La casa de Amityville: la historia real que inspiró las películas de terror en Amityviille

La història oculta rere les pel·lícules de terror d'Amityville

Una casa encantada molt coneguda que amaga un relat d'allò més fosc

Si t'agraden les pel·lícules de terror o tot allò que té a veure amb l'univers paranormal, el nom d'Amityville deu ser-te familiar. La terrible història d'Amityville va passar de debò, i va commocionar la societat nord-americana de la dècada dels setanta. De fet, va marcar tant els habitants dels Estats Units de l'època que fins i tot Hollywood s'hi va interessar, i la casa en qüestió va esdevenir un dels habitatges més temuts del planeta.

Els tràgics fets d'Amityville, tenyits de mort i bogeria

Amityville es troba a l'estat nord-americà de Nova York, a la zona de Long Island, i és una localitat de costa petita. Els fets estranys i tràgics que es vinculen amb la casa encantada d'aquest indret van tenir lloc a l'habitatge situat al número 112 de l'Ocean Avenue, entre els anys 1974 i 1976. 

La nit del 14 de novembre de 1974, la història d'aquesta casa va quedar marcada per sempre: un jove anomenat Ronald Junior, que era el més gran dels fills de la família DeFeo, va matar a trets els seus germans i els seus progenitors, que estaven dormint.

Després de cometre el crim, en Ronald va anar a un bar per explicar que havien matat els seus familiars. Aleshores, en Joey Yeswit, que era al bar, va anar amb ell al lloc dels fets i va poder veure els morts. Yeswit va trucar la policia i, poc després, efectius dels cossos de seguretat van arribar a l'escena del crim.

L'assassí va afirmar que el Maligne l'havia posseït, i que havia perpetrat el crim contra la seva família sota el domini del diable. El jutge que es va encarregar d'investigar el cas va demanar a diversos investigadors —com els cèlebres Lorraine i Ed Warren, famosos per 'The Conjuring'— que anessin al lloc dels fets per tal de fer la seva apreciació de les circumstàncies del crim i poder esbrinar, d'aquesta manera, l'estat mental del jove.

La casa de Amityville: la historia real que inspiró las películas de terror en Amityviille
T'expliquem els horrors de la casa encantada d'Amityville | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

La fama d'Amityville com un lloc paranormal s'estén

Aquests fets, que podrien haver-se tancat com un assassinat més, van esdevenir més tenebrosos quan, l'any 1975, una altra família va adquirir la casa en qüestió: es tracta de la família Lutz, formada pel matrimoni de la Kathleen, una dona de 30 anys, i en George, que té 28 anys, així com pels tres fills que tenen fruit d'una altra relació.

Després dels terribles crims, els veïns miraven amb recel la casa. Però la història només havia començat perquè, després d'adquirir l'habitatge, la Kathleen i en George van decidir sol·licitar ajuda a un capellà: li van demanar que anés a l'immoble per beneir-lo. L'home va accedir-hi però, quan estava duent a terme la benedicció de la casa, de sobte va sentir que d'algun lloc imperceptible una veu molt forta li ordenava que marxés d'allà.

Hi va haver un gran nombre de fets paranormals  que van produir-se després d'això, i que van fer que el matrimoni i els seus fills s'adonessin que la casa que es pensaven que els faria viure grans moments de joia s'havia transformat en un indret espantós: van aparèixer taques de color negre, el terra cruixia, de sobte van començar a haver-hi moltíssimes mosques, una olor nauseabunda va impregnar l'habitatge, la temperatura oscil·lava de manera sobtada... 

Igualment, la Kathleen va començar a experimentar malsons  en què visualitzava els crims dels DeFeo que havien tingut lloc en aquella mateixa casa. Els integrants del clan familiar van començar a comportar-se de manera diferent molt de pressa. No se sap ben bé què va passar la darrera nit en què la família era a la casa, però sí que se sap que van fugir-ne esperitats, deixant enrere tots els seus objectes personals i el mobiliari.

La història d'Amityville, realitat o enganyifa?

El cas d'Amityville va estar envoltat d'una gran controvèrsia i, finalment, va poder-se provar que els fets que van passar a la casa després de l'assassinat de la família DeFeo eren una exageració que, segurament, només volia centrar les atencions de diferents mitjans de comunicació.

La família Lutz va treballar en col·laboració amb Jay Anson, un escriptor nord-americà, per tal de narrar la terrorífica història viscuda a Amityville dins d'una obra que mostrava el seu testimoni. Ara bé, va rebre nombroses crítiques de diverses persones especialitzades en fenòmens paranormals, perquè les distorsions i els fets mancats de coherència eren una constant al llibre.

