Pla obert del regidor de Serveis Econòmics de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, sostenint la documentació del pressupost per al 2020

El govern de Tarragona presenta els comptes 2020 amb 12,5 MEUR en inversions i una clara aposta pel patrimoni

El regidor de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, assegura que són «el punt d'inflexió per a una nova era» | El pressupost s'enfila als 177 MEUR, un 1,08% més

El govern de Tarragona, format per ERC i En Comú Podem, ha presentat aquest divendres la proposta de pressupost municipal per al 2020, que es votarà en el ple del pròxim 20 de desembre. Els comptes pugen a 177 MEUR, un 1,08% més, i preveuen destinar 12,5 MEUR a inversions —la majoria a crèdit tret de 2,5 MEUR supeditats a la venda de patrimoni. L'executiu incrementa la despesa ordinària i preveu reforçar les actuacions en cultura, patrimoni, educació, habitatge social i medi ambient

Fortuny ha admès que «no contempla» que els comptes no tirin endavant perquè inclouen «la majoria de demandes» dels altres grups. El pressupost de 2020 s'enfila fins als 177 milions d’euros, amb un increment en la despesa corrent, que passa del 157 als 165 milions d’euros, un 5.8% més «per consolidar els serveis a la ciutadania». En aquest sentit, Fortuny ha explicat que «estem davant un pressupost del canvi de govern, republicà i punt d’inflexió il·lusionant per a una nova era a Tarragona».

El conseller de Serveis Econòmics ha assenyalat que aquest pressupost «fixa els eixos de treballar per la igualtat, creixement en cultura, millora en la mobilitat, promoció de l'ocupació, incentivar l’esport, potenciar el medi ambient, valorar les festes, incentivar el comerç, la seguretat, la protecció dels animals i l’augment en serveis socials». Cal destacar també que els pressupostos preveuen l'equiparació de les condicions laborals dels treballadors i treballadores de les llars d'infants municipals.

Més de 12 milions d’euros en inversions

Dels 12,5 milions d’euros d’inversió, 9,7 MEUR són procedents de préstec, mentre que 2,5 MEUR de venda de patrimoni, concretament una finca situada a la zona de l’Arrabassada, que es destinaran a l’adquisició d’habitatge social. Els 300.000 euros restants provenen d’Ematsa, per a infraestructures del cicle de l'aigua.

Entre les inversions més destacades, els pressupostos preveuen 2,5 milions d’euros per al projecte Rambla Science al Banc d’Espanya; 600.000 euros, més altres 400.000 euros, per renovar la flota d’autobusos; o 550.000 euros en el nou carril bici entre Sant Pere i Sant Pau i la plaça Imperial Tarraco. La xarxa de centres cívics també tindrà millores durant el 2020, amb actuacions pressupostades en 223.000 euros.

Imatge d'un dels autobusos més antics de la flota de l'EMT, el passat divendres a la parada de Colom.
El pressupost preveu una partida de 600.000 euros per renovar la flora d'autobusos de l'EMT. | TarragonaDigital

Així mateix, els comptes destinaran 300.000 euros a millores en escoles i 250.000 euros per començar els projectes del Pla Integral de la Part Baixa, de la remodelació de la Rambla Nova i de l'Illa Corsini. També hi haurà 200.000 euros per a pressupostos participatius, 150.000 euros per a millores en els camps de futbol i altres 150.000 euros per a l’Espai Tabacalera. El manteniment dels parcs infantils també augmenta i s'hi destinaran 110.000 euros.

Una inversió destacada, tot i que l’import només és de 100.000 euros, és el semàfor de l’N-340 al seu pas per Cala Romana. Aquesta actuació suposarà acabar amb un punt negre de la xarxa viària dins del terme municipal de Tarragona, alhora que es posarà punt final a una històrica reivindicació veïnal. Una altra històrica reivindicació, el soterrament del cablejat aeri del Serrallo, també s'inclou en els comptes, amb una partida de 150.000 euros.

L’aposta pel patrimoni històric

Tota la problemàtica sobre l'Amfiteatre i la Muralla Romana ha fet que el govern Ricomà hagi fet una aposta pel patrimoni històric. Els pressupostos de 2020 destinen 1,4 milions d’euros a aquesta àrea, dels quals 332.000 euros seran inversions. Cal destacar també que la partida de manteniment del patrimoni passa dels 15.000 als 100.000 euros.

Amfiteatre de Tarragona
Imatge d'arxiu de l'Amfiteatre de Tarragona. | Antonio Ramos

L’Amfieteatre s’emportarà bona part d’aquesta inversió, amb 195.000 euros destinats a la primera fase, que inclou actuacions en l’evacuació i drenatge d’aigües, la rampa i la grada nova. Així mateix, entre altres actuacions, s’invertiran 42.000 euros en millores al Pretori, 40.000 euros en la redacció del projecte del Fortí Negre i 10.000 euros en senyalització. El conseller Fortuny també ha anunciat que es treballa amb altres administracions per tal d'augmentar la partida destinada al patrimoni històric.

Gairebé tres milions d’euros en l’àrea de Cultura

Jordi Fortuny ha destacat també l’aposta per la cultura que es fa en el pressupost de 2020. Aquest àmbit suposa 2,8 MEUR, dels quals  prop de 700.000 euros es destinaran a festes, una partida que augmenta gairebé un 10%.

Els figurants que han recreat com eren unes eleccions en l'època dels romans en la cloenda del festival de Tarraco Viva
Tarraco Viva manté els 295.000 euros d'aportació municipal. | ACN

En aquest àmbit, Jordi Fortuny també ha destacat els 100.000 euros que es destinaran el Festival Dixie o l’augment del 150% en els recursos destinats a la col·laboració amb entitats. Així mateix, Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona, manté els 295.000 euros d’aportació municipal.

Agraïment als tècnics de la casa i als grups municipals

El conseller Fortuny ha agraït el treball realitzat pels tècnics de la casa en la confecció dels pressupostos, alhora que també ha volgut donar les gràcies per «les aportacions de tots els grups municipals del ple», de les que ha dit que «les hem atès majoritàriament».

Fortuny ha assegurat que «agraïm la  lleialtat dels partits que han fet possible el canvi a Tarragona en els pressupostos d’aquest primer any de govern republicà. Però agraïm també la mà estesa d’un partit de govern, com és el PSC. I agraïm notablement el dossier de propostes raonables i compartides amb Ciutadans per la millora del centre i els barris de Tarragona, així com la seva actitud».