El jutge decreta que els 'riders' de Deliveroo no són autònoms

El magistrat afirma que els repartidors atenien les comandes d'acord amb les «detallades instruccions» de l'empresa, que també gestionava les seves propines

La Seguretat Social ha guanyat el primer macrojudici contra l'empresa de repartiment Deliveroo. El jutjat social número 19 de Madrid ha estimat la demanda interposada per la Tresoreria General de la Seguretat Social contra Roodfoods Spain, la companyia matriu de Deliveroo, i ha declarat que 500 dels seus repartidors a domicili no són autònoms sinó que tenen una relació laboral amb la societat.

La sentència, de 26 folis, conclou que en la prestació de serveis dels 'riders'  «van prevaler les condicions pròpies laboralistes». El magistrat argumenta, a més, que els repartidors atenien les comandesd'acord amb les «detallades instruccions» de l'empresa, que organitzava la seva activitat i fins i tot gestionava les propines. La sentència es pot recórrer a la Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM).

La vista oral es va celebrar el 31 de maig 

La resolució, que s'ha donat a conèixer en una nota de premsa del Consell General del Poder Judicial, és fruit de la vista oral de més de 8 hores que es va celebrar el 31 de maig. El judici es va celebrar després que la Inspecció de Treball emetés una acta en la qual obligava a la companyia de repartiment a domicili a contractar com a assalariats a 532 repartidors que van treballar a l'empresa entre 2015 i 2017.

  

Després d'examinar el material documental i les declaracions, el magistrat estableix que «els repartidors han executat un treball personal en unes condicions organitzades i dirigides per l'empresa, que és l'única que controla la marca 'Deliveroo', la seva aplicació informàtica i tota la informació que se'n desprèn». De fet, el jutge constata «la falta d'una organització empresarial en un sentit mínimament estricte dels repartidors aïlladament considerats», i argumenta que «era necessari explicar-los la tasca a realitzar, proporcionar-los l'accés als mitjans de treball si es necessitaven i fins i tot, formar-los».

  

En el document també es considera acreditat que «l'essencial és que  una vegada acceptada la comanda, s'havia d'atendre, per part dels repartidors, d'acord amb les detallades instruccions determinades per l'empresa, sense marge apreciable d'autonomia del treballador».

Deliveroo controlava les propines dels 'riders'

Un altre argument tècnic del magistrat és que l'empresa comptava amb «una complexa organització de totes les activitats dels treballadors» fins al punt que era la mateixa societat la que gestionava les propines dels repartidors, «determinant la forma en la qual es podien abonar i incloent-les en les factures, que eren elaborades per la mateixa empresa». La resolució es pot recórrer amb un recurs de suplicació a la Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

També et pot interessar...