De fet, hi ha hagut moltes teories i especulacions sobre la història de la casa d'Amityville. S'ha arribat a dir que poc abans dels crims el pare de la família DeFeo, Ronald DeFeo Senior, hauria decidit fer un exorcisme al seu fill a causa de l'adoració que sentia per Satanàs, que uns familiars que posseïen una rèplica de l'immoble van experimentar diversos fenòmens paranormals, que algú que hi hauria viscut més endavant hauria provat d'acabar amb la vida de la seva dona quan hauria tingut la visió d'un esperit, que les darreres persones que haurien viscut a la polèmica casa haurien estat adoradores del Maligne...

Hi ha hagut diversos canvis de propietaris de l'immoble, i els rumors diuen que si es vol adquirir abans s'ha de signar un document confidencial en què s'afirma que els titulars de l'immoble declinen fer referència a qualsevol cosa relacionada amb fets paranormals. 

La casa de Amityville: la historia real que inspiró las películas de terror en Amityviille
La temuda casa ha canviat de propietaris en diverses ocasions | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

'Amityville', convertida en una saga de terror mítica

Gràcies al llibre, el cas de la casa encantada adquireix una gran fama. Poc després, la història atrau l'interès del gegant de Hollywood i, l'any 1979, veu la llum el primer llargmetratge sobre els fets. Més endavant, esdevindrà una veritable saga del món del cinema de terror, que ja s'ha ampliat superant la vintena de seqüeles.

Tal com passa en altres títols del cinema de terror, de l'estil de 'La profecia', 'L'exorcista' o bé 'Poltergeist', els llargmetratges relacionats amb el cas d'Amityville també sembla que tinguin una maledicció. N'hi ha un en concret en què, per posar-li veu al Maligne, es va dur a terme la contractació d'un actor de doblatge. L'actor, però, va perdre la vida en un tiroteig. Aleshores, el director de la pel·lícula va acabar optant per posar-li veu a través de l'ordinador.

Igualment, en una versió nova que es va fer del llargmetratge originari, l'any 2005, també expliquen des de la producció que es van produir diversos fets d'allò més estranys, de l'estil d'objectes que s'esfumen de sobte, o que cauen sense que hi hagi una explicació, de llums que s'apaguen o que s'encenen sobtadament a la nit, etc. Mentre s'estava gravant aquesta nova versió, a banda, va perdre la vida la Kathleen Lutz de debò, amb només 59 anys. Sigui com sigui, tant si realment es van produir fenòmens paranormals durant el rodatge com si no, es tracta d'ocurrències d'allò més habituals al llarg de la promoció de la cinta.

La part inicial d'aquesta saga la componen un total de vuit pel·lícules: per ordre d'aparició, es tracta de ‘Terror a Amityville’, de l'any 1979; ‘Amityville: La possessió’, de l'any 1982; ‘Amityville III: The Demon’, de l'any 1983 i gravada en 3D; ‘Amityville 4: The Evil Escapes’, de l'any 1989; ‘The Amityville Curse’, de l'any 1990; ‘Amityville: Un temps per al diable’, de l'any 1992; 'Amityville: La nova maledicció’, de l'any 1993; i, finalment, ‘Amityville Dollhouse’, de l'any 1996.

Tal com hem dit abans, a més, l'any 2005 va veure la llum una versió nova de la pel·lícula originària, 'Terror a Amityville', que va anar seguida d'altres cintes com ara 'The Amityville Haunting’, que va veure la llum el 2011, ‘My Amityville Horror’, de l'any 2012, ‘The Amityville Asylum’, apareguda el 2013…

Com que només s'ha registrat el títol de 'Terror a Amityville', molts llargmetratges al voltant de cases encantades juguen amb aquest mot al nom, en la varietat que sigui.

Hi ha diverses cintes d'aquest llistat que es basen en fets reals, en alguns casos en els que van viure els membres de la família DeFeo i també, en d'altres, en els que van experimentar els integrants del clan familiar Lutz. En altres casos, es tracta de relats força més allunyats d'aquestes històries, com la casa de nines que serveix per recrear l'immoble encantat d'Amityville i que pateix una maledicció, o la pel·lícula ‘The Amityville: Legacy’, que va aparèixer l'any 2016 i que narra la història d'una joguina maleïda del jove assassí DeFeo, que aniria a parar a una altra família i provocaria la follia del pare, decidit a matar els seus familiars.

També et pot interessar...