Tot sobre els grimoris, llibres de màgia de bruixes i bruixots

Uns textos ben singulars que contenen, entre altres, noms de dimonis, rituals i encanteris
¿Qué es un grimorio? Así eran los libros de magia de las brujas y hechiceros
Descobreix què són els grimoris i com eren aquests llibres tan particulars | HOROSCOPOMAGICO.COM

Dins de la cultura popular, quan sentim la paraula bruixa o bruixot segur que ens imaginem aquests personatges llegint algun llibre sobre la màgia, sigui negra o blanca, dins d'un volum que recull tota mena de pràctiques de bruixeria, encanteris i rituals. Doncs bé, aquests llibres de màgia es diuen grimoris.

Els grimoris van ser una classe de llibre molt popular a partir del 1600 i fins l'any 1900. Aquests volums es feien servir essencialment durant l'edat mitjana, i n'hi ha un bon grapat que han aconseguit arribar-nos a l'època actual. Tens ganes de descobrir els secrets que contenen? No deixis de llegir aquest text, perquè et revelarem tots els secrets al voltant d'aquests llibres tan especials.

Què són exactament els grimoris?

La paraula grimori es fa servir per designar una quantitat important i variada de textos que compilen, entre altres, denominacions de dimonis, rituals i encanteris. Es tracta de llibres de màgia que es relacionen sobretot amb la màgia negra.

Aquests volums inclouen els passos que cal seguir per tal de dur a terme la invocació dels dimonis, i gairebé podríem dir que constitueixen un autèntic manual d'instruccions per a les bruixes o bruixots per tal d'aconseguir dades secretes a les quals la gent no pot accedir, pel que fa a la materialització d'encanteris o a la invocació dels esperits.

Molta gent considera que els grimoris no consten d'uns orígens humans, i que d'alguna manera el fet de trobar-los es pot vincular amb el món dels difunts, amb el més enllà, i específicament amb el maligne. Ara bé, hi ha altres llibres d'aquesta mena que haurien escrit bruixots molt rellevants que haurien tingut el desig de deixar el seu testimoni per escrit de les troballes que havien fet. La tradició ens explica que alguns van sorgir a partir de reunions assembleàries de desenes de bruixots. De fet, per aconseguir els objectius establerts cal seguir al peu de la lletra les instruccions especificades al grimori.

Hi ha practicants i seguidors de la bruixeria i la màgia negra que afirmen que els encanteris del seu grimori s'haurien d'escriure a mà amb l'ajuda de tinta vermella i, si és possible, amb sang. Els encanteris s'haurien de connectar a través del cuir negre, i en alguns casos s'ha fet referència a la pell humana utilitzada com a suport dels conjurs que contenen aquests llibres.

Sovint s'ha fet la troballa de grimoris que només s'obren amb clau. Per tant, si no es disposa de la clau no es pot gaudir d'un accés lliure a tots els secrets que guarden al voltant de la invocació del maligne i de la bruixeria. N'hi ha, a més, alguns que han estat escrits a partir d'un llenguatge realment peculiar, que únicament es podrà desxifrar a mans d'algú expert. Es tracta d'una mena de codi que, de la mateixa manera que la clau que acabem d'esmentar, limitarà l'accés als llibres de màgia únicament als individus que s'escauen.

¿Qué es un grimorio? Así eran los libros de magia de las brujas y hechiceros
Alguns grimoris només s'obren amb clau | HOROSCOPOMAGICO.COM

L'idioma dels grimoris: l'enoquià

Els grimoris que són de debò consten de rituals que s'han elaborat a partir d'instruccions totalment específiques al voltant de la manera de dur a terme cadascuna de les operacions necessàries. Una gran part de les dades d'aquests llibres venen dels escrits màgics antics d'Egipte i Grècia, a més d'alguns pergamins en llatí i textos en hebreu que haurien utilitzat bruixots i bruixes ancestrals.

Ara bé, les persones que segueixen la màgia negra és freqüent que recorrin a un llenguatge ben antic que s'anomena enoquià i que alguns afirmen que es tracta de l'idioma dels àngels, un idioma altament gutural i primitiu que es fonamenta en les propietats vibratòries que té cadascun dels mots. De fet, un gran nombre d'encanteris i fórmules màgiques estan recitats en aquest idioma.

Sigui com sigui, això varia molt en funció de la zona: a les civilitzacions germàniques i nòrdiques, per exemple, existeix un dialecte amb arrels celtes que es feia servir per escriure grimoris a través d'un símbols molt especials, les runes.

