Un carro de la compra en un passadís d'un supermercat

Alerta sanitària: Retiren una pasta dels supermercats catalans, perillosa pels al·lèrgics

El producte ha estat distribuït a Catalunya, Canàries, Aragó, Comunitat Valenciana i Andalusia

Sanitat ha demanat la retirada d'un tipus de pasta que podria ser perillosa per aquells consumidors que tenen al·lèrgia o intolerància al gluten. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha tingut coneixement del mal etiquetatge a través de la Xarxa d'Alerta Alimentaria Europea (RASFF) que va informar d'una notificació d'alerta que havien traslladat les Autoritats Sanitàries dels Països Baixos.

El producte en qüestió és la pasta Boekweitnoodels Zoete aardappel de la marca Terrasana el qual conté gluten no inclòs en el seu etiquetatge. És per això, que des d'AESAN es recomana que aquells consumidors que tinguin al·lèrgia o intolerància al gluten i que puguin tenir la pasta de la marca Terrasana anteriorment descrita a casa seva no la consumeixin. D'altra banda, el consum d'aquest producte no resulta perjudicial per a la resta de consumidors.

Es distribueix a Catalunya, Canàries, Aragó, Comunitat Valenciana i Andalusia

El producte anteriorment mencionat s'ha venut a Catalunya, les Canàries, Aragó, la Comunitat Valenciana i Andalusia. La pasta mal etiquetada prové de la Xina i està etiquetada amb el nom Boekweitnoodels Zoete aardappel. Com ja s'ha esmentat, la marca és Terrasana i el producte es comercialitza envasat en bosses de plàstic de 250 grams. La data de consum preferent és el 30/06/2022 i presenta els següents codis d'etiquetatge: 06-2022 (Sistema ERP Terrasana) i PO963, PO964 (codi del proveïdor).

AESAN, a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) ha traslladat aquesta informació a les Autoritats competents de cada comunitat autònoma on s'ha distribuït el producte perquè es comprovi i controli la retirada de la pasta afectada dels canals de comercialització.

Mercadona retira un producte per un bacteri

La companyia valenciana anunciava el 7 de novembre la retirada dels seus establiments d'un producte per principi de precaució. L'article afectat és el pebre roig 'la Vera dulce', concretament el lot L150719, amb data de consum preferent 10/2021 el qual, segons van informar les autoritats sanitàries d'Aragó, podria contenir salmonel·la.

Les autoritats aragoneses van ser les encarregades d'avisar a l'AESAN de la presència de salmonel·la després que es realitzés una anàlisi d'aquest producte i es detectés en els resultats la presència del bacteri. L'AESAN explicava que ara per ara no s'havia confirmat cap cas de salmonel·la associat a aquesta alerta alimentaria.

Lidl retira un lot de formatge brie contaminat amb un bacteri

El 30 d'octubre l'AESAN publicava una nova alerta alimentaria que afectava un producte comercialitzat per Lidl Espanya. La companyia va retirar de les seves botigues el formatge brie cremós de 100 grams que distribueix l'empresa Jermi i es fabrica a França.

El lot afectat és el 402, amb data de consum preferent 31/10/2020, el qual conté el bacteri E.COLI (Escherichia coli) que produeix toxines Shiga el qual pot suposar un risc per a la salut. És per això que des de la cadena de supermercats es va demanar als clients que no consumissin el producte i el retornessin a qualsevol dels seus establiments.

Segons va recollir l'AESAN, el producte s'havia distribuït des d'Alemanya als supermercats que la cadena té a Catalunya, País Basc, Madrid, Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana.