Després que aquesta setmana Fernando Simón i Salvador Illa hagin assegurat que les mesures a Espanya estan funcionant i que la situació del país està cada vegada més en una fase d'estabilització, podria haver sorgit un cert positivisme respecte a l'actual moment d'Espanya amb el coronavirus.
No obstant això, avui Simón s'ha preocupat per haver pogut donar a entendre que Espanya es troba en una situació millor de la que està en realitat. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries ha tornat a recalcar que el nostre territori estaria ja en una fase d'una certa estabilització o lleuger descens en la transmissió del coronavirus. Es tractaria d'unes dades que el Ministeri de Sanitat portaria ja observant des de fa uns set i deu dies.
Espanya continua en una situació «molt complicada»
Simón ha volgut deixar clar, tanmateix, que això no es tracta ja d'una victòria, encara hi ha molt de camí a recórrer abans de poder vèncer a la Covid. «Ho deixo clar per a no incitar a engany», ha assegurat.
Ha assegurat que les dades indiquen «una estabilització i una situació fins i tot descendent en algunes comunitats autònomes», però afirma que la situació encara és «molt complicada», a més de comptar amb una incidència de més de 504 casos per cada 100.000 habitants, «molt per damunt» dels llindars de risc alt marcats per la Unió Europea.
Gairebé totes les comunitats en situacions complicades
Fernando Simón ha volgut deixar clar que, malgrat que les dades de la incidència del coronavirus han anat millorant l'últims dies i setmanes, pràcticament totes les comunitats es troben encara en situació perillosa excepte Canàries «i, marginalment, Balears». Precisament per aquest motiu cal mantenir les mesures que fins ara s'han imposat.
Segons han confirmat, sí que és cert que les bones dades donen cabuda a un raig d'esperança, ja que això suposarà en els pròxims dies un impacte positiu als hospitals, en els quals probablement baixa la pressió assistencial.
Una de les dades bones que també destaquen és la baixada de la transmissió entre un dels grups més vulnerables, els de persones de més de 65 anys. Respecte a aquest tema, Simón ha recalcat que, malgrat que cal protegir a la gent gran, sí que és cert que «no podem aïllar del món, marginar del món als nostres majors, hem de ser capaços de protegir-los sense necessitat d'aïllar-los del món».
Per això assegura que s'estan preparant recomanacions per a Nadal, que inclouen les residències d'ancians, però que aquestes no suposaran l'aïllament de les persones majors, «no poden estar aïllats». «L'aïllament social és tan dur i greu com pot ser el coronavirus», ha assegurat.
Recomanacions específiques per a Nadal
Simón ha parlat també del que succeirà durant les festes de Nadal, encara que de moment no hi ha res pactat, si que ha avançat, com ja hem dit, que s'estan preparant unes recomanacions específiques per a tals dates.
Les comunitats ja comencen a pensar què succeirà i que mesures s'adoptaran. La primera a parlar sobre això ha estat Madrid, qui fa uns dies ja va assegurar que esperen poder relaxar, almenys, la restricció per la qual no poden reunir-se més de 6 persones en reunions privades.
«Hem d'entendre, com hem entès relativament bé amb el pont de Tots els Sants i, a Madrid, amb el de l'Almudena, que són situacions d'alt risc», ha dit Fernando Simón, qui ha afegit que això s'ha de fer «perquè no tinguem rebrots com els que es van observar als deu o quinze dies del pont del Pilar».
Tot això ho ha dit també referint-se al pròxim pont de la Constitució que ve al desembre, «quatre dies seguits que ens poden generar tants problemes com Nadal».