Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vara d'alcalde a Reus.

Tots els escenaris oberts a tres dies de formar govern a Reus

Cap de les negociacions obertes ha arribat a bon port fins ara

Vara d'alcalde a Reus.
Imatge de la vara que rebrà el nou alcalde o alcaldessa a Reus. | Laia Solanellas

 

 

Dissabte se celebren els plens de constitució a tots els Ajuntaments, i a Reus es manté la incògnita sobre qui ostentarà l'alcaldia i amb quins socis de govern. Carles Pellicer, alcalde en funcions, vol revalidar el pacte amb ERC i Ara Reus, una possibilitat que Daniel Rubio veu bé, però Noemí Llauradó no. La republicana afirma que vol ser alcaldessa, preferentment amb Junts per Reus i la CUP, que s'autoexclouen de qualsevol pacte.

Ni republicans ni cupaires tanquen la porta a entendre's amb el PSC, mentre que els socialistes reivindiquen els resultats obtinguts a l'hora d'establir negociacions. Falten quatre dies perquè algú rebi la vara d'alcalde —o d'alcaldessa— i ara mateix sembla que totes les opcions són sobre la taula. El primer que es va moure va ser Carles Pellicer, cap de llista de Junts per Reus.

Com a força més votada reclama tornar a ser alcalde, i vol tenir els mateixos socis de govern, ERC i Ara Reus. Ofereix, a més, un acord estable per a qüestions «puntuals i estratègiques» al PSC i a la CUP. Una proposta que cap dels dos partits té intencions d'acceptar, i menys quan no descarten acabar teixint una proposta que rellevi Pellicer de l'alcaldia local.

Junts per Reus Carles Pellicer Montserrat Vilella Pep Cuerba Hipòlit Montseny
Junts per Reus valorant escenaris postelectorals | Jordi Olària Gras

 

Ara Reus ha aclarit avui que la seva prioritat també és reeditar govern, però no l'única possibilitat. Pel que fa a ERC, Noemí Llauradó, la seva cap de llista, va explicar, en la seva única aparició pública després de les eleccions, que no tenia intenció de ser crossa de ningú, sinó que l'increment de vots i regidors l'avalava per ser alcaldessa. Prioritza l'eix nacional, i vol signar un pacte amb JxR i la CUP.

Les dues formacions s'autoexclouen i les posicions són immòbils. El pla B de Llauradó el va posar sobre la taula la CUP i el va beneir el PSC. Un acord d'esquerres suma majoria absoluta, però la política nacional el dificulta. Les entitats independentistes locals han titllat de «frau» aquesta possibilitat, però sembla que les negociacions compten amb més optimisme del que semblava fa una setmana.

ERC Reus
El futur grup municipal d'ERC Reus va comparèixer per valorar la situació postelectoral | Jordi Olària Gras

 

Si el PSC plantejava una alcaldia compartida en un govern de tres, la CUP excloïa els socialistes del govern, i ERC reclamava quatre anys d'alcaldessa republicana. Es desconeix fins a quin punt han avançat les converses, i tots els partits s'han blindat davant de possibles filtracions. Fins i tot la CUP que, habituada a informar de les decisions que pren l'assemblea, no s'ha pronunciat respecte a la d'aquest dilluns.

PSC Reus
El PSC de Reus veia amb bons ulls la primera proposta de la CUP | Jordi Olària Gras

 

El cas és que no s'hauria assolit una posició de consens, i que estaria pendent que seguissin avançant els contactes amb la resta de partits. Sense que se'n conegui el contingut, hi ha hagut contactes entre la majoria de formacions que poden sumar majoria absoluta, tant de tu a tu com a tres bandes. Amb una especial intensitat aquests darrers dies, l'escenari que es pot esperar per dissabte no és el mateix que els dies posteriors a les eleccions.

CUP Reus
La CUP de Reus interpel·la ERC perquè lideri un govern alternatiu al de Carles Pellicer | Jordi Olària Gras

 

Les primeres declaracions públiques de formacions com Junts per Reus, amb Carles Pellicer, o el PSC d'Andreu Martín qualificaven d'imprescindible que dissabte hi hagués un govern de majoria. La falta d'un acord tancat a aquestes altures fa possible que es repeteixi l'escena d'ara fa quatre anys, quan l'aleshores CiU de Pellicer va entomar el govern com a llista més votada i en solitari.

En aquesta ocasió podria comptar amb Ara Reus, que sense sumar majoria absoluta, s'ha ofert a Junts per Reus, però també a ERC i al PSC per donar «estabilitat» al pacte de govern que formin. Qui no entra en cap travessa és Cs, que ni tan sols s'ha pronunciat. No ho fan des del 26 de maig electoral, quan van assumir el paper d'oposició; podrien sumar aritmèticament, però no políticament, en un tauler de joc on, a més, ni han aterrat ni coneixen la resta de jugadors.

Ara Reus pactes
Jordi Cervera, Daniel Rubio i Dolors Vázquez exposen la posició d'Ara Reus | Jordi Olària Gras

 

L'hora dels adéus, aquest dimecres

Abans del ple de dissabte encara se'n celebra un altre avui. És el de tancament del mandat i, a priori, és més emocional que executiu. A l'ordre del dia només hi ha tres punts: l'aprovació de les actes dels darrers tres plens, dos dels quals, extraordinaris. Abans s'ha convocat Junta de Govern i comissions informatives, un tràmit que pot endarrerir el començament de la sessió.

Més enllà d'aprovar les actes, se sol utilitzar, també, per acomiadar aquells càrrecs electes que deixaran de ser-ho dissabte. En el cas de Reus trepitjaran per darrera vegada el saló de plens els grups municipals sencers de Cs —Juan Carlos Sánchez, Damián Morales, Guillem Figueras i Pepa Labrador— i PP —Sebastià Domènech i Dolors Compte—, quatre dels sis regidors de la CUP —Mariona Quadrada, Oriol Ciurana, Marta Puig i Miquel Reverte—, tres dels set que té el PDECat —Marc Arza, Joaquim Enrech i Dolors Sardà— i un dels dos d'Ara Reus —Jordi Cervera—.

Imatge del ple de constitució del 2015 a l'Ajuntament de Reus.
Imatge del ple de constitució del 2015 a l'Ajuntament de Reus. | Laia Solanellas

Els quatre membres de Cs tancaran una etapa personal i del partit, que després de la crisi interna ha renovat completament les cares. El PP no tindrà presència al plenari a partir de dissabte, i la CUP l'ha vist reduïda a la meitat. Del PDECat, Arza feia temps que havia anunciat la seva retirada de la política municipal, però Dolors Sardà va veure com es quedava com la primera de la llista que no aconseguia acta de regidora, i Joaquim Enrench encara en va quedar més lluny.

Jordi Cervera, número tres d'Ara Reus, tampoc ha aconseguit càrrec electe, tot i que fons pròximes a la formació no donen per tancada la qüestió. Recorden que, quan fa tres anys el partit va entrar a govern, Daniel Rubio va passar de no ser regidor a ostentar el número dos després que renunciessin Cori Fargas i Josep Maria Pujol. Les mateixes fonts apunten que podria produir-se una carambola similar si Dolors Vázquez renunciés perquè Cervera tornés a ser regidor municipal.