L'administrador del Grupo Jorge, Jorge Samper, i el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros

Grupo Jorge internalitzarà 1.600 treballadors a partir de juliol

UGT i l’empresa càrnia han arribat a un acord per subrogar directament els empleats que operaven en falses cooperatives

La UGT ha arribat a un acord amb Grupo Jorge, una de les empreses càrnia amb més presència a l’Estat, per internalitzar 1.600 persones que treballen per la companyia a través de la mercantil Axparia Trade, l’empresa on havien anat a parar la gran majoria dels treballadors de les falses cooperatives.

Grupo Jorge es compromet a internalitzar 1.600 treballadors

Segons el document al qual ha tingut accés l’ACN, la internacionalització serà l’1 de juliol i Grupo Jorge ha acceptat la subrogació directa dels treballadors d’Axparia que equivalen a uns 1.200 de l’escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, i uns 400 de Le Fortune Pig, a Mollerussa.

L'administrador del Grupo Jorge, Jorge Samper, i el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros
L'administrador del Grupo Jorge, Jorge Samper, i el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros | CatalunyaDiari.cat

L’acord arriba setmanes després que el sindicat presentés una  denúncia a Inspecció de Treball contra Grupo Jorge per cessió il·legal de treballadors. Sense que la Inspecció hagi començat la investigació, la companyia s’ha obert a negociar i l’acord definitiu ha estat signat aquest dimecres a la seu de la UGT a Barcelona entre el secretari general Camil Ros i Jorge Samper, el màxim responsable de la càrnia.

El pacte diu que Grupo Jorge es compromet a internalitzar 1.600 treballadors que a data 1 de juliol de 2019 prestin serveis a Axparia Trade. A més, també es concreta que la data de la subrogació serà l’1 de juliol com a data única. El document recull un tercer punt en què Grupo Jorge es compromet a reconèixer i mantenir els drets i garanties dels delegats i delegades escollits en les eleccions sindicals a Axparia (13 de CCOO i 10 d’UGT) fins que hi hagi noves eleccions a les empreses del Grupo Jorge.

UGT va denunciar que existia una cessió il·legal de treballadors

El mes d’abril la UGT va presentar una denúncia contra Grupo Jorge perquè volia que Inspecció de Treball investigués si Axparia Trade –l’empresa subcontractada pels escorxadors de Grupo Jorge– estava actuant com una empresa pantalla, realitzant una cessió il·legal «de llibre». Inspecció de treball, però, no ha ni començat a investigar el suposat frau i Grupo Jorge va acceptar arribar a un acord amb el sindicat.

Escorxador del Grupo Jorge a Santa Eugènia de Berga
Escorxador del Grupo Jorge a Santa Eugènia de Berga | CatalunyaDiari.cat

Aquest acord seria l’estocada final a les falses cooperatives que operaven a Grupo Jorge, ja que amb el pacte s’aconsegueix no només que els empleats hagin passat a règim general (que això ja s’havia aconseguit amb la incorporació a Axparia), sinó que a més  els treballadors siguin contractats per l’empresa a qui presten el servei, extrems que ja es recollien en la modificació de la llei de cooperatives.

El secretari general d'UGT Catalunya,  Camil Ros, ha dit que l'acord  és «un missatge molt clar» a totes les empreses del sector d'escorxadors i carni i «un camí a extrapolar» perquè s'apliqui més enllà d'aquests àmbits. També ha celebrat que ara  als treballadors se'ls podrà aplicar el conveni col·lectiu de referència i que «no hi haurà cap discriminació». Per la seva banda, la responsable del sector alimentació del sindicat, Alícia Buil, ha afirmat que aquesta ha estat la internalització «més important» feta fins ara i ha qualificat l'acord de «fita històrica».

També et pot interessar...