Els grimoris són molt més que màgia negra

Aquestes obres al voltant de la màgia no es relacionen sempre amb els dimonis. En alguns casos, de fet, tenen una connexió amb els coneixements relatius al voltant de la ciència talismànica, de l'alquímia i l'astrologia, per exemple. Els grimoris, de fet, van ajudar a l'elaboració de rituals o amulets pensats per eludir la mala sort i foragitar els mals esperits. Es tractava d'una esperança per a les persones que, desesperades, buscaven parella, per mitjà de les pocions d'amor, i també per a les que desitjaven transformar algun element en or.

En tots els casos, però, les esglésies cristianes condemnaven els grimoris perquè els consideraven obres vinculades amb la bruixeria, i en algunes ocasions van jutjar i cremar vius els autors i els lectors dels textos. Una altra curiositat destacada sobre aquests volums és que n'hi va haver que ja s'imprimien durant el segle XV, de la mateixa manera que la Bíblia.

Els grimoris més cèlebres de tots els temps

Tot seguit, hem fet un recull dels set grimoris més cèlebres que han existit:

El Gran Grimori

Es tracta d'un grimori sobre la màgia negra que s'ha editat en diferents moments: alguns dels seus volums daten de 1421, 1521 o 1522. Això no obstant, la hipòtesi més estesa és que Antonio Veintiana del Rabina hauria escrit el text a començaments del segle XIX, després d'haver compilat les dades que es poden trobar al llibre on hi ha els escrits del rei Salomó. Consta de diverses instruccions amb l'objectiu de facilitar la invocació de Llucifer i de pactar amb el diable. Igualment, és un llibre que es coneix amb el nom d'Evangeli de Satanàs o Drac Vermell.

La clau de Salomó

Es tracta d'un grimori que es vincula amb el rei Salomó i és probable que dati de l'època del Renaixement italià. Ens mostra el típic exemple de la màgia del Renaixement i la llegenda ens diu que aquest rei l'hauria escrit destinat al seu fill Roboam un temps abans de dir-li que l'amagués a la tomba quan morís. Hi podem trobar diversos encanteris, cants i malediccions destinades a invocar o contenir els dimonis i també els esperits dels difunts.

¿Qué es un grimorio? Así eran los libros de magia de las brujas y hechiceros
Les esglésies cristianes condemnaven els grimoris | HOROSCOPOMAGICO.COM

El Picatrix

També conegut amb el nom d'«objectiu del savi», el Picatrix és la denominació occidental que rebia un volum d'astrologia i màgia que tenia un total de 400 pàgines escrites en àrab, que data de mitjan segle XI i es titulava originàriament Ghâyat al-Hakîm fi'l-sihr. Compila un gran nombre de treballs antics al voltant de l'astrologia i la màgia i està dividit en un total de sis volums.

El manual de màgia demoníaca de Munic

Aquest grimori del segle XV es va redactar en llatí i, essencialment, s'estructura al voltant de la nigromància i la demonologia. Fa referència a les tres classes més rellevants d'arts màgiques de les quals es tenia constància en aquella època: endevinació, psicologia i il·lusionisme. Inclou diversos fragments que fan referència al sacrifici dels éssers mitològics, i fonamentalment tracta de màgia negra i descriu els exorcismes tradicionals.

El llibre d'Abramelí el mag

En aquest llibre se'ns mostra la història d'un mag d'Egipte molt popular al llarg del segle XIX i XX, que rebia el nom d'Abraham o Abramelí. L'estil del grimori és narratiu i ens explica una jerarquia estàndard de dimonis, a banda de diversos encanteris que tenen la forma de quadrats de mots.

La nigromància

Es tracta d'un manuscrit sobre la màgia escrit en llatí que data del segle XVI. L'hauria escrit el conegut científic britànic Roger Bacon, tot i que algunes persones afirmen que l'autor real hauria estat un home anomenat Frater Robert Lombard. En qualsevol cas, el manuscrit parla de processos dirigits a invocar sobretot espectres, tot i que també enfocats a invocar altres ens infernals i dimonis. Igualment, ofereix les claus per tal de ressuscitar els difunts i controlar-los.

El grimori del papa Honori

El grimori del papa Honori o 'Liber Juratus Honorii' és un llibre que es pensa que hauria estat escrit per Honori de Tebes, i hom diu que hauria aparegut com a resultat d'una conferència de mags celebrada amb la finalitat de plasmar els seus coneixements dins d'un únic volum. Els 93 capítols del llibre ens expliquen com podem controlar i conjurar els dimonis, de quina manera podem treballar en diverses operacions de caire màgic i com podem ajudar a l'alliberament d'una ànima del purgatori.

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari