El Bravium de Reus tornarà a ser un teatre funcional l'any 2025. Aquesta és la previsió actual després que l'Ajuntament de Reus passi a fer-se'n càrrec a través d'un conveni amb la Prioral. També hi participarà la Diputació de Tarragona, que aportarà una part del pressupost de les obres de rehabilitació necessàries.
Encara sense concretar-ne les condicions, el futur equipament preveu que Bravium Teatre com a entitat hi tingui la seu i un ús preferent. Aquest dilluns al matí, l'Ajuntament, la Prioral i la Diputació han anunciat el conveni que firmaran la setmana vinent. L'Església cedirà els drets de superfície a l'Ajuntament per 99 anys a canvi que el consistori faci les obres.
El projecte de rehabilitació té un pressupost gairebé 2,5 milions d'euros. En concret es calcula que valdrà 2.479.324,66 euros que aportarà, majoritàriament, el consistori. Es farà càrrec de 2.122.475 euros d'aquest total, mentre que els prop de 357.000 euros restants els invertirà la Diputació de Tarragona.
El Bravium hauria de tornar a obrir portes el 2025
El projecte s'ha dividit en tres fases entre ara i l'any 2025. Abans que acabi el 2022 l'Ajuntament «té previst encomanar la redacció de l'avantprojecte d'obres», ha detallat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. També serà durant el mes i mig que queda d'any que el consistori aportarà els primers 18.150 euros, acompanyats d'una partida de la Diputació.
Durant el primer semestre del 2023 «tenim previst encomanar la redacció del projecte executiu». La segona meitat de l'any vinent serà quan es licitaran i es començaran les obres, segons el calendari previst. Durant el 2023 s'aportarà una partida pressupostària de 750.000 euros que es repartiran a parts igual les dues institucions.
Finalment, l'any 2024 es destinaran 1.729.325 euros de l'Ajuntament de Reus per pagar les obres en si. Tot plegat ha de culminar «a principis del 2025», que és quan es preveu que l'equipament, ja reformat, estigui plenament operatiu. El que no s'ha decidit, segons ha deixat clar Pellicer durant la roda de premsa, és el nom del futur equipament.
Per contra, sí que s'està treballant en les implicacions d'incorporar aquest equipament a l'entramat municipal. L'alcalde ha recordat que serà el pròxim govern qui haurà d'executar-ho, però considera que el teatre hauria de quedar sota el paraigua de Cultura. En aquest sentit, cal preveure que s'haurà d'incorporar personal tècnic, de sala, de taquilla o de consergeria entre altres.
L'equipament, de fet, també compta amb un bar que, si es manté amb la rehabilitació, es podria explotar a través d'una hipotètica concessió pública. En tot cas, Pellicer ha deixat clar que tot això s'ha de treballar, però que la prioritat fins ara ha sigut concretar la cessió i el conveni.
«Acord històric» a la ciutat en l'àmbit cultural
Dilluns vinent se signaran tant el conveni entre la Prioral i l'Ajuntament com el protocol de col·laboració entre el consistori i la Diputació. Pellicer ho qualifica d'«acord històric» per la ciutat que ha de servir per donar «un nou impuls a la capitalitat cultural» de Reus. El prior, mossèn Joan Anton Cedó, ha declarat que «som aquí i és una molt bona notícia; som aquí per continuar treballant».
Encara ha afegit que «celebro haver coincidit ara i aquí per impulsar aquest projecte». Pellicer s'ha referit a l'edifici com «un espai emblemàtic i de referència», un motiu més, ha dit, per voler-lo «salvar». I encara hi ha sumat el pes de Bravium Teatre com a entitat.
També s'ha referit al pes cultural la presidenta de la Diputació de Tarragona —i vicealcaldessa de Reus—, Noemí Llauradó. L'ha definit com una «singularitat» de la ciutat que destaca de manera especial. «S'encetarà una nova etapa al Bravium com a sala de programació estable», ha sentenciat.
L'Ajuntament incorporarà l'equipament del carrer de la Presó a la «xarxa municipal de teatres» segons ha afirmat Pellicer. Així doncs, passarà a acollir programació cultural estable, com el Teatre Fortuny i el Bartrina. També suposarà un actiu més per a les entitats i institucions que vulguin ocupar-lo puntualment.
Bravium Teatre podrà «tornar a casa»
La particularitat serà la preferència d'ús que hi tindrà Bravium Teatre, i que a hores d'ara no s'ha concretat. Segons ha llegit Pellicer directament del conveni, es preveu que es «doni cabuda de forma estable i continuada a la seu social i a l'activitat d'aquesta entitat». Una finalitat que s'ha de regular amb conveni específic que encara no s'ha redactat.
Encara que no hi hagi res tancat, el president de l'entitat, Ferran Figuerola, fa una valoració positiva de la situació. «És un gran pas perquè Bravium Teatre pugui tornar a casa; estem molt contents», explica. Si el calendari previst es compleix, falten més de dos anys perquè l'equipament torni a tenir activitat.
És per això que Figuerola apunta que, les condicions amb els quals l'entitat tornarà al carrer de la Presó, es concretaran en una segona fase. «La fase important és la que s'ha materialitzat avui, que és un projecte molt complex i ambiciós», apunta. Considera que es podran compaginar les programacions de l'àrea municipal de Cultura i la de Bravium Teatre.
«Entre tots dos hi haurà una programació estable i de molt bona qualitat, que sempre ha sigut així», afirma. Des de l'entitat es considera que, amb ells, també tornaran al carrer de la Presó la Cobla Reus Jove i l'Associació de Mags. L'edifici del carrer de la presó va quedar tancar el març del 2021.
Segons l'Arquebisbat de Tarragona, hi havia un greu risc estructural i el perill era greu i imminent, tot i que valoracions posteriors rebaixaven aquesta gravetat. També ho feien des de l'entitat, que qualificaven de «desnonament encobert» la mesura de l'Església. Amb aquests arguments van deixar sense seu i sense escenari Bravium Teatre, que va «exiliar-se» al carrer de Sant Llorenç.
La cessió d'una família sòcia de l'entitat els va permetre encabir el material i recuperar l'activitat. Posteriorment, un acord de col·laboració amb l'Orfeó Reusenc també els ha permès traslladar la programació al seu teatre. Des d'aleshores, Bravium Teatre no ha llençat la tovallola amb un objectiu clar, tornar-hi.