quan vegin que altres persones ho fan.

Moviments negacionistes

Els experts expliquen que l'efecte «pujar al carro», expressat en anglès «bandwagon» defineix la tendència de les persones a prendre algunes decisions simplement perquè la resta ho fan. Com més persones es van sumant, més augmenta la tendència dels altres a pujar al carro. Per això, el doctor José Tuells creu que encara que existeix incertesa i escepticisme per la desconfiança de la població davant l'arribada de la vacuna en temps rècord, la tendència pot canviar quan les persones comencin a vacunar-se.

El cansament de la pandèmia, la desinformació i les teories de la conspiració alimenten l'escepticisme respecte a les vacunes. Una de les principals pors és que el fet d'haver desenvolupat la vacuna tan ràpid, puguin fallar els protocols de seguretat. De fet, els moviments negacionistes aprofiten aquesta por per augmentar el rebuig. 

Vacunes segures

El doctor Tuells assegura que «estem vivint en una època en què el populisme fa estralls, especialment en relació amb la vacuna». I recorda que aquests moviments s'encarreguen de difondre «opinions poc serioses». Però els epidemiòlegs confien que tot canviarà quan comencin a administrar les vacunes, es demostri que són fiables, i es vagin esvaint els dubtes. Els experts recorden que encara que la vacuna s'hagi aconseguit en un temps rècord, han seguit els protocols de seguretat marcats per aquests productes.

El doctor Tuells té una intuïció: «Crec que quan realment hi hagi una vacuna i es comenci a administrar d'aquí a uns mesos, aquest percentatge de gent que no vol vacunar-se pujarà al carro i accedirà a vacunar-se». Així és com l'efecte «bandwagon» pot fer que la vacuna funcioni a Espanya. Depèn de nosaltres.

Informa't més sobre el coronavirus :

- En quin grup estàs i quan et tocarà vacunar-te de coronavirus: Els 18 grups

- 18 de desembre, nova data clau per a Espanya en la segona onada de coronavirus

- Guia coronavirus: 12 pautes per a protegir-te i actuar davant un contagi