Incienso: qué es, cómo quemarlo y usos en brujería y hechizos

Tot sobre l'encens i les seves aplicacions màgiques

T'expliquem què és, com s'ha de procedir a la seva cremació i quines utilitats té per fer encanteris

Els humans s'han sentit meravellats per les herbes aromàtiques des de fa milers d'anys. Per exemple, el relat sobre els Reis Mags de l'Orient ens diu que aquests tres personatges van oferir or, encens i mirra a l'infant Jesús, unes plantes i metalls amb una connexió molt forta amb els poders màgics i els encanteris.

Arreu del planeta, al llarg d'un període de temps molt extens, les persones han fet servir l'encens amb l'objectiu d'homenatjar les divinitats, fer que el seu nivell de consciència s'incrementés i aconseguir l'autocuració. Així doncs, no només trobem la presència de l'encens dins de la religió cristiana —com hem vist fa un moment—, sinó que igualment se'n servien també els sacerdots que es trobaven a Egipte, els mags del continent africà o els xamans del continent americà i asiàtic. 

A continuació, et mostrarem en què consisteix exactament l'encens, com està format, de quina manera s'ha de cremar, en quins formats i varietats es presenta i algunes altres informacions rellevants al seu voltant.

Explicació sobre l'encens i els seus orígens

«Encens» és una paraula originària del llatí i que té el sentit de vegetals i boscos que, en el moment en què es cremen, desprenen olors. Ara bé, quan ens referim a l'encens en realitat estem al·ludint a la resina d'uns arbres específics  que únicament trobem originàriament a algunes regions de Somàlia, Etiòpia, el Sudan i el Iemen. Per això, en alguns casos es fa referència també a l'oli d'encens. 

En concret, aquests arbres formen part de la família de les Burseràcies i és habitual que visquin en terrenys rocosos, àrids, poc rics i amb pedra calcària. Els cal, a més, rebre molt de sol i que l'aire pugui circular de manera important. Per això, fora del seu hàbitat natural només els trobem en llocs específics com determinats jardins botànics, així com en alguns punts molt concrets de l'estil de la zona d'Arizona, al continent nord-americà.

L'alçada que fan els arbres de l'encens sol estar compresa entre els cinc metres i els vuit metres, normalment creixen torts i tenen unes branques d'un gruix important. Aquesta planta que molts consideren màgica té, a més, una escorça que consta de molts trets en comú amb el paper, i en algunes ocasions fa flors de mida petita i de color blanc. L'arbre de l'encens serveix per confeccionar encens natural, a través d'un tall de poca fondària que es fa al tronc d'aquest vegetal.

L'encens natural, tal com ja hem vist, s'ha relacionat des de temps immemorials amb el món esotèric i màgic, perquè es diu que contribueix a fer-nos sentir pau i calma interior, els fonaments per estar bé. Aquest arbre, però, es troba en perill: corre el risc de desaparèixer en una cinquantena d'anys si no es posa remei a la seva sobreexplotació, perquè se n'està fent un ús desproporcionat, no només destinat a fabricar encens sinó també a l'elaboració de determinats fàrmacs.

Incienso: qué es, cómo quemarlo y usos en brujería y hechizos
L'arbre de l'encens està en perill | HOROSCOPOMAGICO.COM

 

Tot sobre la cremació de l'encens

Sempre que fem ús de l'encens que és natural, abans d'arribar al punt d'incandescència l'escalfor fa agitar les seves molècules oloroses, que enlloc de procedir a cremar-se s'encaminen cap a la seva difusió. En el punt en què ens arriba a la cavitat del nas, es transmet un signe que, directament, es transportarà a través del nervi de l'olfacte fins a la zona cerebral encarregada de l'activació emocional. Per aquesta raó, l'encens té grans efectes pel que fa l'humor i a la manera de sentir-nos. 

Avui en dia, a banda de comercialitzar-se la resina d'encens, podem aconseguir també encens de fusta, que es prepara amb l'escorça o les estelles de l'arbre i que es pot cremar en forma de con, bastonet o amb carbó, així com encens fet amb una base de vegetals màgics, que són baies, flors o bé herbes seques que poden cremar-se amb l'ajuda de carbó i que també és possible trobar en forma de con i de bastonet. 

Crema d'encens en gra 

Per aconseguir una bona cremació d'encens en gra, cal que situïs aquest encens al damunt d'un cremador i que hi posis una porció de carbó calent, que t'ajudarà a obtenir una agradable fragància.

Crema de cons d'encens 

En cas que optis pel format con de l'encens, només et caldrà col·locar-lo al damunt d'un lloc que sigui ignífug —és a dir, que protegeixi del foc—  com ara un cendrer, i posteriorment encendre'n la punta amb algun llumí o encenedor.

Crema de barretes d'encens

Si volem procedir a la crema d'encens natural en forma de barreta, ens caldrà disposar d'un suport específic per a aquesta finalitat, amb un forat de mida petita que serveixi per introduir-hi un extrem de la barreta, el que no cremarà. Agafa un llumí o un encenedor i encén-ne la punta que quedi a la intempèrie, i de seguida que es posi a cremar bufa per apagar la flama gran. Aleshores, mentre la barreta va cremant gaudeix de les olors que desprèn.

Incienso: qué es, cómo quemarlo y usos en brujería y hechizos
Podem trobar encens en diferents formats | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Elaboració d'encens casolà

En qualsevol cas, triïs el format d'encens que triïs, t'hauries d'assegurar que té prou qualitat. Avui en dia, existeixen un gran nombre de barretes econòmiques que es venen com a encens però que tenen una fragància que és purament sintètica. De fet, n'hi ha algunes que fins i tot podrien generar un fum que ens causés alguna mena d'al·lèrgia o que ens originés una irritació.

Intenta que l'encens que fas servir provingui de resina o de fusta amb una bona qualitat, i que sigui ben natural. Normalment, en aquests casos, l'envàs de l'encens ens dirà que es tracta d'un producte 100% natural.

Si vols preparar encens a casa teva, et caldrà disposar d'un xic d'aigua, de pols de fusta o bé vegetals màgics —palo santo, sàndal o canyella— i de resines —com la mirra i l'encens. Per confeccionar-lo cal tenir pràctica i, si tens ganes de preparar-ne, seria recomanable assistir a alguna formació on puguis aprendre bé a elaborar-lo.

Incienso: qué es, cómo quemarlo y usos en brujería y hechizos
Si tens ganes d'aprendre a elaborar encens, és interessant que facis algun curs per saber-ne confeccionar | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Les 16 classes d'encens utilitzades al món de la màgia

Tot seguit, ens farem ressò de l'encens de les plantes màgiques i de quina manera podem fer servir les propietats que té cadascuna de les seves classes per efectuar rituals i encanteris diversos

L'encens de ruda

Quan cremem encens de ruda, ens ajuda a allunyar les gelosies, els mals d'ull i a atraure la serenor. A banda, amb el fum d'aquest encens natural les males vibracions queden neutralitzades.

L'encens nag champa

Com que ens ajuda a facilitar l'accés cap a la font suprema, l'encens nag champa resulta molt adequat si volem relaxar-nos i meditar.

L'encens de sàndal

Es parla d'aquest encens com de l'encens de la joia, dels sentiments amorosos i de la Lluna. Ens ajuda a atraure la sort i els esperits favorables, a gaudir de protecció, a fer despertar els sentits i té virtuts afrodisíaques. 

L'encens de palo santo

Contribueix a l'equilibri de les energies, a banda d'ajudar a l'atracció de les positives i a l'allunyament de les negatives. A més, és un encens idoni per a la pràctica meditativa i per dedicar-se a la contemplació.

L'encens de canyella

Quan cremem encens de canyella, ens proporciona prosperitat a casa nostra i també joia. De la mateixa manera, ajuda a fomentar el potencial creatiu de les persones, el desenvolupament espiritual i el dels poders de tipus psíquic i de guarició.

L'encens d'ambre

L'ambre ens ajuda a obtenir prosperitat, a atraure la bona fortuna i a aconseguir protecció. El seu fum contribueix a reforçar l'autoconfiança, a banda de fomentar la guarició d'un/a mateix/a. De la mateixa manera, es fa servir per protegir-nos de les ones nocives.

L'encens de coco

Cremar una barreta d'encens de coco ens ajudarà a purificar-nos i contribuirà a la castedat. A més d'això, és una classe d'encens molt idònia per potenciar la fertilitat i atraure el benestar.

L'encens de gardènia

Aquesta classe d'encens contribueix a incrementar l'espiritualitat, al foment de l'amor i també de la serenor, així com a atraure bona fortuna i triomfs.

L'encens de gessamí

Si cremem encens de gessamí, la serenor i la quietud ens envairan. Per aquest motiu, resulta una classe d'encens molt indicada per a les pràctiques meditatives. A banda, contribueix a potenciar les premonicions, els somnis profètics i també les visions.

L'encens de lavanda

Ens ajudarà a acabar amb les males vibracions, a potenciar els poders relacionats amb la vidència i a impulsar l'eliminació de l'ansietat i l'estat de relaxació.

L'encens de taronja

Aquesta classe d'encens ens proporcionarà equilibri i farà que la nostra aura s'ompli de brillantor.

L'encens de llimona

Si cremem encens de llimona, això ens ajudarà a potenciar la longevitat, a reforçar els vincles d'amistat i a fomentar la purificació.

L'encens de clavell 

Contribueix a potenciar la força i a incrementar la capacitat de curació.

L'encens de rosa

L'encens de rosa es relaciona amb Venus, i té diverses virtuts: fomenta els contactes telepàtics, l'atracció de l'amor, de l'equilibri, de les relacions d'amistat i de la prosperitat.

    L'encens de violeta

    Aquesta classe d'encens està relacionat igualment amb Venus, i per això ajuda a l'atracció de l'amor, a la protecció, a la satisfacció dels desitjos i a atraure la bona fortuna, la serenor i les passions. 

    L'encens d'ametlla

    Si cremem una barreta d'encens d'ametlla, estarem afavorint l'atracció del benestar econòmic i d'una vida més pròspera. A banda d'això, aquesta classe d'encens contribueix a  l'increment de la nostra saviesa.

    També et pot interessar...